Η δολοφονία του εφοπλιστή Λεόντιου Τεριάζου από τον εφοπλιστή Σπύρο Τυπάλδο 1936

19 Νοεμβρίου, 2020
typaldos-teriazos-741x486

Η δολοφονία του εφοπλιστή Λεόντιου Τεριάζου από τον εφοπλιστή Σπύρο Τυπάλδο. Ο δράστης έμεινε μόνο πέντε χρόνια στη φυλακή και το πλοίο Ηράκλειον που βούλιαξε στη Φαλκονέρα ήταν δικό του…
Ο ανταγωνισμός στην ακτοπλοΐα που είχε ήδη ξεκινήσει από τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, έφτασε στο αποκορύφωμά του το 1936, με τη δολοφονία του εφοπλιστή Λεόντιου Τεριάζου. Ο Λεόντειος Τεριάζος ήταν εφοπλιστής από την Κωνσταντινούπολη. Οι εφημερίδες της εποχής τον χαρακτήριζαν ικανό στις δημόσιες σχέσεις, άξιο εφοπλιστή και καλό οικογενειάρχη. Ο εφοπλιστής είχε την «Πατριωτική Ατμοπλοία» και  έκανε εμπόριο γαιανθράκων για τον ανεφοδιασμό των πλοίων. Ένας από τους πελάτες του ήταν ο εφοπλιστής από την Κεφαλονιά, Σπύρος Τυπάλδος, ο οποίος μαζί με τον αδερφό του είχαν τον πλοίο «Αμβρακικός»

Αριστερά ο Σπύρος Τυπάλδος, δεξιά ο Λεόντιος Τεριάζος…

Οι δύο τους αγόραζαν γαιάνθρακα από τον εφοπλιστή Τεριάζο. Μεταξύ τους ωστόσο δημιουργήθηκαν οικονομικές διαφορές, καθώς τα αδέρφια χρωστούσαν χρήματα στον Λεόντιο Τεριάζο. Οι οφειλές που οδήγησαν στην κατάσχεση  Σύμφωνα με τον τύπο της εποχής το ύψος της οφειλής που είχαν τα οι αδελφοί Τυπάλδου προς τον Τεριάζο είχα φτάσει περί το 1.400.000  δραχμές. Οι οφειλές ανάγκασαν τον Τεριάζο να προχωρήσει σε κατάσχεση του πλοίο «Αμβρακικός». Συνέπεια της κατάσχεσης ήταν το πλοίο να μην εκτελεί δρομολόγια. Ο πλειστηριασμός του πλοίου ορίστηκε να γίνει την Κυριακή 8 Νοεμβρίου 1936….
Μία μέρα πριν τον πλειστηριασμό το Σάββατο το απόγευμα ο Τυπάλδος επισκέφθηκε τον Τεριάζο στα γραφεία του, στο Μέγαρο Γιαννουλάτου στον Πειραιά και ζήτησε από τον κλητήρα να τον αφήσει να μιλήσει μόνος του με τον εφοπλιστή. Ωστόσο ο κλητήρας τον ενημέρωσε ότι ο Τεριάζος ήταν απασχολημένος με τον έλεγχο διάφορων λογαριασμών και δε μπορούσε να τον δει. Ο Τυπάλδος εξαγριώθηκε. Έσπρωξε τον κλητήρα και μπήκε στο γραφείο του εφοπλιστή με τη βία. Στη λογομαχία που ακολούθησε του ζήτησε να ακυρώσει τον πλειστηριασμό. Ο Τεριάζος του ζήτησε να αναμείνει λίγο. Χωρίς να το δεχτεί ο Τυπάλδος έβγαλε το περίστροφο του και τον πυροβόλησε. Όπως χαρακτηριστικά περιγράφει η εφημερίδα «Ακρόπολις» στις 8 Νοεμβρίου 1936: » Ο Τυπάλδος εξαγωγών περίστροφο πυροβόλησε δις κατά του Τεριάζου και τον τραυμάτισε θανασίμως εις την καρδιακή χώρα και τον αριστερό οφθαλμόν».

Πυροβόλησε και τον κλητήρα

Ο κλητήρας του γραφείου άκουσε τον πυροβολισμό και προσπάθησε να πιάσει τον Τυπάλδο. Τότε ο δράστης πυροβόλησε και τον κλητήρα, χωρίς όμως να τον πετύχει. Ο Τυπάλδος δραπέτευσε ενώ ο Τεριάζος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου και επιβεβαιώθηκε ο θάνατος  του. Ο Σπύρος Τυπάλδος έμεινε στη φυλακή πέντε χρόνια. Αποφυλακίστηκε το 1941. Μετά την απελευθέρωση επανήλθε στη ναυτιλία. Το όνομά του απασχόλησε ξανά τον Τύπο το 1966 με το ναυάγιο του πλοίου «Ηράκλειο» που ανήκε στην εταιρεία του. Το ναυάγιο στη βραχονησίδα Φαλκονέρα συγκλόνισε την Ελλάδα και από τότε παραμένει μία μαύρη σελίδα στην ελληνική ακτοπλοΐα, καθώς στα νερά του Αιγαίου χάθηκαν 250 επιβάτες και η εταιρεία είχε σοβαρή ευθύνη….

ΠΗΓΗ

 

Ακολουθήστε μας στο Google News

 

 

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 40.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!

Ελάτε σε επαφή μαζί μας

Είμαστε στη διάθεσή σας 24/24 για κάθε ζήτημα που αφορά την επιχείρησή σας.

Θεσσαλονίκη

Μαυροκορδάτου 24 με Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 151, 1ος όροφος – 546 45 Θεσσαλονίκη 2310 932420 – 932473 – 932481

Αθήνα

Λεωφ. Συγγρού 196 2ος όροφος 176 71 Καλλιθέα Αθήνα (Κέντρο) 210 22 41 227

paskedi@paskedi.gr


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Άμεσο μήνυμα    Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

    ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους