ΕΦΚΑ: άτυπη παράταση έως το τέλος του 2019 για τις 120 δόσεις – Αναλυτικά τα βήματα της διαδικασίας

14 Σεπτεμβρίου, 2019
ΕΦΚΑ: άτυπη παράταση έως το τέλος του 2019 για τις 120 δόσεις - Αναλυτικά τα βήματα της διαδικασίας
Άτυπη “παράταση” έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2019 για την ολοκλήρωση της ένταξης στη ρύθμιση των 120 δόσεων προς τα Ταμεία στους οφειλέτες μη μισθωτούς και αγρότες.

Άτυπη “παράταση” έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2019 για την ολοκλήρωση της ένταξης στη ρύθμιση των 120 δόσεων προς τα Ταμεία δίνει στους οφειλέτες μη μισθωτούς και αγρότες διάταξη του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου. Απαραίτητη προϋπόθεση φυσικά είναι να υποβληθεί το επόμενο 15ήμερο, δηλαδή αυστηρά έως την Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου, η αίτηση προσδιορισμού οφειλών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ.

Το “παράθυρο” που ανοίγει αφορά περίπου 800.000 ελεύθερους επαγγελματίεςαυτοαπασχολούμενους και αγρότες που έχουν καθυστερήσει να ενταχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς τα Ταμεία ή δεν έχουν κατορθώσει να την ολοκληρώσουν. Η διάταξη ευνοεί όλους όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και έχουν αμελήσει να ενταχθούν ή έχουν υπαχθεί στο πρώτο στάδιο αλλά δεν προλαβαίνουν να ολοκληρώσουν την διαδικασία για διαδικαστικούς λόγους.

Όπως αναφέρουν φοροτεχνικοί, γεγονός είναι πως είχε δημιουργηθεί μια αναστάτωση αναφορικά με την εμπρόθεσμη ολοκλήρωση της διαδικασίας, καθώς αρκετοί είχαν υποβάλει ηλεκτρονικά την αίτηση στον ΕΦΚΑ, ωστόσο αντιμετώπιζαν διαδικαστικά προβλήματα (κυρίως διαβίβασης των οφειλών τους στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών) όταν στη συνέχεια έπρεπε να εγγραφούν στις υπηρεσίες του ΚΕΑΟ και να ολοκληρώσουν την ρύθμιση. Οι δυσλειτουργίες αποδίδονται στην πολυπλοκότητα των διατάξεων προ του 2017 και στις παθογένειες της κοινωνικής ασφάλισης, όπως επίσης και σε τεχνικά προβλήματα διασύνδεσης της πλατφόρμας που λειτουργεί για πρώτη φορά. 

Τώρα με τη νέα διάταξη ξεκαθαρίζεται πως μοναδική υποχρεωτική προϋπόθεση για την υπαγωγή στη πολυπόθητη ρύθμιση των 120 δόσεων προς τα Ταμεία είναι η υποβολή αιτήματος για τον προσδιορισμό της οφειλής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ έως 30.9.2019. Στη συνέχεια, οι ενδιαφερόμενοι έχουν χρονικό περιθώριο έως την 31η Δεκεμβρίου ώστε να προχωρήσουν στο δεύτερο βήμα. Μέσω της νέας διάταξης ουσιαστικά δίνεται η άνεση χρόνου ώστε να μπορέσουν όλοι να ολοκληρώσουν τη διαδικασία.

Ακριβώς επειδή η ρύθμιση για τους οφειλέτες των πρώην ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ εξελίσσεται σε δυο στάδια – αρχικά στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ και ακολούθως στο ΚΕΑΟ – ξεκαθαρίζεται πως όσοι υποβάλλουν την πρώτη αίτηση μέχρι 30 Σεπτεμβρίου θα θεωρούνται εμπρόθεσμοι ακόμη κι αν η ρύθμιση ολοκληρωθεί αργότερα. Προσοχή όμως, καθώς η 30η Σεπτεμβρίου είναι η τελική ημερομηνία υπαγωγής και δεν προβλέπεται να δοθεί παράταση σύμφωνα με όλες τις δηλώσεις των αρμόδιων κυβερνητικών αξιωματούχων. Μετά την 30η Σεπτεμβρίου όσοι δεν έχουν υποβάλλει την αίτηση στον ΕΦΚΑ θα έχουν χάσει την τελευταία ευκαιρία τακτοποίησης και θα κινδυνεύουν με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Όπως ξεκαθαρίζουν οι ειδικοί, αυτό που επείγει πλέον είναι η υποβολή της αίτησης για τον προσδιορισμό της οφειλής με ή χωρίς επανυπολογισμό στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ μέχρι 30 Σεπτεμβρίου. Αυτή η ενέργεια πρέπει να γίνει υποχρεωτικά από όσους ενδιαφέρονται να ενταχθούν. Το δεύτερο στάδιο πρέπει να ολοκληρωθεί έως 31.12.2019.

Τα βήματα για τους μη μισθωτούς είναι:

  • Υποβολή αιτήματος για τον προσδιορισμό της οφειλής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ έως 30.9.2019.

Η υποβολή της πρώτης αίτησης γίνεται ως εξής:

1. Είσοδος στην ρύθμιση μέσω της πλατφόρμας του ΕΦΚΑ (efka.gov.gr) 

efka1.jpg

2. Πατάμε το κουμπί “Συνέχεια” στην επόμενη οθόνη 

efka2.jpg

3. Στην αναδυόμενη οθόνη πατάμε το κίτρινο κουμπί “Συνέχεια στο taxisnet”. 

efka3.jpg

4. Συμπληρώνουμε στην αναδυόμενη φόρμα τους κλειδάριθμους του Taxisnet και ακολούθως εμφανίζεται η φόρμα για την αίτηση προσδιορισμού οφειλών στον ΕΦΚΑ. Εκεί επιλέγουμε επανυπολογισμό ή όχι των οφειλών και κάνουμε “υποβολή αίτησης”.  Εφόσον αυτά τα βήματα ολοκληρωθούν έως τις 30/9 η αίτηση είναι εμπρόθεσμη.

Ακολούθως μέχρι 31/12 για να ολοκληρωθεί η ρύθμιση απαιτείται:  

  • Εγγραφή οφειλέτη στο ΚΕΑΟ . Η πιστοποίηση γίνεται ως εξής: 

1. Είσοδος στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΚΕΑΟ μέσω της πλατφόρμας efka.gov.gr

keao1.jpg

2. Στην επόμενη οθόνη επιλέγουμε “Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ΚΕΑΟ”

 

keao2.jpg

3. Στην επόμενη οθόνη επιλέγουμε “Πιστοποίηση Οφειλετών”. 

keao3.jpg

4. Στην επόμενη οθόνη επιλέγουμε “Είσοδος”.

 

keao4.jpg

5. Στην επόμενη οθόνη επιλέγουμε “Εγγραφή χρήστη” (εφόσον πρόκειται για μη μισθωτό ασφαλισμένο που δεν έχει ήδη πιστοποιηθεί στο ΚΕΑΟ).

keao5.jpg

6. Στην επόμενη οθόνη επιλέγουμε το “Πατήστε εδώ” για να βάλουμε τους κλειδάριθμους του Taxisnet. 

keao6.jpg

7. Αφού συμπληρώσουμε στην επόμενη φόρμα τους κλειδάριθμους του Taxisnet οδηγούμαστε εντός των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΚΕΑΟ ώστε να πιστοποιηθούμε ως ηλεκτρονικοί χρήστες. 

  • Μετά την ηλεκτρονική πιστοποίηση, η ολοκλήρωση της ρύθμισης των 120 δόσεων απαιτεί νέα διαδικασία ως εξής :    

1. Είσοδος ξανά στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες ΚΕΑΟ 

keao1.jpg

 

keao2.jpg

2. Είσοδος στην “Ρύθμιση Οφειλών” 

keao7.jpg

3. Πατάμε το κουμπί “Είσοδος” στην επόμενη οθόνη 

keao8.jpg

4. Συμπληρώνουμε στην μωβ φόρμα τους κωδικούς Ε.Φ.Κ.Α./Κ.Ε.Α.Ο. που λάβαμε μέσω της πιστοποίησης χρήστη.

 

keao9.jpg

4. Ολοκληρώνουμε την ρύθμιση των 120 δόσεων για τα χρέη έως το 2016.

 

Προσοχή, όσοι έχουν οφειλές 2017 ή και 2018 στον ΕΦΚΑ πρέπει να κάνουν νέα εγγραφή στο ΚΕΑΟ με νέους κωδικούς (επιλέγοντας στο πεδίο του Φορέα «ΕΦΚΑ μη μισθωτών») και στη συνέχεια να ολοκληρώσουν την διαδικασία, κάνοντας αίτημα για νέα ρύθμιση για τα ποσά αυτά. Απαιτούνται δηλαδή δυο πιστοποιήσεις και δυο αιτήσεις στο ΚΕΑΟ (εκτός από την αρχική αίτηση στον ΕΦΚΑ) για όσους χρωστούν και πριν και μετά το 2017.

Υπενθυμίζεται πως η πρώτη δόση της ρύθμισης καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα υπαγωγής.

Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρώσει την ρύθμιση πάνω από 109.000 οφειλέτες με συνολικό χρέος πάνω από 1,6 δις, ενώ στα Ταμεία του ΚΕΑΟ έχουν μπει πάνω από 126 εκατομμύρια. Αναλυτικά έχουν ενταχθεί πάνω από 38.000 εργοδότες, πάνω από 54.000 ελεύθεροι επαγγελματίες (ΟΑΕΕ), πάνω από 14.000 αγρότες και πάνω από 2.000 αυτοαπασχολούμενοι (ΕΤΑΑ). Πρόκειται ωστόσο για μειοψηφία σε σύγκριση με τους 1,4 εκατομμύρια οφειλέτες που χρωστούν συνολικά 35 δις. στα Ταμεία… 

Όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες που αποπληρώνουν χρεωστικό υπόλοιπο του 2018 σε 5 δόσεις και ενταχθούν στην ρύθμιση, μπορούν αυτόματα να περάσουν τα υπολειπόμενα χρέη του 2018 στο σχήμα των 120 δόσεων. Με την νέα πρόβλεψη ευνοούνται:

  • Περίπου 19.500 οφειλέτες του πρ. ΕΤΑΑ, αυτοαπασχολούμενοι γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι των οποίων οι οφειλές μέχρι και το 2016 καθυστερούν να πιστοποιηθούν λόγω εγγενών προβλημάτων στα μητρώα του τ. ΕΤΑΑ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, αυτοαπασχολούμενοι που έχουν υποβάλλει αίτηση στον ΕΦΚΑ για γνωστοποίηση των οφειλών τους να περιμένουν αρκετά μέχρι αυτές να οριστικοποιηθούν ώστε ακολούθως να βεβαιωθούν στο ΚΕΑΟ και να ρυθμιστούν. Στην εξέλιξη αυτής της διαδικασίας ορισμένοι θα κινδύνευαν να βρεθούν εκτός ρύθμισης.
  • Πάνω από 480.000 οφειλέτες του πρ. ΟΑΕΕ οι οποίοι ακόμη δεν έχουν σπεύσει να ρυθμίσουν τις οφειλές τους παρά τον ιδιαίτερα ευνοϊκό χαρακτήρα της ρύθμισης. Για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ ο προσδιορισμός των οφειλών με ή χωρίς επανυπολογισμό γίνεται μεν αυτόματα στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ αλλά ακολούθως η βεβαίωση των χρεών στο ΚΕΑΟ απαιτεί λίγα 24ωρα.
  • Περίπου 320.000 αγρότες που δεν έχουν ακόμη ρυθμίσει. Για τους ασφαλισμένους του πρ. ΟΓΑ ο προσδιορισμός των οφειλών γίνεται αυτόματα αλλά η μεταφορά των χρεών στο ΚΕΑΟ και η βεβαίωσή τους απαιτεί λίγα 24ωρα. 

Με την νέα πρόβλεψη το εμπρόθεσμο κρίνεται με την ημερομηνία του πρώτου αιτήματος προς τον ΕΦΚΑ. Έτσι ο ελεύθερος επαγγελματίας, αυτοαπασχολούμενος και αγρότης ασφαλισμένος μπορεί να αιτηθεί τον προσδιορισμό των οφειλών του ακόμη και 30 Σεπτεμβρίου στον ΕΦΚΑ και ακολούθως να ρυθμίσει στο ΚΕΑΟ μέχρι τέλη Δεκεμβρίου χωρίς πρόβλημα.

Ρεπορτάζ του ethnos.gr

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ


Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους