Ένας στους τρεις Έλληνες κινδυνεύει με φτώχεια σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ – Στα ύψη η ανεργία στους νέους

23 Ιουνίου, 2019
Ένας στους τρεις Έλληνες κινδυνεύει με φτώχεια σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ – Στα ύψη η ανεργία στους νέους
Περίπου ένας στους τρεις Έλληνες κινδυνεύει με φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα

Ένας στους τρεις Έλληνες κινδυνεύει με φτώχεια σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ – Στα ύψη η ανεργία στους νέους

Περίπου ένας στους τρεις Έλληνες κινδυνεύει με φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, παρά τη βελτίωση των κοινωνικών δεικτών στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τα αποτελέσματα των ερευνών παραμένουν ανησυχητικά αφού το 31,8% των πολιτών – δηλαδή περίπου 3.348.000 άνθρωποι – κινδυνεύουν με φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό (στοιχεία 2017) έναντι 34,8% της προηγούμενης χρονιάς (2016). Σύμφωνα με τον σχετικό ορισμό της ΕΕ, σε αυτή την κατηγορία ανήκει το τμήμα του πληθυσμού στερείται τουλάχιστον τέσσερα από έναν κατάλογο εννέα βασικών αγαθών και υπηρεσιών καθώς και όσοι ζουν σε νοικοκυριά με χαμηλό δείκτη εργασίας.  

Χαμηλά εισοδήματα για τη μέση ελληνική οικογένεια

Το εισοδηματικό κατώφλι της φτώχειας είναι 4.178 ευρώ ανά άτομο ετησίως, και 9.908 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενηλίκους και δύο παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών. Σημειώνεται πως την ίδια χρονιά (2017), το μέσο διαθέσιμο εισόδημα της χώρας διαμορφώθηκε στα 15.556 ευρώ. 

Στερήσεις στα βασικά – Κίνδυνος για έκτακτες ανάγκες

Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις στερήσεις σε υλικό επίπεδο, προκύπτει ότι πάνω από τα μισά νοικοκυριά (51,4%) δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν ούτε μια έκτακτη αλλά αναγκαία δαπάνη. Το 22,9% δεν απολαμβάνει ικανοποιητική θέρμανση τον χειμώνα και το 11,8% στερείται ακόμα τροφής. Την ίδια στιγμή το 43,7% δυσκολεύεται να πληρώσει τις δόσεις των πιστωτικών καρτών ή των δανείων του, το 32,9% δεν εξοφλεί ούτε τους πάγιους λογαριασμούς και το 29,3% «μένει πίσω» στην καταβολή του ενοικίου.  

Στην 3η θέση η ανεργία στους νέους μετά από Βουλγαρία και Ρουμανία…

Συνολικά, το ποσοστό του πληθυσμού που ζει με υλικές στερήσεις ανέρχεται πλέον σε 16,7%, από 21,1% το 2017. Στην αρχή της οικονομικής κρίσης, το 2008, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 11,2%. Ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικός αποκλεισμός είναι υψηλότερος στην περίπτωση των ατόμων ηλικίας 18-64 ετών (35,0%). 7.3.2019 ΕΛΣΤΑΤ: Στο 39,5% η ανεργία στους νέους Η Ελλάδα καταλαμβάνει την τρίτη υψηλότερη θέση ανάμεσα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, μετά τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Ο δείκτης οικονομικής ανισότητας βρίσκεται στο 5,5, που σημαίνει ότι το εισόδημα του πλουσιότερου 20% του πληθυσμού είναι 5,5 φορές μεγαλύτερο από το μερίδιο του εισοδήματος του φτωχότερου 20%. Ο δείκτης είναι μειωμένος κατά 0,5 μονάδες σε σχέση με το 2017. 

Ορατός κίνδυνος φτώχειας για πολλά νοικοκυριά 

Σύμφωνα με τον πιο στενό ορισμό του κινδύνου φτώχειας, στον οποίο περιλαμβάνονται άτομα με εισόδημα 60% χαμηλότερο του διαμέσου εισοδήματος σε εθνική κλίμακα, το ποσοστό των Ελλήνων που ήρθε αντιμέτωπο με τον κίνδυνο φτώχειας το 2017 διαμορφώθηκε στο 23,2%, ενώ μετά τις κοινωνικές πολιτικές και πρακτικές (κοινωνικό μέρισμα, επίδομα θέρμανσης κ.λπ.) περιορίστηκε στο 18,5%. 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το ετήσιο εισόδημα της μεσαίας τάξης αυξήθηκε κατά 680 ευρώ την περίοδο 2015-2017, ενώ τα πρώτα χρόνια της κρίσης (2011-1014) είχε μειωθεί κατά 5.258 ευρώ.

Με πληροφορίες από: www.lifo.gr

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ


Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους