Επάγγελμα ντελιβεράς: άμεση ανάγκη για βελτίωση των κακών συνθηκών εργασίας και των χαμηλών αμοιβών

5 Νοεμβρίου, 2018
Επάγγελμα ντελιβεράς: άμεση ανάγκη για βελτίωση των κακών συνθηκών εργασίας και των χαμηλών αμοιβών
Το επάγγελμα του ντελιβερά ή διανομέα φαγητού από εταιρείες fast food, εστιατόρια, ακόμη και καφετέριες, είναι από τα πιο κλασικά «ελληνικά» επαγγέλματα

Επάγγελμα ντελιβεράς άμεση ανάγκη για βελτίωση των κακών συνθηκών εργασίας και των χαμηλών αμοιβών  

Πολλές φορές έχουμε αναφερθεί στο πιο δύσκολο, ενδεχομένως, επάγγελμα στην Ελλάδα. Κίνδυνοι, κακουχίες, κακοπληρωμένο. Το επάγγελμα του ντελιβερά ή διανομέα φαγητού από εταιρείες fast food, εστιατόρια, ακόμη και καφετέριες, είναι από τα πιο κλασικά «ελληνικά» επαγγέλματα, αλλά παρόλα αυτά είναι και το Νο1 από αυτά που διεξάγονται με τις χειρότερες συνθήκες.

Μια σημαντική διαφορά που ισχύει για την Ελλάδα, είναι ότι στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης η αντίστοιχη δουλειά διεκπεραιώνεται κατά κύριο λόγο με ποδήλατα (σε καταστήματα εστίασης) ή αυτοκίνητα (σε ταχυδρομικές εταιρείες), αν και τα εστιατόρια/fast food κάνουν διανομές σε πολύ μικρότερο βαθμό σε σύγκριση με τη χώρα μας. 

Όπως σημειώνει η κ. Μαργαρίτα Κουταλάκη, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων Φαγητού Θεσσαλονίκης, ενώ ανοίγουν μαγαζιά στον χώρο του επισιτισμού, ιδιαίτερα καφέ-αλυσίδες και προσλαμβάνεται κόσμος, εν τούτοις από τους 270.000 εργαζομένους στην εστίαση τα τελευταία χρόνια, παρά την άνθιση του κλάδου, πραγματοποιήθηκε μετατροπή του 75% από 8ωρη σε μερική απασχόληση! 

Σήμερα δραστηριοποιούνται 400 εταιρείες, όπου απασχολούνται 17.000 με 18.000 κούριερ πανελλαδικά, συμπεριλαμβανομένων των ΕΛΤΑ. Οι μισθοί, όμως, παραμένουν ίδιοι, ενώ και οι προσλήψεις θα έπρεπε να είναι περισσότερες, καθώς ο φόρτος εργασίας μεγάλος. Πάγιο αίτημα των διανομέων στις ταχυμεταφορές παραμένει η κλαδική σύμβαση, τα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα και η κατοχύρωση των μέσων ατομικής προστασίας (κράνος, γάντια, μπουφάν, παντελόνι), σημειώνει η ίδια. 

Διαφορές ταχυμεταφορέων – delivery φαγητού και ο ρόλος ΕΡΓΑΝΗ 

Σε γενικές γραμμές, οι οδηγοί στις ταχυμεταφορές εργάζονται σε καλύτερες συνθήκες από τους συναδέλφους delivery τους στον επισιτισμό. Συνήθως, υπογράφουν σύμβαση και οι εργοδότες καλύπτουν τα έξοδα βενζίνης. Η εικόνα βελτιώθηκε, υποστηρίζει ο κ. Κλείντι Δήμα, μέλος του Σωματείου Εργαζομένων Ταχυδρομικών και Ταχυμεταφορικών Επιχειρήσεων Αττικής, με το τελευταίο νομοσχέδιο και την εφαρμογή του συστήματος «Εργάνη».

Οι εργοδότες, υποστηρίζει, φοβούνται για ελέγχους και πρόστιμα, με αποτέλεσμα να δηλώνουν τις πραγματικές ώρες δουλειάς, πράγμα που δεν ίσχυε παλιότερα. Αντίθετα, στον χώρο της εστίασης, συμβάσεις, ένσημα, δώρα, Κυριακές, αργίες, υπερωρίες, έξοδα μετακίνησης σε ποσοστό 99% δεν πληρώνονται! Ναι, είναι γεγονός και μάλιστα γνωστό σε όλους!

Ένας διανομέας delivery φαγητού έρχεται πολύ φθηνά στον εργοδότη, 2, 5, 3 το πολύ 4€ / ώρα. Επιπλέον, οι εργοδότες όλο και περισσότερο, απαιτούν τη μετατροπή των συμβάσεων (όπου υπάρχουν) από πλήρους σε μερική απασχόληση.

Την κατάσταση «σώζει» το φιλοδώρημα  

Με το φιλοδώρημα ο ντελιβεράς στηρίζει ένα μέρος της δουλειάς του (για παράδειγμα, καλύπτει τα έξοδα από το μηχανάκι, αναφέρει η κ. Κουταλάκη). «Υπάρχουν συνάδελφοι, που οδηγούν 100 χλμ τη μέρα, σε δυο χρόνια το μηχανάκι θα είναι άχρηστο. Κανονικά ο κόσμος δε θα έπρεπε να δίνει φιλοδώρημα, το σωστό είναι να πληρωνόμαστε από τον εργοδότη όσα δικαιούμαστε και να μην χρειαζόμαστε τα έξτρα. Είναι άδικο και για τον καταναλωτή. Πληρώνει το φαγητό, και επιβαρύνεται περισσότερο, με αυτά που θα έπρεπε να μας δίνει ο εργοδότης».

Οι ταχυμεταφορείς, από την άλλη, δεν βασίζονται τόσο στα tips. «Στους συναδέλφους στον χώρο του επισιτισμού το φιλοδώρημα αποτελεί όρο επιβίωσης, καλύπτει το 1/3 του μεροκάματού τους», προσθέτει ο κ. Δήμα.

Αναζητείται λύση

Η δικαιολογία της κρίσης, παρότι χρησιμοποιείται κατά κόρον για να δώσει «λογικές» εξηγήσεις σε πολλές εργασιακές παραβιάσεις και ανισότητες, δεν θα έπρεπε να μπαίνει εμπόδιο για τις απαραίτητες βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν στο επάγγελμα του ντελιβερά. Από φοιτητές που εξασφαλίζουν ένα καλό εισόδημα για τις ανάγκες τους, μέχρι ολόκληρες οικογένειες με μικρά παιδιά, ο κόσμος που εργάζεται στον κλάδο της διανομής με μηχανάκι είναι μεγάλος και διαχρονικά αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα. Η άμεση παρέμβαση που θα εξασφαλίσει καλύτερες συνθήκες εργασίας και δικαιότερες αμοιβές είναι καθοριστικής σημασίας για την επιβίωση ενός από τους πιο ζωτικούς τομείς του κλάδου της εστίασης στην Ελλάδα.  

του Αντώνη Καραμπουρνιώτη

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ


Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους