ΕΔΕΜ: Τι απαντά για το «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων με την «Αυτοδιαχείριση»

19 Απριλίου, 2022
10000570paskedi

Το ελληνικό τραγούδι είναι και πάλι διχασμένο, αφού οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν τελικά να καταλήξουν σε συμφωνία για την συγχώνευση των δύο οργανισμών.

Η ΕΔΕΜ, με ανακοίνωσή της, ενημέρωσε τα μέλη της για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις διαπραγματεύσεις της με την «Αυτοδιαχείρηση» για την συγχώνευση των δύο οργανισμών.

Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες μέρες οι δύο πλευρές έχουν εκδώσει αρκετές ανακοινώσεις, ύστερα από το νέο «ναυάγιο» των συνομιλιών τους, που είχαν ως σκοπό την «ένωση» του ελληνικού τραγουδιού.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η ΕΔΕΜ αφήνει ένα παράθυρο ανοιχτό για νέο γύρο διαπραγματεύσεων, τονίζοντας: «Στόχος όλων μας ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι πάντα το Μαζί και όχι το Απέναντι γιατί γνωρίζουμε όλοι μας πολύ καλά τι σημαίνει διχασμός ρεπερτορίων στη συλλογική διαχείριση και πόσο μεγάλες είναι οι απώλειες των δικαιούχων σε όποια πλευρά και αν βρίσκονται».

Αναλυτικά η ενημέρωση της ΕΔΕΜ προς τα μέλη της:

Ετοιμαζόμαστε ήδη για την επερχόμενη διανομή του Ιουνίου 2022 αλλά και για την επικείμενη Γενική Συνέλευση των μελών μας προκειμένου να ανταλλάξουμε απόψεις για όλα τα θέματα που αφορούν στον Οργανισμό μας. Για την ημερομηνία και τα επιμέρους θέματα της ΓΣ θα ενημερωθείτε με νέα ειδοποίηση.

Θεωρούμε όμως πρωτίστως σημαντικό να σάς ενημερώσουμε ως προς τα παρακάτω ζητήματα για να αποκαταστήσουμε την αλήθεια:

Το τελευταίο διάστημα γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια παραπληροφόρησης μέσω συγκεκριμένης μερίδας Τύπου και μέσω συκοφαντικών και ανυπόστατων πληροφοριών που αφορούν την δήθεν αρνητική στάση της ΕΔΕΜ ως προς την αναγκαία και επιθυμητή Ένωση των μουσικών ρεπερτορίων σε έναν Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης όσο και την ίδια τη βιωσιμότητα και προοπτικές της ΕΔΕΜ.

Καταγγέλλουμε αυτή την προσπάθεια αποδόμησης της αξιοπιστίας της ΕΔΕΜ αλλά και αυτού του ίδιου του Οργανισμού μας ως συντεταγμένου νόμιμα, ανεξάρτητου και δυναμικού φορέα συλλογικής διαχείρισης. Παραθέτουμε τα ακόλουθα δεδομένα που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση καθώς όλα τα αποδεικτικά στοιχεία μπορούν να επιδειχθούν ανά πάσα στιγμή:

1. Η ΕΔΕΜ δια των θεσμικών της Οργάνων έχει κατ’ επανάληψη εκφράσει την πρόθεση της για Ένωση / Συγχώνευση με τον έτερο ΟΣΔ. Έχει πάντα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση υπερθετικά με γνώμονα την ελληνική νομοθεσία και το συμφέρον και την εντολή των μελών της. Αντίθετα, η πλευρά του έτερου ΟΣΔ, σε όλη τη διάρκεια των καλόπιστα από μας συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων, απαντούσε με προσφυγές και ανυπόστατα αφηγήματα εναντίον της ΕΔΕΜ. Πρόσφατα και μετά από την έκδοση της θετικής για την ΕΔΕΜ απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας στις 26/11/2021, η Αυτοδιαχείριση εκδήλωσε, με παρελκυστικές τακτικές, την πρόθεσή της για επανέναρξη διαπραγματεύσεων. Η πρότασή της συνοδεύτηκε από μία μοναδική και αμετακίνητη πρόταση για απορρόφηση της ΕΔΕΜ από την Αυτοδιαχείριση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως ηθική και οικονομική βλάβη για τους δικαιούχους και των δύο πλευρών.

2. Προκειμένου περί συγχωνεύσεων και πριν την λήψη οποιασδήποτε απόφασης, η ελληνική Νομοθεσία προβλέπει συγκεκριμένες τυπικές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένων νομικών, φορολογικών και οικονομικών ελέγχων και των δύο Οργανισμών από ανεξάρτητη ελεγκτική εταιρία. Η ΕΔΕΜ δεν προτίθεται να παραβεί τις απαιτούμενες νόμιμες διαδικασίες και ούτε να υιοθετήσει σκοτεινές και αδιαφανείς διαδικασίες επικράτησης έναντι ουδενός.

3. Το περιεχόμενο πορίσματος ελέγχου του ετέρου ΟΣΔ το οποίο πρόσφατα ήρθε στο φως της δημοσιότητας και έχει κατατεθεί επισήμως στον ΟΠΙ καθιστά ακόμα περισσότερο αναγκαίο τον οικονομικό έλεγχο του ετέρου ΟΣΔ. Υπάρχουσες οφειλές προς τρίτους, φορολογικές υποχρεώσεις και αδιανέμητες οφειλές δικαιωμάτων , οι οποίες και θα επιβαρύνουν όλα τα μέλη του συνεταιρισμού που θα δημιουργηθεί μετά τη συγχώνευση, θα πρέπει να είναι γνωστές εκ των προτέρων προκειμένου να υπάρχει πρόβλεψη αποπληρωμής τους. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι πιστοποιημένες οφειλές της Αυτοδιαχείρισης προς δικαιούχους και τρίτους είναι υψηλές ενώ δεν έχει διενεργηθεί φορολογικός έλεγχος στον Οργανισμό για πολλά χρόνια. Η ΕΔΕΜ στους 22 μόλις μήνες λειτουργίας της και μετά από τρεις διανομές δικαιωμάτων ύψους 6,5 περίπου εκατ ευρώ (καθαρό ποσό) σε Έλληνες και ξένους δικαιούχους (πρώην μέλη ΑΕΠΙ, ΕΥΕΔ και μέλη ΕΔΕΜ) δεν οφείλει έως σήμερα τίποτα σε κανένα τρίτο.

4. Κανένα Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΔΕΜ και πολύ περισσότερο κανένας Γενικός Διευθυντής δεν είναι εκ του νόμου και του καταστατικού αρμόδιοι θεσμικά να αποφασίσουν μόνοι τους για τον όποιο τύπο συγχώνευσης παρά μόνο ο ύπατος εντολέας τους η Γενική Συνέλευση των μελών της.
Ο ισχυρισμός λοιπόν των κέντρων αποδόμησης της ΕΔΕΜ ότι η περίφημη Ένωση δεν επετεύχθη γιατί “δεν ήθελε ο Πρόεδρος του ΔΣ και η Γενική Διευθύντρια” όχι μόνο πέφτει στο κενό, αφού η ΕΔΕΜ λειτουργεί μόνο συλλογικά με τα διατεταγμένα της όργανα, αλλά χαρακτηρίζει και τις τακτικές λήψης αποφάσεων του έτερου ΟΣΔ που προφανώς αγνοεί τις συλλογικές αποφάσεις που προβλέπουν η νομοθεσία και οι καταστατικές λειτουργίες των ΟΣΔ.

5. Η πρόταση της Αυτοδιαχείρισης ήταν να δεχθεί οικονομικό έλεγχο μόνο υπό την προϋπόθεση απορρόφησης της ΕΔΕΜ από αυτήν. Εφόσον συμφωνούσε η ΕΔΕΜ στην απορρόφησή της από την Αυτοδιαχείριση, θα τελούσε κάτω από τη Διοίκηση του έτερου ΟΣΔ επί τριετία τουλάχιστον, χωρίς δικαίωμα εκλογών για κοινό ΔΣ και όργανα.
Η εισήγησή αυτή φυσικά απορρίφθηκε πλειοψηφικά απ’ το ΔΣ του Οργανισμού μας το οποίο αποφάσισε να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες και να τεθούν στη Γενική Συνέλευση όλοι οι προβλεπόμενοι από το νόμο τρόποι συγχώνευσης.

Για την ΕΔΕΜ μόνοι αρμόδιοι για να αποφασίσουν για το μέλλον τους είναι οι ίδιοι οι δικαιούχοι μέλη της ΓΣ. Στην επερχόμενη ΓΣ θα τεθούν όλοι οι νόμιμοι και δίκαιοι τρόποι συγχώνευσης και τα υπέρ και τα κατά εκάστης. Αυτός που θα κληθεί ν’αποφασίσει για το μέλλον του θα είναι ο δημιουργός δικαιούχος της ΕΔΕΜ και όχι ο έτερος ΟΣΔ.

6. Τα διακινούμενα δήθεν ποσοστά αγοράς του έτερου ΟΣΔ, όπως ότι η Αυτοδιαχείριση κατέχει το 80% της αγοράς είναι πρόδηλα ανυπόστατα, έωλα και χωρίς τεκμηριωμένες αποδείξεις, με σκοπό να παραπλανήσουν δημιουργούς, να δημιουργήσουν σύγχυση στην αγορά και να επιφέρουν πλήγμα στην εισπραξιμότητα δικαιωμάτων από την ΕΔΕΜ. Η ΕΔΕΜ με τα 3000 μέλη της εκπροσωπεί τη μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού ρεπερτορίου ενώ, έσω της ΚΥΑ, διεκδικεί για τα έτη 2017 έως και 2021 κυμαινόμενο μερίδιο αγοράς έως και 70% ανάλογα με τον χρήστη και το ρεπερτόριο που χρησιμοποιεί.

Η ΕΔΕΜ ουδέποτε παραπληροφόρησε δημιουργούς και αγορά με πλασματικά ποσοστά μεριδίων αντιπροσωπευτικότητας, ούτε προτίθεται να υπεξαιρέσει τα κεκτημένα δικαιώματα κανενός σεβόμενη τα μερίδια αγοράς εκάστου.

Αγαπητά μέλη και δικαιούχοι,

Η ΕΔΕΜ, κατά τη διάρκεια της ολιγόμηνης λειτουργίας της, με διαφάνεια, αποτελεσματικότητα και λογοδοσία, τιμά τα μέλη και τους δικαιούχους που την εμπιστεύτηκαν διαφυλάττοντας τα συμφέροντα τους με τήρηση των αρχών της χρηστής συλλογικής διαχείρισης.

Στόχος όλων μας ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι πάντα το Μαζί και όχι το Απέναντι γιατί γνωρίζουμε όλοι μας πολύ καλά τι σημαίνει διχασμός ρεπερτορίων στη συλλογική διαχείριση και πόσο μεγάλες είναι οι απώλειες των δικαιούχων σε όποια πλευρά και αν βρίσκονται. Για να υπηρετήσουμε ουσιαστικά το Μαζί θα πρέπει να υπάρξει τήρηση των νόμιμων διαδικασιών και αλληλοσεβασμός των κεκτημένων και των δυο πλευρών.

Καλούμε για μια ακόμη φορά, πάντα καλόπιστα και παρόλες τις διαχρονικά συνεχείς και ατυχείς επιθέσεις του Οργανισμού Αυτοδιαχείριση εναντίον μας, να συμμορφωθεί με τη βούληση του συνόλου των δικαιούχων και να σεβαστεί την ΕΔΕΜ, τη σημαντική θέση της στην αγορά και τις καταστατικές της υποχρεώσεις απέναντι στα μέλη της και να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με βιώσιμες και όχι ανατρεπτικές του κοινού σκοπού προτάσεις».

ΠΗΓΗ

 

Ακολουθήστε μας στο Google News

 

 

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 40.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!

Ελάτε σε επαφή μαζί μας

Είμαστε στη διάθεσή σας 24/24 για κάθε ζήτημα που αφορά την επιχείρησή σας.

Θεσσαλονίκη

Μαυροκορδάτου 24 με Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 151, 1ος όροφος – 546 45 Θεσσαλονίκη 2310 932420 – 932473 – 932481

Αθήνα

Λεωφ. Συγγρού 196 2ος όροφος 176 71 Καλλιθέα Αθήνα (Κέντρο) 210 22 41 227

paskedi@paskedi.gr


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Άμεσο μήνυμα    Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

    ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους