Εν μέσω αντιδράσεων για τα μέτρα, η Κέρκυρα γιορτάζει τον Αγιο Σπυρίδωνα

12 Δεκεμβρίου, 2020
agios-spiridonas

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών, ενώ η Αστυνομία δεν θα επιτρέπει στους πιστούς να πλησιάζουν την εκκλησία για προσκύνημα.

Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει στην τοπική εκκλησία αντιδράσεις. Ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κερκύρας  Παξών και Διαποντίων Νήσων κκ Νεκτάριος κήρυξε την τοπική Εκκλησία «εν διωγμώ», και με εγκύκλιο του ανακοινώνει ότι οι σημαίες των ιερών ναών θα είναι μεσίστιες το τριήμερο 11-13 Δεκεμβρίου, ενώ οι καμπάνες των εκκλησιών σε όλη την Μητροπολιτική περιφέρεια θα χτυπήσουν πένθιμα 3 φορές την ημέρα επί τρεις ημέρες».

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις ξεκινούν στις 11 Δεκεμβρίου στο Ιερό Προσκύνημα, με την ακολουθία της Παράκλησης και την μεταφορά του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου, από την λάρνακα εις την θύρα.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας, 11 Δεκεμβρίου, τελείται Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, όπου μέχρι πέρσι γινόταν με την συμμετοχή Ιερέων, από την πόλη και τα χωριά του νησιού. Μετά το πέρας του Εσπερινού και κατά την διάρκεια του προσκυνήματος, αναγιγνώσκεται το α’ μέρος από το Συναξάρι του Αγίου Σπυρίδωνος, από τον βίο δηλαδή και τα θαύματα που έχει επιτελέσει. Το βράδυ τελούνται η Παράκληση και τα Εγκώμια προς τον Άγιο και έπειτα Ιερά Αγρυπνία (ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία).

Στις 12 Δεκεμβρίου ημέρα εορτής του Αγίου τελείται στο Ιερό Προσκύνημα ο Όρθρος και Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Είναι η μοναδική ημέρα, όπου ο Επίσκοπος ενδύεται τα Αρχιερατικά άμφια στον σολέα του ναού, και μάλιστα δεν τελείται λιτανεία.

Το βράδυ τελούνται η Παράκληση, οι Χαιρετισμοί προς τον Άγιο και εν συνεχεία Ιερά Αγρυπνία (ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία).

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις για την Μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνος ολοκληρώνονται το απόγευμα της 13ης Δεκεμβρίου, όπου τελούνται η Παράκληση και τα Μπάσματα του Ιερού Σκηνώματος, ήτοι η είσοδος του Ιερού Λειψάνου του Αγίου στην λάρνακά του. Προηγείται η λιτάνευση του Ιερού Σκηνώματος εντός του ναού τρεις φορές.

Παραδοσιακά στην Κέρκυρα παραμονή της εορτής του Αγίου οι δρόμοι γέμιζαν με μικροπωλητές που πουλάνε τις παραδοσιακές τηγανίτες. Φέτος λόγω της πανδημίας δεν θα επιτραπεί αυτό και γύρω από την εκκλησία θα υπάρχει Αστυνομία.

Πηγή: CorfuTV News


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletter

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους