Δίκοπο «μαχαίρι» το νέο καθεστώς ΦΠΑ στην Εστίαση

13 Μαΐου, 2019
Δίκοπο «μαχαίρι» το νέο καθεστώς ΦΠΑ στην Εστίαση
Φόβοι ότι ο νέος ΦΠΑ «δύο ταχυτήτων» στην εστίαση θα μετατραπεί σε κίνητρο για φοροδιαφυγή και πρόσχημα στο να περάσουν οι μειώσεις στους τελικούς καταναλωτές

Δίκοπο «μαχαίρι» το νέο καθεστώς ΦΠΑ στην Εστίαση

Φόβοι ότι ο νέος ΦΠΑ «δύο ταχυτήτων» στην εστίαση θα μετατραπεί σε κίνητρο για φοροδιαφυγή και πρόσχημα στο να περάσουν οι μειώσεις στους τελικούς καταναλωτές, αναδεικνύουν άνθρωποι της αγοράς.

Με το πακέτο που παρουσίασε η κυβέρνηση και φέρνει προς ψήφιση την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή μειώνεται σε 13% ο ΦΠΑ στα τρόφιμα. Ωστόσο, παραμένουν στο 24% καφές και άλλα ροφήματα στον κλάδο της εστίασης. 

Η είδηση αυτή προκάλεσε απογοήτευση για επιχειρήσεις τουρισμού και εστίασης, καθώς ενόψει τουριστικής περιόδου ο διαχωρισμός του ΦΠΑ στην εστίαση λειτουργεί ως ένα ξεκάθαρο εμπόδιο.

Το μέγεθος του προβλήματος μπορεί να γίνει εύκολα κατανοητό αν συνυπολογίσει κανείς ότι ο καφές και τα ροφήματα αποτελούν το 55% του συνόλου της εστίασης. Είναι παράλογο τα ροφήματα στα σούπερ μάρκετ να πωλούνται με 13% και στα καταστήματα εστίασης με 24% (ενώ θα σερβίρονται με λίγο νερό και πάγο).

Γι’ αυτό τον λόγο, εκφράζονται φόβοι ότι αυτός ο διαχωρισμός, τελικά θα ενισχύσει εκ νέου την παραβατικότητα μέσα στα καταστήματα εστίασης, καθώς αφήνει περιθώρια να κόβονται αποδείξεις για τα ροφήματα, με το ΦΠΑ που αναλογεί σε κωδικούς που έχουν 13% ΦΠΑ (π.χ. τυρόπιτα).

Στην αγορά θεωρούν την συνολική μείωση του ΦΠΑ αναπτυξιακό μέτρο δεδομένου ότι έχει ήδη ξεκινήσει και η τουριστική σεζόν (να αναφερθεί ότι στα χρόνια της κρίσης ο ΦΠΑ στην εστίαση τριπλασιάστηκε, από το 8% στο 24%, και αυτό ήταν ένας από τους λόγους για τα χιλιάδες λουκέτα – την ίδια στιγμή, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στη Μεσόγειο με τόσο υψηλό ΦΠΑ: Κύπρος: 5% – 10%, Ιταλία 10%, Ισπανία 10%, Γαλλία 5,5% -10%).

Μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου ήδη επισημαίνουν ότι σεβάστηκαν την απόφαση της κυβέρνησης σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού, παρότι το κόστος λειτουργίας είναι δυσβάσταχτο. Υπό αυτό το πρίσμα εκτιμούν ότι μια συνολική μείωση του ΦΠΑ θα ισορροπούσε την επιβάρυνση και θα δημιουργούσε νέες ευκαιρίες για ανάπτυξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Έλληνες καταναλώνουν 2-4 κούπες καφέ την ημέρα (μέση κατανάλωση 510 κούπες το χρόνο).

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletter

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους