Δίμηνη ανάκληση της άδειας λειτουργίας της «Αυτοδιαχείρισης»!

Νοε 28, 2019
Δίμηνη ανάκληση της άδειας λειτουργίας της «Αυτοδιαχείρισης»!
Σε δίμηνη ανάκληση της άδειας λειτουργίας του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης «Αυτοδιαχείριση» προχώρησε η υπουργός Πολιτισμού.

Σε δίμηνη ανάκληση της άδειας λειτουργίας του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης «Αυτοδιαχείριση» προχώρησε η υπουργός Πολιτισμού επιβεβαιώνοντας την έντονη φημολογία των τελευταίων ημερών. Η απόφαση της υπουργού δημοσιεύτηκε χθες στο ΦΕΚ και προβλέπει ότι τους επόμενους δύο μήνες η «Αυτοδιαχείριση» δεν μπορεί να εισπράττει για λογαριασμό των δημιουργών ούτε να αποδίδει πνευματικά δικαιώματα, δηλαδή δεν μπορεί να προβεί σε καμία πράξη συλλογικής διαχείρισης.

Ουσιαστικά, μπορεί μόνο να παρίσταται σε εκκρεμείς δίκες, ενώ υποχρεώνεται να πληρώσει το ποσό των 22.373,44 ευρώ, που καταβλήθηκε για τον έλεγχο που διενεργήθηκε από την Ernst & Young!

Όπως είναι γνωστό, ο έλεγχος των ορκωτών λογιστών της Ernst & Young είχε διαταχθεί από την προηγούμενη υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά μετά από καταγγελίες και είχε δείξει αρνητικά ίδια κεφάλαια που ξεπερνούν τα 300.000 ευρώ και κακοδιαχείριση. Η υπουργός Πολιτισμού, με αυτή την απόφασή της ουσιαστικά υιοθέτησε τη γνωμοδότηση του πρώην Δ.Σ του ΟΠΙ, το οποίο η ίδια απέπεμψε πριν από ένα μήνα! Σύμφωνα με το πόρισμα, το πρώην Δ.Σ. του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, στην τελευταία πριν από την παύση του συνεδρίαση, εισηγήθηκε στην υπουργό τη δίμηνη αναστολή λειτουργίας της «Αυτοδιαχείρισης». Αντίστοιχο πόρισμα άλλωστε της ίδιας εταιρείας είχε οδηγήσει στην αναστολή λειτουργίας και της ΑΕΠΙ!

Στο ίδιο ΦΕΚ δημοσιεύεται ότι η υπουργός Πολιτισμού κάνει αποδεκτή την παραίτηση της Μαριάνθης Βλάχου από τη θέση της προσωρινής διαχειρίστριας της Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων, η οποία αρχικά ως επίτροπος της ΑΕΠΙ και στη συνέχεια στην ΕΥΕΔ έχει συμβάλει τα μέγιστα προκειμένου να μην καταρρεύσει το πνευματικό δικαίωμα στη χώρα μας από την περίοδο που ξηλώθηκε το πουλόβερ της «αμαρτωλής» εταιρείας, φροντίζοντας για την ομαλή μετάβαση από την ΑΕΠΙ στον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης των ίδιων των δημιουργών και την εφαρμογή του νόμου που προβλέπει τη μεταφορά της δραστηριότητας της ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο σημερινό ΦΕΚ αποφασίστηκε:

1. Η προσωρινή ανάκληση της αδείας λειτουργίας του «Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης μουσικών πνευματικών δικαιωμάτων – Η Αυτοδιαχείριση – Αστικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης», για δυο (2) μήνες, σύμφωνα με τις παρ. 8,9 και 10 του άρθρου 46 του ν. 4481/2017, διάστημα κατά το οποίο θα ανασταλεί η λειτουργία του, εκτός από την ικανότητα παράστασής του σε εκκρεμείς δίκες, δεδομένων των ζητημάτων βιωσιμότητας και για τις παραβάσεις των άρθρων 9,10, 19,11,17,18, 29 και 31 του ν. 4481/2017.

2. Η επιβολή κύρωσης της σύστασης συμμόρφωσης με τις ανωτέρω διατάξεις και την παροχή προθεσμίας έως το τέλος του τρέχοντος έτους για τη συμμόρφωσή του «Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης μουσικών πνευματικών δικαιωμάτων – Η Αυτοδιαχείριση – Αστικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης» σύμφωνα με τις παρ. 1 και 4 του άρθρου 46 του ν. 4481/2017.

3. Τον καταλογισμό στον «Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης μουσικών πνευματικών δικαιωμάτων – Η Αυτοδιαχείριση – Αστικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης», σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 46 του ν. 4481/2017 του ποσού που καταβλήθηκε για τον έλεγχο που διενεργήθηκε από την Ernst/Young [Ορκωτοί Ελεγκτές – Λογιστές ΑΕ (Ελλάς)] ύψους 22.373,44 ευρώ (τιμολόγιο καθαρής αξίας 18.043,10 € με ΦΠΑ 4.330,34 €), το οποίο πρέπει να καταβάλλει στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας»

“Ακέφαλη” ΕΥΕΔ

Με συμπληρωματική απόφαση, που δημοσιεύεται στο ίδιο ΦΕΚ, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κάνει αποδεχτή την παραίτηση της προσωρινής διαχειρίστριας της ΕΥΕΔ, Μαρίας Βλάχου ενώ επιβεβαιώνει την ισχύ της περσινής υπουργικής απόφασης που όριζε την ΕΥΕΔ ως την προσωρινή υπηρεσία διαχείρισης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Τα παραπάνω αποτελούν μια μεγάλη νίκη για την πλειοψηφία των Ελλήνων δημιουργών οι οποίοι βρίσκονται εδώ και πολύ καιρό στον αέρα και ζητούν επιτακτικά την χορήγηση της άδειας λειτουργία του νέου δικού τους αυτοδιαχειριζόμενου οργανισμού, της «ΕΔΕΜ».

Δικαίωση ΠΑΣΚΕΔΙ

Η απόφαση δικαιώνει τον διαρκή αγώνα του ΠΑΣΚΕΔΙ, στην προσπάθειά του να αναδείξει τις κακές πρακτικές με τις οποίες λειτουργούσαν όλα αυτά τα χρόνια οι οργανισμοί διαχείρισης στην Ελλάδα, με θύματα και τους καλλιτέχνες-δημιουργούς και φυσικά, τα καταστήματα Εστίασης. Ήμασταν απόλυτα ξεκάθαροι όταν λέγαμε ότι η μοναδική νόμιμη και αποτελεσματική λύση για κάθε κατάστημα εστίασης ήταν και παραμένει η μουσική της Soundreef από το ΠΑΣΚΕΔΙ: μία άδεια, 310.000 τραγούδια μέσα από ατομικό σύστημα διαχείρισης, μία συνδρομή και καμία υποχρέωση σε κανέναν άλλο οργανισμό. Απλά και καθαρά.


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletter

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους