Εκδήλωση του ΕΕΘ για τα πνευματικά δικαιώματα – ΓΙΑΤΙ το ΕΕΘ κρατά παθητική στάση στην ενημέρωση των μελών

13 Ιουνίου, 2019
Εκδήλωση του ΕΕΘ για τα πνευματικά δικαιώματα – ΓΙΑΤΙ το ΕΕΘ κρατά παθητική στάση στην ενημέρωση των μελών
Εξαιρετικά προβληματικό χαρακτήρισε το νομικό πλαίσιο που ισχύει στον τομέα της διαχείρισης πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης

Εκδήλωση του ΕΕΘ για τα πνευματικά δικαιώματα – ΓΙΑΤΙ το ΕΕΘ κρατά παθητική στάση στην ενημέρωση των μελών

Εξαιρετικά προβληματικό χαρακτήρισε το νομικό πλαίσιο που ισχύει στον τομέα της διαχείρισης πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) Μιχάλης Ζορπίδης σε εκδήλωση του ΕΕΘ «Θέλουμε έναν διαφανή οργανισμό διαχείρισης». Για το λόγο αυτό ο κ. Ζορπίδης ζήτησε τη δραστική μεταρρύθμιση του, στο πρότυπο των άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

ΩΣΤΟΣΟ: Γιατί απουσιάζει η ενημέρωση των μελών από το ΕΕΘ;

Βέβαια, αυτό που πρωτίστως χρειάζεται να εναρμονιστεί «στο πρότυπο των άλλων ευρωπαϊκών κρατών» είναι η λειτουργία του ίδιου του Επιμελητηρίου, ο ρόλος του οποίου είναι να ενημερώνει και να πληροφορεί τα μέλη του -που άλλωστε γι’ αυτό το πληρώνουν- με απόλυτη διαφάνεια. Η καθημερινότητα των καταστηματαρχών εστίασης είναι πολύ σκληρή και απαιτητική για να έχουν ελλιπή ενημέρωση για τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν για πνευματικά δικαιώματα μουσικής στα μαγαζιά τους.

Άλλωστε κι ο πρόεδρος του ΕΕΘ παραδέχτηκε ότι το Επιμελητήριο συλλέγει κάθε χρόνο εκατοντάδες παράπονα και καταγγελίες για θέματα τα οποία σχετίζονται με τα πνευματικά δικαιώματα, τα οποία πληρώνουν οι ιδιοκτήτες καταστημάτων, που έχουν μουσική επένδυση στην επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

Ποιος είναι ο ρόλος του ΕΕΘ πάνω σε αυτό και ποια η ευθύνη που έχουν για την ορθή ενημέρωση των επαγγελματιών; Το να αρκούνται σε προτροπές προς τους αρμοδίους να «ακολουθήσουν την ευρωπαϊκή εμπειρία και να εφαρμόσουν ένα πλαίσιο ορθής λειτουργίας με διαφάνεια και δικαιοσύνη» μάλλον δεν αρκεί και περισσότερο είναι λόγια του αέρα…

Παρουσία του ΟΠΙ

Η εκδήλωση είχε ως τίτλο «Δημόσια εκτέλεση μουσικής: προκλήσεις και λύσεις» και στη διάρκεια της αναλύθηκαν όλα τα ζητήματα των πνευματικών δικαιωμάτων. Το παρών έδωσε ακόμα ο πρόεδρος του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ), Γιάννης Αντωνιάδης, ενώ ομιλητές ήταν ακόμη το μέλος του νομικού τμήματος του ΟΠΙ, Μαρία Μουστάκα και ο Στ. Μωραίτης, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης, ο οποίος χειρίστηκε από μέρους της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων.

Όπως διαβεβαίωσε τους παρισταμένους ο πρόεδρος του ΟΠΙ, τα παλιά προβλήματα, που τόσο ταλαιπώρησαν τους επαγγελματίες, ανήκουν πλέον στο παρελθόν και κάλεσε μάλιστα όποιον έχει υπόψιν του σκανδαλώδεις υποθέσεις να τις καταγγείλει στη Δικαιοσύνη.

Κάτι που φυσικά δεν ισχύει στην πράξη, αφού η καθημερινότητα των καταστηματαρχών μαστίζεται από ελέγχους, ενώ την ίδια στιγμή, οι επαγγελματίες δεν έχουν σωστή ενημέρωση για το τί πρέπει να πληρώνουν, ποιες είναι οι υποχρεώσεις τους και απέναντι σε ποιον.

Φυσικά, στο ίδιο μήκος κύματος με την ΠΟΕΣΕ, η τελική «λύση» του ΕΕΘ προς τα μέλη δεν ήταν άλλη από μια προτροπή προς κάθε επαγγελματία να αναζητήσει από την ιστοσελίδα www.opi.gr την κατηγορία στην οποία ανήκει, αλλά και πληροφορίες για τον τρόπο καταβολής των δικαιωμάτων. Αν θα βρει εκεί όλα όσα πραγματικά ισχύουν στο καθεστώς των υποχρεώσεων απέναντι στους Οργανισμούς; Μάλλον θα το μάθουν κατευθείαν οι επαγγελματίες όταν θα τους έρθει ο αρμόδιος ελεγκτής από ΕΥΕΔ, ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ και GEA και πάει λέγοντας…

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!

 


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletter

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους