Εξώδικο ΠΑΣΚΕΔΙ στον Alpha για το προκλητικό ρεπορτάζ με τους ελεγκτές ΕΦΚΑ και τα “ποντίκια”

8 Σεπτεμβρίου, 2019
Εξώδικο ΠΑΣΚΕΔΙ στον Alpha για το προκλητικό ρεπορτάζ με τους ελεγκτές ΕΦΚΑ και τα "ποντίκια"
Σε εξώδικη δήλωση κατά του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA προχώρησε το σωματείο μας για διευκρινίσεις για το προκλητικό ρεπορτάζ δημοσιογράφων ΜΑΖΙ με ελεγκτές ΕΦΚΑ σε κατάστημα εστίασης.

Σε εξώδικη δήλωση κατά του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA προχώρησε το σωματείο μας με στόχο να αποδοθούν διευκρινίσεις για το επίμαχο και προκλητικό ρεπορτάζ δημοσιογράφων ΜΑΖΙ με ελεγκτές ΕΦΚΑ σε κατάστημα εστίασης.

Πριν προβούμε σε ανάλυση των λόγων που μας ανάγκασαν να πράξουμε μια τέτοια κίνηση, θέλουμε να τονίσουμε ότι το ΠΑΣΚΕΔΙ αποτελεί το μοναδικό και κορυφαίο πανελλήνιο σωματείο που προασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων και των επιχειρηματιών καταστημάτων εστίασης εδώ και σχεδόν δεκαεπτά συνεχόμενα χρόνια, παρέχοντας συμβουλές και διευκολύνσεις με κάθε τρόπο.

Ο λόγος της διαμαρτυρίας μας έγκειται στο ρεπορτάζ της δημοσιογράφου σας Μαρίας Τσινκίδου, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων των 19:00 του σταθμού με τίτλο “Σαφάρι για ανασφάλιστους εργαζόμενους – κρυφτούλι με τους ελεγκτές“, στο οποίο ρεπορτάζ, εξωτερικό συνεργείο του σταθμού σας, προφανώς σε συνεννόηση με κάποιους ελεγκτές του Ε.Φ.Κ.Α. βιντεοσκοπούσαν ελέγχους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην παραλιακή οδό στην Αθήνα.

Όπως είναι γνωστό, πέρα από τους ελεγκτές του ΕΦΚΑ, οι οποίοι έχουν εκ του νόμου απεριόριστη πρόσβαση σε κάθε χώρο της επιχείρησης ακόμα και στην παραγωγή, είτε υπάρχει προσωπικό, είτε πιθανολογείται ότι υπάρχει (Ν. 3996/2011), για την είσοδο οποιουδήποτε τρίτου απαιτείται η συναίνεση του ιδιοκτήτη, διότι εισέρχεστε σε ιδιωτικό χώρο.

Στο επίμαχο ρεπορτάζ, είδαμε παράνομα να καταγράφεται με βιντεοσκοπική λήψη, όλη η διαδικασία ελέγχου καταστημάτων εστίασης από τους ελεγκτές ΕΦΚΑ και να εισέρχονται οι ρεπόρτερ σας μαζί τους σε εσωτερικούς χώρους του καταστήματος (γραφεία, παραγωγή, αποθήκες, ψυγεία κλπ) μαζί με την κάμερα και να καταγράφουν αν υπάρχουν άτομα, τα οποία δεν έχουν δηλωθεί στο σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ”, χωρίς την συναίνεση των ιδιοκτητών ή των εργαζομένων. Μάλιστα το συγκεκριμένο ρεπορτάζ-βίντεο έχει αναπαραχθεί σε δεκάδες άλλα διαδικτυακά ειδησεογραφικά portal.

Το σωματείο μας είναι κάθετο στην αδήλωτη “μαύρη” εργασία και οποιουδήποτε την ενεργεί, για αυτόν τον λόγο έχουμε παρέμβει σε πολλές επιχειρήσεις που είναι μέλη μας και μη, αποτρέποντάς τους, να μην απασχολούν ανασφάλιστους εργαζόμενους, όπως και αυτήν την περίπτωση αδήλωτης εργασίας την κατακρίνουμε, αλλά είμαστε αντίθετοι με τον τρόπο προβολής του συγκεκριμένου θέματος, παραβιάζοντας ιδιωτικούς χώρους και προσβάλλοντας την προσωπικότητα ανθρώπων.

Ωστόσο, η επίμαχη καταγραφή είναι παράνομη και αξιόποινη πράξη, προσβάλλοντας τη φήμη και την πελατεία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης, καθώς και την προσωπικότητα των εργαζομένων. Είναι δε προφανές ότι η ενέργεια αυτή έλαβε χώρα με σκοπό την αύξηση της τηλεθεαματικότητας του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του σταθμού σας και τον προσπορισμό παράνομου οφέλους, σε βάρος των επιχειρήσεων.

Μέσω της εξώδικης διαμαρτυρίας καλούμε τους υπεύθυνους του σταθμού σε διευκρινήσεις επί της ως άνω περιγραφόμενης αξιόποινης πράξης (ποιος παραχώρησε άδεια να κυκλοφορεί μαζί με τους ελεγκτές του ΕΦΚΑ το συνεργείο του σταθμού σας, ποιος έδωσε άδεια να εισέλθετε σε ιδιωτικούς χώρους καταστημάτων, υπήρχε συναίνεση των εργαζομένων ή των επιχειρηματιών κατά την βιντεοσκόπηση κ.λ.π.), άλλως σας ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι θα ενεργήσουμε τα νόμιμα, κατά παντός υπευθύνου και με ενημέρωση των αρμοδίων Εποπτικών Αρχών (Αρχή Προστασίας ΔΠΧ) προς διαφύλαξη της φήμης των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης και προστασία των συμφερόντων αυτών και των εργαζομένων τους.

Με τη ρητή επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μας, αρμόδιος δικαστικός επιμελητής παραγγέλλεται να επιδώσει νόμιμα την παρούσα προς αυτήν στην οποία απευθύνεται, για να λάβει γνώση και για να επέλθουν οι νόμιμες συνέπειες, αντιγράφοντάς την ολόκληρη στις εκθέσεις επίδοσης που θα συντάξει σχετικά.

 

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!

 


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletter

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους