Ένα μοντέρνο λικέρ από τους Kratena, Berg και Caporale

19 Δεκεμβρίου, 2020
muyu

Το Φεβρουάριο του 2019, οι διεθνώς καταξιωμένοι Alex Kratena, Monica Berg και Simone Caporale λάνσαραν τα Muyu, μια σειρά από τρία μοντέρνα λικέρ που παράγονται με φυσικά συστατικά.

Συνδυάζοντας τον εκλεπτυσμένο χαρακτήρα που συναντά κανείς στην αρωματοποιεία, με τη φιλοσοφία της ομάδας αναφορικά με τα κοκτέιλ, σκοπός των Muyu είναι να εισάγει εξαιρετικά συστατικά στο σύγχρονο bartending. Εμπνευσμένη από ένα ταξίδι στο Αμαζόνιο, η σειρά των Muyu θα συμβάλλει δραστικά στην προώθηση της βιοποικιλότητας μέσω τεχνικών υπεύθυνης προμήθειας, με μερίδιο των κερδών από την πώληση της κάθε φιάλης να διατίθεται προς τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Όπως εξηγεί η Monica: «Για πρώτη φορά επισκεφθήκαμε τον Αμαζόνιο το 2016 για να διερευνήσουμε τις δυνατότητες και τις προοπτικές των γηγενών προϊόντων (της Αμαζονίας) σε κοκτέιλ. Αυτό που είδαμε μας ενέπνευσε, αλλά ταυτόχρονα μας έκανε να αντιληφθούμε πως οποιαδήποτε προσπάθειά μας να αντλήσουμε τα πρωτογενή συστατικά από εκεί θα συνέβαλε στην καταστροφή του τροπικού δάσους. Για το λόγο αυτό συνεργαστήκαμε με κορυφαίους εμπειρογνώμονες για να μας βοηθήσουν να εντοπίσουμε, να συλλέξουμε και να δεσμεύσουμε τις αρωματικές ουσίες των φυτών, των λουλουδιών και των φρούτων. Τα επιμέρους συστατικά προέρχονται είτε από την Grasse, την γαλλική πόλη – «Πρωτεύουσα των Αρωμάτων» του κόσμου ή το Schiedam, μια ολλανδική πόλη γνωστή για τα ιστορικά αποστακτήρια της, όπως αυτό των συνεργατών μας από την De Kuyper.

Αυτή η διαδικασία μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε μια μάρκα λικέρ που δίνει τη δυνατότητα στους μπάρμαν να δουλέψουν με μερικά από τις πιο εκπληκτικά συστατικά διαθέσιμα στον κόσμο, αφήνοντας παράλληλα το τροπικό δάσος εντελώς ανεπηρέαστο».

Το όνομά Muyu προέρχεται από τη λέξη «σπόρος» όπως αποδίδεται στις γλώσσες Quechan. Κάθε ένα μέλος της ομάδας (Monica, Simone και Alex) σχεδίασε το «δικό του» λικέρ Muyu – Jasmine Verte, Chinotto Nero και Vetiver Gris αντίστοιχα. Συνεργαζόμενοι στενά με την De Kuyper Royal Distillers, την ολλανδική οικογενειακή επιχείρηση με περισσότερα από 320 χρόνια εμπειρίας στην απόσταξη λικέρ υψηλής ποιότητας, ανέπτυξαν έναν νέο τρόπο συνδυασμού γεύσεων. Προσομοιάζοντας τη διαδικασία της «μύτης» από το χώρο της αρωματοποιίας, τα μέλη της ομάδας συνθέτουν μεμονωμένα συστατικά με σκοπό να δημιουργήσουν τα δικά τους μείγματα που παραπέμπουν σε στοιχεία γιασεμιού, Chinotto (Citrus myrtifolia ένα είδος νεραντζιού), Vetiver.

Κάθε υγρό ξεκινάει με την έκλυση μιας μοναδικής νότας – το συστατικό που καθορίζει και ονοματοδοτεί κάθε ένα από τα λικέρ. Στη συνέχεια, ακολουθεί η αλληλουχία των δευτερευόντων συστατικών. Για την αποδέσμευση των επιλεγμένων γεύσεων εφαρμόζεται μία σειρά από διαφορετικές τεχνικές, συμπεριλαμβανομένης της εκχύλισης, της απόσταξης με ατμό, της εκλύσεως μέσω C02 και μέσω ρητινοειδών. Οι επιλεγμένες γεύσεις στη συνέχεια αναμειγνύονται με αλκοόλη, σάκχαρα, οξέα και νερό για να δημιουργηθεί το τελικό προϊόν.

Η έμπνευση των φιαλών έχει τις ρίζες της στον Αμαζόνιο και παίρνει στοιχεία από το συγκεκριμένο οικοσύστημα και τις φυλές που το κατοικούν. Έτσι, υπάρχουν λεπτομέρειες που αναπαριστούν με ψηφιακό τρόπο τα παραδοσιακά σχέδια που χρησιμοποιούνται από τους αυτόχθονες πληθυσμούς της περιοχής για τη ζωγραφική του σώματος. Υπάρχουν επίσης αναφορές στην παγκόσμια χλωρίδα και πανίδα, καθώς και τα χρώματα και τις αποχρώσεις που συναντάει κανείς στο τροπικό δάσος. Απώτερος στόχος είναι να αποδοθεί η αντίθεση της δύναμης και της ευθραυστότητας του φυσικού στοιχείου, της φύσης στο σύνολό της.

Τα Muyu έχουν σχεδιαστεί για να σερβίρονται σε highballs, να αναμειγνύεται σε κοκτέιλ και πίνονται on the rock.

ΠΗΓΗ


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ