Οι δημοσιονομικές αντοχές κρίνουν τις φοροελαφρύνσεις

31 Ιουλίου, 2021
estiatoria (2)

Το δίμηνο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου θα κρίνει την επίτευξη των κυβερνητικών στόχων για τις νέες φοροελαφρύνσεις δίνοντας καθαρή εικόνα στο οικονομικό επιτελείο του μεγέθους του δημοσιονομικού χώρου που θα επιτρέψει νέες πολιτικές ελάφρυνσης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αποτελεί προτεραιότητα η μονιμοποίηση έως και το 2022 μέτρων που ισχύουν σήμερα (μείωση ασφαλιστικών εισφορών, αναστολή εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, ΦΠΑ εστίαση – τουριστικό πακέτο) και θα ακολουθήσουν οι νέες μειώσεις φόρων και εισφορών.

Εν συνεχεία, ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο θα αποφασιστεί πώς θα υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις για περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ αλλά και οι υπόλοιπες εξαγγελίες προ της πανδημίας.

Το πακέτο των παρεμβάσεων θα υλοποιείται ανάλογα με τις εξελίξεις στην οικονομία και τα δημόσια οικονομικά. Άλλωστε από το Μέγαρο Μαξίμου έχει δοθεί ουκ ολίγες φορές το στίγμα ότι θα επανέρχεται η ατζέντα των προεκλογικών δεσμεύσεων, με στρατηγικό στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης μέσω και της φορολογικής πολιτικής, ώστε να μειωθεί το υψηλό φορολογικό φορτίο στην εργασία και τις επιχειρήσεις.

Ετσι, για το 2022 εκτιμάται να υπάρχει σε κάθε περίπτωση ο δημοσιονομικός χώρος για τη μονιμοποίηση των ισχυόντων μέτρων. Μεταξύ αυτών είναι ο χαμηλότερος ΦΠΑ στις μεταφορές, στα μη οινοπνευματώδη, στην εστίαση και στους κινηματογράφους, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες, που θα ισχύσει και το 2022 και η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα που θα ισχύσει επίσης και το επόμενο έτος. Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο της νέας μείωσης του ΕΝΦΙΑ 8% κατά μέσο όρο για το επόμενο έτος.

Οι παρεμβάσεις στο φορολογικό τοπίο του 2023 που θα βρεθούν στο τραπέζι προβλέπουν την πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για ιδιωτικό – δημόσιο τομέα, την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,60 ποσοστιαίες μονάδες, τη μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος. Επίσης θα εξεταστεί η περαιτέρω μείωση του συντελεστή φορολογίας για τις επιχειρήσεις στο 20% από 24% σήμερα. Για το 2024 θα εξεταστεί η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος αλλά και η καθιέρωση δύο βασικών συντελεστών ΦΠΑ 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα, με διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στο 6%.

Το οικονομικό επιτελείο θα οριστικοποιήσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού τον Σεπτέμβριο προκειμένου να γίνουν τα αποκαλυπτήρια τον Οκτώβριο. Εκεί αναμένεται να υπάρχει μια ολοκληρωμένη εικόνα των στοιχείων της οικονομίας κατά τη διάρκεια του κρίσιμου θερινού διμήνου.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News

 

 

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 40.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!

Ελάτε σε επαφή μαζί μας

Είμαστε στη διάθεσή σας 24/24 για κάθε ζήτημα που αφορά την επιχείρησή σας.

Θεσσαλονίκη

Μαυροκορδάτου 24 με Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 151, 1ος όροφος – 546 45 Θεσσαλονίκη 2310 932420 – 932473 – 932481

Αθήνα

Λεωφ. Συγγρού 196 2ος όροφος 176 71 Καλλιθέα Αθήνα (Κέντρο) 210 22 41 227

paskedi@paskedi.gr


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Άμεσο μήνυμα    Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

    ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους