Έλληνες παραγωγοί: Πετούν τις φράουλες στα χωράφια σε Ηλεία – Δυτική Αχαΐα

13 Απριλίου, 2020
Έλληνες παραγωγοί: Πετούν τις φράουλες στα χωράφια σε Ηλεία - Δυτική Αχαΐα
Στην Ηλεία και στη Δυτική Αχαία, όπου η φράουλα είναι σχεδόν μονοκαλλιέργεια, οι παραγωγοί είναι σε απόγνωση αφού αναγκάζονται να πληρώνουν εργατικά χέρια… για να πετούν τη σοδειά τους.

«Θύματα» του κορωνοϊού αλλά και της κόντρας που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας είναι εκατοντάδες παραγωγοί φράουλας σε όλη τη χώρα. Το προϊόν τους βρίσκει «κλειστές πόρτες» στο εξωτερικό αφού έχουν κλείσει κεντρικές αγορές και λαϊκές σε όλες τις χώρες όπου εξάγονταν, ενώ οι παραγωγοί είδαν ακόμα και τις ποσότητες που προορίζονταν για τη ρωσική αγορά να μένουν ουσιαστικά… χωρίς τιμή μετά την υποχώρηση στην αξία του που κατέγραψε το ρούβλι.

Στην Ηλεία και στη Δυτική Αχαία, όπου η φράουλα είναι σχεδόν μονοκαλλιέργεια, οι παραγωγοί είναι σε απόγνωση αφού αναγκάζονται να πληρώνουν εργατικά χέρια… για να πετούν τη σοδειά τους. Η χρονιά ξεκίνησε με τις καλύτερες προοπτικές. Το προϊόν τους ήταν υψηλής ποιότητας και η τιμή που είχαν εξασφαλίσει πολύ καλή περίπου στα 2,9 ευρώ το κιλό… «Μέσα σε λίγες μέρες όλα άλλαξαν κι ήρθαν τα πάνω κάτω. Η πανδημία του κορωνοϊού, οι βαριές επιπτώσεις του σε όλες τις χώρες κυρίως στη δυτική Ευρώπη και στην Αμερική, όπου έφευγε σχεδόν το σύνολο της παραγωγής, οδήγησαν στην καταστροφή» είπε στο ethnos.gr ο Ιορδάνης Μωϋσίδης πρόεδρος του συνεταιρισμού παραγωγών φράουλας «΄Ηλιδα». «Από τις 10 Μαρτίου και μετά, είδαμε τις αγορές να κλείνουν, τις εξαγωγές να καταρρέουν και τις τιμές να πέφτουνε ακόμα και στα 80-90 λεπτά το κιλό. Πλέον κάθε μέρα πετάμε τις φράουλες, αφού το προϊόν μας δεν αντέχει σε ψυγεία και συντήρηση. Με πόνο ψυχής πετάμε τον κόπο μας» πρόσθεσε.

Η ζημιά είναι τεράστια. «Σκεφτείτε πως στην περιοχή μας καλλιεργούνται 14.500 στρέμματα με φράουλες με την παραγωγή μας να φτάνει τους τέσσερις τόνους το στρέμμα. Οι μεγάλες ποσότητες αυτή την περίοδο θα έφευγαν για το εξωτερικό. Όλα αυτά δυστυχώς πάνε “στράφι”. Χάθηκε η παραγωγή κι όλοι είμαστε αντιμέτωποι με την οικονομική καταστροφή» τόνισε ο κ. Μωϋσίδης.

Σε απόγωνση είναι οι παραγωγοί φράουλας σε Ηλεία και Δυτική Αχαία

«Η αλήθεια είναι πως ο κορωνοϊός έδωσε μεγάλο χτύπημα στην καλλιέργεια» επισήμανε στo ethnos.gr ο Φώτης Κυριαζής πρόεδρος του συνεταιρισμού παραγωγών φράουλας «Υρμίνη» στη Μανωλάδα. «Ολοι οι άνθρωποι είναι χρεωμένοι. Η απώλεια των εξαγωγών σημαίνει οικονομική καταστροφή. Δε θα μπορέσουμε να πληρώσουμε ούτε τις υποχρεώσεις μας. Το μεγάλο θέμα είναι πως έκλεισαν λόγο του κορωνοϊού οι κεντρικές και οι λαϊκές αγορές σε όλη την Ευρώπη και σ΄ όλο τον κόσμο. Δεν υπάρχει αγορά και κατανάλωση για το προϊόν μας. Λέμε πως η τιμή έπεσε στα 80-90 λεπτά αλλά στην πραγματικότητα δεν υπάρχει τιμή αφού δεν υπάρχει κατανάλωση» τόνισε. «Κι όλα αυτά ενώ η περίοδος ξεκίνησε πολύ καλά αλλά δυστυχώς από τις 10 Μαρτίου και μετά ήρθαμε αντιμέτωποι με την απόλυτη καταστροφή». 

Μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε προωθηθεί στην αγορά το 10-20% της παραγωγής ανάλογα με την περιοχή και οι μεγάλες ποσότητες που προορίζονταν για την Αμερική, τη δυτική και Βόρεια Ευρώπη, τη Ρωσία, την Πολωνία, τη Λιθουανία και τα Βαλκάνια θα ξεκινούσαν τώρα.

Ο πετρελαϊκός πόλεμος Σαουδικής Αραβίας – Ρωσίας

Όλα αυτά όμως ανατράπηκαν εξαιτίας ακόμη ενός αστάθμητου κι απρόβλεπτου παράγοντα, του πετρελαϊκού πολέμου που ξέσπασε μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας.

Στις αρχές Μαρτίου η Σαουδική Αραβία ξεκίνησε έναν «πόλεμο» τιμών, οδηγώντας το αργό πετρέλαιο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών. Η Σαουδική Αραβία κήρυξε τον «πόλεμο» κατά της Ρωσίας προχωρώντας σε μεγάλη αύξηση της παραγωγής, αλλά και στην παροχή τεράστιων εκπτώσεων στους πελάτες της Saudi Aramco, με στόχο να αυξήσει δυναμικά τα μερίδια αγοράς της, πρωτίστως εις βάρος των Ρώσων. Κι αυτό όταν η Ρωσία αρνήθηκε να συναινέσει στην πρόταση του ΟΠΕΚ για πρόσθετη μείωση της παραγωγής κατά 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των τιμών, καθώς η επιδημία του Covid-19 «φρενάρει» την παγκόσμια ανάπτυξη, μειώνοντας δραματικά τη ζήτηση για καύσιμα. Όλα αυτά δημιούργησαν ασφυκτικές συνθήκες στην αγορά εξαιτίας της παράλληλης κρίσης του κορονοϊού. Ένα από τα αποτελέσματα ήταν και το ρούβλι να δεχτεί ισχυρές πιέσεις και να υποχωρήσει σημαντικά έναντι του ευρώ του και του δολαρίου. Παρεπόμενο ήταν να κατρακυλίσουν και οι τιμές της ελληνικής φράουλας που προορίζονταν για εξαγωγή στη Ρωσία. Η τιμή της φράουλας κατρακύλησε από τα 2,90 ευρώ το κιλό στα 80-90 λεπτά, που είναι και κάτω του κόστους, σε πολλές περιπτώσεις, με τους παραγωγούς να σηκώνουν τα χέρια ψηλά αφού είδαν να κλείνει και η αγορά της Ρωσίας, έστω κι αν αυτή απορροφά μικρότερες ποσότητες από άλλες. Παραγωγοί επισήμαναν ακόμα και περιπτώσεις που η κατάρρευση τιμών βρήκε το προϊόν τους, πάνω στα φορτηγά να ταξιδεύει για τη Ρωσία…

Στο τραπέζι το θέμα του εμπάργκο στη Ρωσία

Ο ειδικός σύμβουλος και εκπρόσωπος της Incofruit Hellas Γιώργος Πολυχρονάκης μιλώντας στην ethnos.gr επισήμανε πως το αντίκτυπο του κορονοϊού σε κάποια προϊόντα, όπως για παράδειγμα η φράουλα είναι μεγαλύτερη απ΄ ότι σε άλλα φρούτα και κηπευτικά.

«Η κρίση που προκαλείται λόγω του κοροναϊού έχει δημιουργήσει σημαντική αύξηση της ζήτησης για ορισμένα νωπά οπωροκηπευτικά, αλλά φαίνεται ότι έχει τρομερό αντίκτυπο στους ευρωπαίους παραγωγούς φράουλας και σε άλλα κηπευτικά , καθώς οι καταναλωτές στρέφονται προς λιγότερο φθαρτά προϊόντα. Είναι μια καταστροφή , οι τιμές εξακολουθούν να μειώνονται. Υπάρχει μείωση της κατανάλωσης ίσως επειδή, σε αυτή τη δύσκολη εποχή, οι οικογένειες δεν προτιμούν τις φράουλες ως απαραίτητες και προτιμούν να αγοράζουν εσπεριδοειδή, μήλα, αχλάδια και ακτινίδια και πιπεριές» τόνισε.

Ο ίδιος έθεσε στο τραπέζι και το ζήτημα του εμπάργκο προϊόντων από την ΕΕ στη Ρωσία. «Τη στιγμή αυτή θα ήταν ευκταίο να επιδιωχθεί η διευθέτηση του εμπάργκο της Ρωσίας στα κοινοτικά προϊόντα. Φρονούμε ότι μια διευθέτηση του προβλήματος αυτού θα αποτελούσε σημαντική βοήθεια στην ομαλή απορρόφηση της παραγωγής των προϊόντων μας» επισήμανε.

Ρεπορτάζ: ethnos.gr


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ