Δήμος Θεσσαλονίκης: πρόστιμα σε θεριακλήδες υπαλλήλους – Η μεγάλη αδικία σε βάρος της Εστίασης

25 Ιανουαρίου, 2020
Δήμος Θεσσαλονίκης: πρόστιμα σε θεριακλήδες υπαλλήλους - Η μεγάλη αδικία σε βάρος της Εστίασης
Δήμος Θεσσαλονίκης: πρόστιμα σε θεριακλήδες υπαλλήλους - Η μεγάλη αδικία σε βάρος της Εστίασης - Αναμένουμε την απόφαση του ΣτΕ για τις δίκαιες τροποποιήσεις το πλαίσιο εφαρμογής του νόμου.

Βαριά πρόστιμα επιβλήθηκαν σε υπαλλήλους του δήμου Θεσσαλονίκης που πιάστηκαν επ’ αυτοφώρω να καπνίζουν στην υπηρεσία τους και μάλιστα σε δύο διαφορετικές ημέρες. Μάλιστα, κατά τη διαδικασία των δύο διαδοχικών ελέγχων, πέρα από το κάπνισμα, διαπιστώθηκαν και άλλες παραβάσεις της αντικαπνιστικής νομοθεσίας.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes.gr, ο πρώτος έλεγχος πραγματοποιήθηκε πριν από περίπου ένα μήνα έπειτα από καταγγελία. Οι υπάλληλοι της διεύθυνσης Υγιεινής της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που πραγματοποίησαν τον έλεγχο «τσάκωσαν» υπάλληλο να καπνίζει και επέβαλαν πρόστιμο 100 ευρώ στον ίδιο και 500 ευρώ στον υπεύθυνο -σύμφωνα με τον νόμο- προϊστάμενο της υπηρεσίας.

Παράλληλα, όμως, διαπίστωσαν κι άλλες παρατυπίες και παραλείψεις και συγκεκριμένα ότι υπήρχε τασάκι πάνω στο γραφείο, ενώ δεν υπήρχε σήμανση απαγόρευσης του καπνίσματος.

 

Καμία συμμόρφωση των υπηρεσιών με τον αντικαπνιστικό

Παρά τα πρόστιμα και τις συστάσεις που έγιναν και παρότι είναι δεδομένο ότι σε χώρους όπου έχει διαπιστωθεί παράβαση γίνεται επανέλεγχος, οι υπάλληλοι δε συμμορφώθηκαν πλήρως.

Σε επαναληπτικό έλεγχο που έγινε από την ίδια υπηρεσία, διαπιστώθηκε ότι μπήκε μεν σήμανση για την απαγόρευση του καπνίσματος, την οποία όμως αγνοούσε επιδεικτικά εκείνη την ώρα άλλη υπάλληλος που κάπνιζε ανενόχλητη στο γραφείο. Το αποτέλεσμα ήταν να επιβληθούν νέα πρόστιμα και μάλιστα διπλάσια από την πρώτη φορά, όπως προβλέπει ο νόμος.

Σημειωτέον ότι οι έλεγχοι έγιναν από το υγειονομικό, καθώς για λόγους διαφάνειας και αξιοπιστίας οι υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης δεν επιθεωρούνται από τη δημοτική αστυνομία.

 

Πλημμελής η εφαρμογή του νόμου

Μπορεί σε επίπεδο ελέγχων η κατάσταση να είναι πολύ καλή, με τη δημοτική αστυνομία του δήμου Θεσσαλονίκης και τα μικτά κλιμάκια να πραγματοποιούν συνεχείς εφόδους, δεν ισχύει όμως το ίδιο και για την εφαρμογή των υπόλοιπων διατάξεων του αντικαπνιστικού νόμου σε αρκετά δημόσια κτίρια.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και στο κεντρικό κτίριο του δήμου Θεσσαλονίκης δεν υπάρχει η επαρκής σήμανση που ο νόμος προβλέπει, δηλαδή ότι θα πρέπει να είναι τοποθετημένα ειδικά σήματα σε εμφανή σημεία ανά 15 τετραγωνικά μέτρα.

Επιπλέον, με βάση τις σχετικές διατάξεις, όλοι οι φορείς και τα νομικά πρόσωπα του Δημοσίου όφειλαν μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου να καταρτίσουν σχέδιο ελέγχου του καπνίσματος και να ορίσουν υπεύθυνους για την εφαρμογή του.

Στην περίπτωση του δήμου Θεσσαλονίκης, οι υπηρεσίες του οποίου βρίσκονται σε διαφορετικά κτίρια, ακόμα κι αν πρόκειται για γραφεία που υπάγονται στην ίδια διεύθυνση, η οδηγία που εστάλη από την αρμόδια υπηρεσία είναι να οριστεί υπεύθυνος ανά κτιριακή εγκατάσταση και ανά όροφο.

 

Βασική αρμοδιότητα του υπεύθυνου είναι να ενημερώνει για τυχόν παραβάσεις τον διευθυντή, που εξακολουθεί να φέρει πλήρως την ευθύνη, ο οποίος με τη σειρά του θα πρέπει να ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχουν συμμορφωθεί ακόμα όλες οι υπηρεσίες με την οδηγία.

 

Τι προβλέπεται για τις δημόσιες υπηρεσίες – Η μεγάλη αδικία σε βάρος της Εστίασης

Για την περίπτωση των δημόσιων χώρων εργασίας και των χώρων αναμονής δημοσίων υπηρεσιών προβλέπεται πρόστιμο 100 ευρώ για τον καπνιστή και 500 ευρώ για τον υπεύθυνο διαχείρισης – προϊστάμενο. Σε κάθε περίπτωση επανάληψης της παράβασης διπλασιάζεται το αμέσως προηγούμενο επιβληθέν πρόστιμο.

Παραβάσεις θεωρούνται επίσης:

• Η μη κατάρτιση σχεδίου αποτροπής καπνίσματος και ο μη ορισμός υπευθύνου.

• Η έλλειψη ανάρτησης σήμανσης και η μη λήψη λοιπόν μέτρων αποτροπής (απομάκρυνση σταχτοδοχείων).

• Η απουσία ανταπόκρισης του υπευθύνου σε διαμαρτυρία για την πραγματοποίηση της παράβασης.

• Η παράλειψη κλήσης των αρμόδιων οργάνων ελέγχου.

• Η έλλειψη συνεργασίας με τα όργανα ελέγχου.

Για όλα την τήρηση όλων αυτών των διατάξεων την ευθύνη έχει ο υπεύθυνος διαχείρισης, διευθυντής ή προϊστάμενος.

 

ΩΣΤΟΣΟ, αυτά τα πρόστιμα σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να ισοφαρίσουν την τεράστια αδικία που προκύπτει από τον νόμο σε βάρος της εστίασης. Βαθμίδες ποινών που φτάνουν μέχρι και τα 10.000€ και αφαιρέσεις αδειών απειλούν να τινάξουν στον αέρα καταστήματα που μπορεί να βρεθούν στο έλεος μιας καταγγελίας ακόμα και αν τηρούν πλήρως τις σημάνσεις και τις απαγορεύσεις. Ποιος θα ελέγξει την αντίστοιχη συμμόρφωση με τον νόμο στις δημόσιες υπηρεσίες; Ή ακόμα και στους οδηγούς, όπως ορίζει ο νόμος; Είναι προφανές ότι το πλαίσιο εφαρμογής του αντικαπνιστικού στοχοποιεί τον κλάδο, καταδικάζοντας ιδιοκτήτες και εργαζόμενους να κρέμονται κυριολεκτικά από μία κλωστή. Αναμένουμε τις αποφάσεις του ΣτΕ για τις απαραίτητες τροποποιήσεις που οφείλουν να γίνουν για να προφυλάξουν έναν ολόκληρο κλάδο και χιλιάδες οικογένειες που ζουν από αυτόν…

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News

 

 

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 40.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!

Ελάτε σε επαφή μαζί μας

Είμαστε στη διάθεσή σας 24/24 για κάθε ζήτημα που αφορά την επιχείρησή σας.

Θεσσαλονίκη

Μαυροκορδάτου 24 με Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 151, 1ος όροφος – 546 45 Θεσσαλονίκη 2310 932420 – 932473 – 932481

Αθήνα

Λεωφ. Συγγρού 196 2ος όροφος 176 71 Καλλιθέα Αθήνα (Κέντρο) 210 22 41 227

paskedi@paskedi.gr


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Άμεσο μήνυμα    Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

    ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους