Έλεγχοι για τη διανομή φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στα σχολεία

24 Οκτωβρίου, 2018
Έλεγχοι για τη διανομή φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στα σχολεία
Προχωρά η εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Σχολικού Προγράμματος διανομής φρούτων, λαχανικών και γάλακτος και κυρίως, οι αυστηροί έλεγχοι για τις υποχρεώσεις των αναδόχων.

Έλεγχοι για τη διανομή φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στα σχολεία

Προχωρά η εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Σχολικού Προγράμματος διανομής φρούτων, λαχανικών και γάλακτος και κυρίως, οι αυστηροί έλεγχοι για τις υποχρεώσεις των αναδόχων.

Πιο συγκεκριμένα, ο ανάδοχος ειδοποιεί με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο το Π.Κ.Π.Φ.Π.& Φ.Ε. στην περιοχή ευθύνης του οποίου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης-συσκευασίας της πρώτης ύλης των προς διανομή προϊόντων του αναδόχου, ενημερώνει και συνεννοείται για τις ημερομηνίες και τις εγκαταστάσεις όπου θα πραγματοποιηθεί ο έλεγχος υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Για κάθε παρτίδα της εν λόγω πρώτης ύλης ή του συσκευασμένου προϊόντος λαμβάνεται δείγμα από αρμόδιο υπάλληλο, εκπαιδευμένο και εξουσιοδοτημένο για δειγματοληψίες, του εν λόγω Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου για έλεγχο υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Συστήνεται η συγκρότηση τουλάχιστον διμελούς κλιμακίου για την διασφάλιση των ελέγχων, με τη δειγματοληψία να γίνεται σύμφωνα με την ανωτέρω Κατευθυντήρια Οδηγία διενέργειας δειγματοληψίας υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων σε πρωτογενή τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως έχει συμπληρωθεί, τροποποιηθεί και ισχύει.

Κατά την δειγματοληψία σημαίνεται η παρτίδα στην οποία αντιστοιχεί το προς εξέταση δείγμα με χαρακτηριστικό και ευδιάκριτο τρόπο π.χ. οι παλέτες περιτυλίγονται με κατάλληλες ταινίες οι οποίες σφραγίζονται και αριθμούνται ώστε να είναι δυνατή η αναγνώρισή τους μετά την εξέταση του δείγματος.

Οι αναλύσεις διεξάγονται σε εργαστήρια διαπιστευμένα κατά το πρότυπο ΕΛΟΤ EN ISO/I.E.C. 17025/2005 και η δαπάνη βαρύνει τον ανάδοχο.

Να σημειωθεί ότι όταν μια αποστολή (φορτίο) αποτελείται από παρτίδες που μπορούν να αναγνωριστούν ως προερχόμενες από διάφορους παραγωγούς κ.λπ., κάθε παρτίδα θα πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά. Επίσης, μια αποστολή μπορεί να αποτελείται από μία ή περισσότερες παρτίδες. Ενώ όταν το μέγεθος ή τα όρια κάθε παρτίδας σε μια μεγάλη αποστολή δεν μπορούν να εντοπιστούν εύκολα, κάθε μονάδα από μια σειρά βαγονιών, φορτηγών, αμπαριών πλοίου, κ.λπ., μπορεί να θεωρηθεί ως ξεχωριστή παρτίδα.

Ιχνηλασιμότητα προϊόντων

Σημαντική είναι επίσης η τήρηση ιχνηλασιμότητας. Η αποστολή του δείγματος στο Εργαστήριο Ελέγχου γίνεται το συντομότερο δυνατό μετά την δειγματοληψία και κατά προτίμηση την ίδια ημέρα. Για την επίσπευση της μετακίνησης του δείγματος προς το εργαστήριο, συστήνεται, είτε να το μεταφέρει αυθημερόν ο δειγματολήπτης, είτε να αποσταλεί με ταχυμεταφορική εταιρεία (courier). Το εργαστήριο θα πρέπει να ενημερώνεται έγκαιρα από τον ανάδοχο για το επείγον της έκδοσης των αποτελεσμάτων και τα δείγματα θα πρέπει να αναλύονται το συντομότερο δυνατόν ώστε να αποφεύγονται καθυστερήσεις στην όλη διαδικασία ελέγχου. Αποστολή δειγμάτων μπορεί να γίνει όλες τις εργάσιμες ημέρες αλλά πρέπει να αποφεύγεται η προηγούμενη αργίας είτε αυτή είναι Παρασκευή είτε οποιαδήποτε ημέρα πριν από εθνική αργία καθώς στην περίπτωση αυτή καθυστερεί ιδιαίτερα η έναρξη εργαστηριακής ανάλυσης με κίνδυνο την κατάσταση του δείγματος.

Το έντυπο ελέγχου της παρ. 2α του άρθρου 11 το οποίο συντάσσεται σύμφωνα με το Υπόδειγμα Ι του Παραρτήματος ΙΙΙ του άρθρου 15 της ΚΥΑ 429/22087/09.02.2018 (ΦΕΚ Β΄594), συμπληρώνεται με το ακόλουθο κείμενο:

«Από τον εργαστηριακό έλεγχο υπολειμμάτων φ.π.π. προκύπτει ότι η φορτωθείσα ποσότητα (……….είδος προϊόντος) έχει ελεγχθεί με τα υπ. αριθ. ……………Δελτία αναλύσεων υπολειμμάτων φ.π.π. του ……………….Εργαστηρίου Υπολειμμάτων φ.π.π».

Σφράγιση των φορτηγών-ψυγείων

Τα φορτηγά-ψυγεία με τα προς διανομή συσκευασμένα προϊόντα σφραγίζονται από ποιοτικούς ελεγκτές μόνο όταν τα προϊόντα συμμορφώνονται βάσει των ανωτέρω ελέγχων (έλεγχος υπολειμμάτων φ.π..π. & ποιοτικός έλεγχος) με την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία.

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες προκύπτει ανάγκη μεταφόρτωσης των προϊόντων σε μικρότερα φορτηγά ψυγεία για λόγους προσβασιμότητας στα σχολεία, ιδίως σε δυσπρόσιτες περιοχές, η αποσφράγιση, οι μεταφορτώσεις και οι εκ νέου σφραγίσεις θα γίνονται παρουσία των ελεγκτών της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας της αρμόδιας Περιφερειακής Ενότητας.

Για την καλύτερη δυνατή διεκπεραίωση, είναι σημαντικό όλες οι εμπλεκόμενες Υπηρεσίες & Φορείς να συνεργάζονται κατά το μέγιστο δυνατό, έγκαιρα και δίνοντας προτεραιότητα στους ελέγχους του Σχολικού Προγράμματος ώστε να μοιραστούν στους μαθητές τα ευπαθή νωπά προϊόντα σε άριστη κατάσταση και χωρίς προβλήματα.

του Αντώνη Καραμπουρνιώτη

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ


Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους