Επενδύσεις-μαμούθ στο real estate – Το μεγάλο comeback στην ελληνική αγορά

29 Ιουνίου, 2019
Επενδύσεις-μαμούθ στο real estate – Το μεγάλο comeback στην ελληνική αγορά
Στην τελική ευθεία έχουν μπει μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις, σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας. Παρότι στη συντριπτική τους πλειονότητα τα πρότζεκτ αφορούν στον τουριστικό τομέα

Επενδύσεις-μαμούθ στο real estate – Το μεγάλο comeback στην ελληνική αγορά

Στην τελική ευθεία έχουν μπει μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις, σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας. Παρότι στη συντριπτική τους πλειονότητα τα πρότζεκτ αφορούν στον τουριστικό τομέα, ο οποίος είναι και ο πλέον ελκυστικός στη χώρα μας, μεγάλα έργα «τρέχουν» και στους κλάδους των ακινήτων, της παραδοσιακής και της «πράσινης» ενέργειας, των νέων τεχνολογιών και της αγροδιατροφής. Σε πιο προχωρημένο στάδιο βρίσκονται δύο τουριστικά και δύο ενεργειακά πρότζεκτ

Οι επενδύσεις αυτές προστίθενται στα έξι ακόμη έργα, συνολικού ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ, τα οποία έχουν ήδη εγκριθεί -από τις αρχές της χρονιάς- από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων.

Στο πλαίσιο του 8ου Ελληνικού Επενδυτικού Φόρουμ, στο οποίο συμμετείχαν συνολικά 6ι επενδυτικά funds, ο Enterprise Greece παρουσίασε λεπτομερώς την επενδυτική πρόταση της χώρας σε στοχευμένο κοινό 25 αμερικανικών επιχειρήσεων.

Στρατηγικά project 3 δις. ευρώ

Στη συντριπτική πλειονότητα τα έργα αφορούν στον τουρισμό, ενώ ζωηρό είναι το ενδιαφέρον για το real estate, την ενέργεια, τις νέες τεχνολογίες και τον αγροδιαιροφικό τομέα. Η υλοποίησή ιούς εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει πάνω από 4.500 θέσεις εργασίας.

Στην τελική ευθεία έχουν μπει 15 ακόμη μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις, ο προϋπολογισμός των οποίων προσεγγίζει τα 3 δισ. ευρώ. Η πιθανή υλοποίηση όλων αυτών των έργων θα μπορούσε να δημιουργήσει πάνω από 4·500 άμεσες νέες θέσεις εργασίας και αρκετές ακόμη εκατοντάδες εποχικές.

Αυτές οι επενδύσεις προστίθενται στα έξι ακόμη επενδυτικά έργα συνολικού ύψους μισού δις ευρώ περίπου τα οποία έχουν ήδη εγκριθεί από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) από τις αρχές της χρονιάς.

Στη συντριπτική τους πλειονότητα, τα projects αφορούν στον τουριστικό τομέα, ο οποίος είναι και ο πλέον ελκυστικός στη χώρα μας, απόρροια και της τεράστιας ανάπτυξης που έχει καταγράψει τα τελευταία χρόνια. Σχετικά με τον κομβικό ρόλο του τουριστικού κλάδου, οι εκτιμήσεις των ειδικών κάνουν λόγο για επενδύσεις στη Μεσόγειο της τάξης των 26 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη πενταετία, εκ των οποίων 6-8 δισ. αναμένεται να κατευθυνθούν στη χώρα μας

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Enterprise Greece, Γρήγορης Στεργιούλης, αναφέρει στην «Η» ότι «οι κλάδοι που εστιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον οι επενδυτές είναι κυρίως ο τουρισμός και τα ακίνητα, η ενέργεια (παραδοσιακοί κλάδοι αλλά και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), οι νέες τεχνολογίες (Πληροφορική, Επιστήμες Υγείας) και η αγροδιατροφή».

Μάλιστα, στο πλαίσιο του 8ου Ελληνικού Επενδυτικού Φόρουμ, που διοργάνωσαν το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο και στο οποίο συμμετείχαν συνολικά 61 επενδυτικά funds, ο Enterprise Greece σε ειδική εκδήλωση (roundtable briefing session) παρουσίασε λεπτομερώς την επενδυτική πρόταση της χώρας σε στοχευμένο κοινό 25 αμερικανικών επιχειρήσεων των κλάδων της τεχνολογίας, του τουρισμού και των ακινήτων, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και της ενέργειας

Αναφορικά με τις μεγάλες επενδύσεις που βρίσκονται προ… των πυλών (είτε έχουν εγκριθεί από το ΔΣ του Enterprise Greece είτε βρίσκονται σε φάση αξιολόγησης πριν περάσουν στη ΔΕΣΕ), σε πιο προχωρημένο στάδιο βρίσκονται δύο τουριστικές και δύο ενεργειακές επενδύσεις.

Στο τουριστικό κομμάτι, η μεγαλύτερη επένδυση αφορά στο Arcadia Cultural Resort & Spa, προϋπολογισμού 436 εκατ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να δημιουργήσει 743 άμεσες νέες θέσεις εργασίας. Πρόκειται για ένα πολυτελές θέρετρο πέντε αστέρων στην περιοχή της Δυτικής Πελοπόννησου (Κυλλήνη), με ξενοδοχειακές μονάδες, σπα, μαρίνα, παραθαλάσσιο θέατρο και θεματικές αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

Το δεύτερο σημαντικό έργο που βρίσκεται σε καλό δρόμο αφορά σε μια επένδυση άνω των 300 εκατ. ευρώ από τον όμιλο Λεπτού στα Χανιά και αφορά στη δημιουργία ενός σύνθετου τουριστικού και παραθεριστικού θερέτρου με συνεδριακό κέντρο και μαρίνα σκαφών. To project, το οποίο είναι δρομολογημένο να υλοποιηθεί στον κόλπο Κισσάμου στον νομό Χανιών, αναμένεται ότι θα δημιουργήσει τουλάχιστον 45° νέες θέσεις εργασίας

Ο κ. Στεργιούλης προσθέτει πάντως πως μεγάλοι όμιλοι ενδιαφέροντα για την κατασκευή πολυτελών ξενοδοχείων 6 και 7 αστέρων, ωστόσο υπάρχουν αρκετοί ξένοι (αλλά και Έλληνες) επενδυτές οι οποίοι δεν επιθυμούν να ξεκινήσουν την ανέγερση ενός ξενοδοχείου από το μηδέν αλλά να βρουν κάποιο έτοιμο και στη συνέχεια να προχωρήσουν σε ανακατασκευή καθώς θέλουν να αποφύγουν την γραφειοκρατία που συνδέεται με την έκδοση αδειών.

Στον ενεργειακό κλάδο η Eren Greece (του Πάρη Μουράτογλου) -και θυγατρική της Total Eren- σχεδιάζει την εγκατάσταση και λειτουργία ΑΠΕ (φωχοβολταϊκών-αιολικών) συνολικής ισχύος 177 MW στους νομούς Βοιωτίας, Φωκίδας και Σερρών. Η επένδυση, η οποία είναι της τάξης των 173 εκατ. ευρώ περίπου, θα δημιουργήσει σε πρώτη φάση 50 νέες θέσεις εργασίας. Μία ακόμη σημαντική επένδυση, της τάξης των 214 εκατ. ευρώ, είναι αυτή που δρομολογεί η Consortium Solar Power Systems Ltd και αφορά στη δημιουργία 9 φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 284 MW στην Κεντρική Ελλάδα. Σημειώνεται πάντως ότι ο όμιλος βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό στη λίστα των έργων fast track, με το ύψος της επένδυσης παλαιότερα να είναι σχεδόν το διπλάσιο.

Επενδύσεις σε αξιολόγηση

Από τις επενδύσεις που βρίσκονται σε φάση αξιολόγησης ξεχωρίζει αυτή της FRHI (Raffles-Fairmont Resort) στη Μύκονο. Η επένδυση, η οποία είναι της τάξης των 118 εκατ. ευρώ, αφορά στη δημιουργία σύνθετου τουριστικού καταλύματος (ξενοδοχεία-βίλες) στην περιοχή Καλαφάτη και αναμένεται να βρουν θέσεις εργασίας περισσότερα από 4ΐο άτομα. Για την ίδια περιοχή (στη θέση Διβούνια) έχει επίσης κατατεθεί επενδυτική πρόταση ύψους 40 εκατ. ευρώ, η οποία συνδέεται με τη δημιουργία 125 νέων θέσεων εργασίας.

Ένα ακόμη μεγάλο επενδυτικό project στον τουριστικό κλάδο για το οποίο υπάρχουν προσδοκίες για «ξεμπλοκάρισμα» έπειτα από αρκετό καιρό είναι το «Ithaca Odyssey». Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 320 εκατ. ευρώ -ενώ ο αρχικός προγραμματισμός έκανε λόγο για πολλά δισ. Ευρώ.

Μεγάλοι όμιλοι ενδιαφέρονται για την κατασκευή πολυτελών ξενοδοχείων, ωστόσο ψάχνουν να βρουν κάποιο έτοιμο για ανακατασκευή, ώστε να αποφύγουν τη γραφειοκρατία που συνδέεται με την έκδοση αδειών. Θα το υλοποιήσει στη νότια Ιθάκη η Smender Ltd, η οποία φέρεται πως προσκόμισε τα απαραίτητα χαρτιά που πιστοποιούν την ύπαρξη των χρημάτων για την επένδυση (proof of funds).

Το επενδυτικό σχέδιο προβλέπει την ανάπτυξη ενός συγχρόνου τουριστικού συγκροτήματος που θα περιλαμβάνει ένα σύνθετο τουριστικό κατάλυμα, τουριστικό χωριό, και τουριστικές υποδομές (καταδυτικό πάρκο, μαρίνα) σε ενιαία έκταση 1.555 στρεμμάτων στην τοπική κοινότητα Περαχωρίου και προβλέπεται να δώσει δουλειές σε περίπου 1.000 άτομα. Θα αποτελείται από ένα κεντρικό ξενοδοχειακό συγκρότημα και δύο οικιστικές περιοχές, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθεί πλήθος συμπληρωματικών ψυχαγωγικών, πολιτιστικών και αθλητικών εγκαταστάσεων, σε συνδυασμό με όλες τις αναγκαίες υποδομές, συνδέσεις δικτύων και εγκαταστάσεις υποστήριξης, ελικοδρόμιο, υδατοδρόμιο, μαρίνα, πληθώρα εστιατορίων, καταστήματα κ.α.

Ιδιαίτερα «ζεστός» για την ανάπτυξη σύνθετης ανάπτυξης στην πρωτεύουσα (σε κτίριο επί της οδού Πειραιώς), η οποία θα περιλαμβάνει τη δημιουργία ξενοδοχείου, συνεδριακού κέντρου, καθώς και κέντρα πολιτισμού, εμπορίου και υγείας, είναι ο όμιλος Βιοχάλκο της οικογένειας Στασινόπουλου. Πρόκειται για μία επένδυση της τάξης των 117 εκατ. ευρώ, η οποία αν καταφέρει να υπερκεράσει τον γραφειοκρατικό γολγοθά και ξεκινήσει να υλοποιείται, θα απασχολήσει άμεσα περίπου 200 άτομα.

Από την περασμένη άνοιξη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για τουριστικές επενδύσεις (συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ) σε διάφορες περιοχές της Ιου (Πικρί Νερό, Παπάς-Αούκας, Τζαμαρία-Φάρος) για τη δημιουργία ξενοδοχείων, παραθεριστικών κατοικιών και boutique hotels.

Τέλος, από τα επενδυτικά έργα που βρίσκονται εδώ και λίγους μήνες σε φάση αξιολόγησης υπάρχει και ένα project-μαμούθ, καθώς ο προϋπολογισμός της σύνθετης ανάπτυξης που σχεδιάζεται στη Σαρωνίδα (ξενοδοχείο, κατοικίες, γήπεδο γκολφ, διάφορες υποδομές) αγγίζει τα 755 εκατ. ευρώ) και θα δημιουργήσει περισσότερες από 600 νέες θέσεις εργασίας.

-436 εκατ. ευρώ η επένδυση στο Arcadia Cultural Resort & Spa, ένα πολυτελές θέρετρο πέντε αστέρων στην Κυλλήνη, με ξενοδοχειακές μονάδες, σπα, μαρίνα, παραθαλάσσιο θέατρο και θεματικές δραστηριότητες.

-300 εκατ. ευρώ και πλέον θα στοιχίσει η δημιουργία ενός σύνθετου τουριστικού και παραθεριστικού θέρετρου με συνεδριακό κέντρο και μαρίνα σκαφών από τον όμιλο Λεπιού στον κόλπο Κισσάμου στα Χανιά.

-173 εκατ. ευρώ η επένδυση της Eren Greece (του Πάρη Μουράτογλου) για την εγκατάσταση και λειτουργία ΑΠΕ (φωιοβολταϊκών-αιολικών) συνολικής ισχύος 177 MW στους νομούς Βοιωτίας, Φωκίδας και Σερρών.

-214 εκατ. ευρώ θα «ρίξει» η Consortium Solar Power Systems Ltd για τη δημιουργία g φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 284 MW στην Κεντρική Ελλάδα, με τον όμιλο να βρίσκεται εδώ και καιρό στη λίστα των έργων fast track.

Πενιάσιερα ξενοδοχεία, malls και hitech μαρίνες απο τις αρχες του 2019 έχουν εγκριθεί από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων έξι επενδυτικά έργα τα οποία προσεγγίζουν το μισό δισεκατομμύριο ευρώ και αναμένεται να δημιουργήσουν περίπου 2.350 μόνιμες και εποχικές θέσεις εργασίας.

1.    «The Mykonos Project» της AGC Equity Partners Σύμβουλοι Επιχειρήσεων, συνολικού κόστους 50,85 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα επενδυτικό σχέδιο που περιλαμβάνει 2 ξενοδοχειακές μονάδες με τουριστικό καταφύγιο σκαφών, αθλητικές εγκαταστάσεις κ.λπ., ενώ αναμένεται να δημιουργήσει τουλάχιστον 200 εποχικές και μόνιμες θέσεις εργασίας.

2.    «Cape Tholos Luxury Resort (Σύνθετο Κέντρο Τουρισμού Παραθερισμού στην περιοχή Θόλος Καβουσιου, στο Λασι’θι)» της Maris Hotels S.A., συνολικού κόστους 146,6 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για σχέδιο που περιλαμβάνει την κατασκευή ενός παραθεριστικού-τουριστικού χωριού, ενός σύνθετου τουριστικού καταλύματος και ι ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ αναμένεται να δημιουργήσει τουλάχιστον 2ΐό θέσεις πλήρους και εποχικής εργασι’ας. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο όμιλος Μεταξά -ο οποίος θα πραγματοποιήσει το project- διαθέτει τα «Creta Maris Hotel» και «TUI Magic Life Candia Maris», καθώς και xo συνεδριακό κέντρο «Creta» στην Κρήτη, ενώ στην Οία της Σαντορίνης λειτουργεί xo «Santo Maris Oia Luxury Suites & Spa».

3.    «Panita Ltd: Επενδυτικό σχέδιο ανάπτυξης Εμπορικού Κέντρου και Κέντρου Αναψυχής στην Μεταμόρφωση Αττικής», συνολικού κόστους 93·422·6οο ευρώ. Πρόκειται για ένα επενδυτικό σχέδιο που περιλαμβάνει ένα σύνθετο εμπορικό κέντρο με εστιατόρια/καφέ, καταστήματα λιανικού εμπορίου, υπηρεσι’ες διαγνωστικού κέντρου κ.ά., ενώ αναμένεται να δημιουργήσει 722 νέες θέσεις εργασίας.

4.    «Μαρίνα Μονόλιθου Σαντορίνης», με φορέα το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας, συνολικού κόστους 40 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το πρώτο επενδυτικό σχέδιο δημόσιας στρατηγικής επένδυσης και αφορά στη δημιουργία μαρίνας 350 θέσεων, ενώ αναμένεται να δημιουργήσει 120 εποχικές θέσεις εργασίας.

5.    «Κατασκευή και λειτουργία καινοτόμου Πολιτιστικού και Εμπορικού Πάρκου Αναψυχής» της ΒΗΤΑ ΠΡΩΤΗ ΑΕ, στο Ηράκλειο Κρήτης. Στο επενδυτικό σχέδιο προβλέπεται προϋπολογισμός ύψους 69 εκατ. ευρώ και αναμένεται να δημιουργήσει 950 θέσεις εργασίας.

6.    «Κατασκευή τουριστικής εγκατάστασης 5 αστέρων της FR0NTISA LTD σε συνεργασία με την Grivalia Hospitality S.A., στο Καλό Λιβάδι στη Μύκονο». Στο επενδυτικό σχέδιο «Mykonos Blue» προβλέπεται προϋπολογισμός ύψους 46,50 εκατ. ευρώ και αναμένεται να δημιουργήσει 132 θέσεις εργασίας

Ελληνικές STARTUPS

Εκτός από τον τουριστικό και τον ενεργειακό κλάδο, οι οποίοι συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των μεγάλων επενδυτών, κρίσιμη θεωρείται για τη χώρα μας η ανάδειξη και προβολή του ελληνικού τεχνολογικού κλάδου και του ανερχόμενου οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων.

Πριν από λίγες ημέρες, σε επενδυτικό σεμινάριο που διοργάνωσε ο Enterprise Greece στο Σαν Φρανσι’σκο, συμμετείχαν 6ο εκπρόσωποι επιχειρήσεων venture capital, επενδυτικών ταμείων, αλλά και angel investors από την τοπική αμερικανική αγορά, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία μεταξύ άλλων να παρακολουθήσουν τις παρουσιάσεις των ανερχόμενων νέων επιχειρήσεων SpotlightPOS, Syncbnb και Feel Clinic που συμμετείχαν στην αποστολή.

Παράλληλα, κρίθηκε σκόπιμη η ανάδειξη του ελληνικού τεχνολογικού κλάδου και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει, ιδίως σε επίπεδο γνώσης και ταλέντου, μέσα και από μια ήδη επιτυχημένη επιχείρηση με σημαντική διεθνή δραστηριότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το τοπικό γραφείο του φορέα ΕΙΤ Digital στο Σαν Φρανσίσκο, ο οποίος αποτελεί ουσιαστικά το συνδετικό κρίκο της ευρωπαϊκής τεχνολογικής αγοράς και της Silicon Valley, αλλά και την ενεργή και πολύτιμη συνδρομή του ελληνικού προξενείου στο Σαν Φρανσίσκο.

Η αποστολή ολοκληρώθηκε με επιτόπιες επισκέψεις στον επιταχυντή (accelerator) Plug & Play, στο Singularity University, καθώς και στις εταιρείες Google και Facebook.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ