Δικαστική δίωξη εναντίον της Trivago για «παραπλανητικές τιμές»

6 Σεπτεμβρίου, 2018
Δικαστική δίωξη εναντίον της Trivago για «παραπλανητικές τιμές»
Στα «δίχτυα» της Αυστραλιανής Επιτροπής Ανταγωνισμού και Καταναλωτών ACCC «έπεσε» η διάσημη μηχανή αναζήτησης ξενοδοχειακών τιμών Trivago

Δικαστική δίωξη εναντίον της Trivago για «παραπλανητικές τιμές» 

Στα «δίχτυα» της Αυστραλιανής Επιτροπής Ανταγωνισμού και Καταναλωτών ACCC «έπεσε» η διάσημη μηχανή αναζήτησης ξενοδοχειακών τιμών Trivago, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για παραβίαση του καταναλωτικού δικαίου μέσα από διαφημίσεις τόσο στην τηλεόραση, όσο και online. Η υπόθεση μεταφέρεται πλέον στο Ομοσπονδιακό δικαστήριο.

Σύμφωνα με την ACCC, η Trivago, που παρουσιάστηκε ως «μια αμερόληπτη και αντικειμενική υπηρεσία σύγκρισης τιμών» «έδωσε προτεραιότητα σε διαφημιζόμενους που επιθυμούν να πληρώσουν το υψηλότερο κόστος ανά κλικ». 

Οι κατηγορίες για παραπλάνηση του κοινού έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι με τις διαφημίσεις προσπάθησε να δημιουργηθεί μια άλλη εντύπωση, σε σχέση με ό, τι αντιστοιχεί στην πραγματικότητα: με άλλα λόγια ειπώθηκε ότι προσφέρει στους καταναλωτές την καλύτερη προσφορά, όταν σε πολλές περιπτώσεις η επισημασμένη τιμή δεν ήταν η φθηνότερη διαθέσιμη. 

Σε έγγραφα που υποβλήθηκαν στο δικαστήριο, η Επιτροπή αναφέρει ότι: «τουλάχιστον από τον Δεκέμβριο του 2013, η Trivago παρήγαγε τηλεοπτικές διαφημίσεις που παρουσίαζαν την ιστοσελίδα της ως αμερόληπτη και αντικειμενική υπηρεσία σύγκρισης τιμών, όταν στην πραγματικότητα η ιστοσελίδα της, έδωσε προτεραιότητα σε διαφημιζόμενους που ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν το υψηλότερο κόστος ανά κλικ». Ο πρόεδρος της ACCC, Rod Sims, δήλωσε από την πλευρά του: «Οι καταναλωτές μπορεί να έχουν σχηματίσει την λανθασμένη εντύπωση ότι οι επισημανθείσες συμφωνίες της Trivago ήταν η καλύτερη τιμή που μπορούσαν να πάρουν σε ένα συγκεκριμένο ξενοδοχείο, όταν αυτό δεν συνέβαινε, αφού βασίστηκε στις υψηλότερες τιμές ανά κλικ που θα λάμβανε από τους διαφημιζομενούς της». 

Μάλιστα, η ACCC υποστηρίζει ότι οι online συγκρίσεις τιμών της Trivago, για τις οποίες και φημίζεται η διεθνής εταιρία, ήταν ψευδείς ή παραπλανητικές, συχνά συγκρίνοντας ανόμοιες καταστάσεις, όπως μια προσφορά για ένα standard δωμάτιο, με ένα δωμάτιο πολυτελείας στο ίδιο ξενοδοχείο! Η ACCC προσθέτει: «Πολλά ξενοδοχεία ενδέχεται να έχουν χάσει σημαντικές συμφωνίες ,ως αποτέλεσμα αυτής της συμπεριφοράς». 

Από την έρευνα της ACCC προέκυψε ότι οι καταναλωτές που επισκέπτονται την Trivago, έχουν υποστεί συντριπτική πλάνη στις πιο εμφανείς προσφορές για κάθε ξενοδοχείο. Ο Sims δήλωσε: «Αυτή η περίπτωση υπογραμμίζει τις αυξανόμενες ανησυχίες σε σχέση με τις πλατφόρμες σύγκρισης και τον τρόπο με τον οποίο οι αλγόριθμοι παρουσιάζουν τα αποτελέσματα αναζήτησης στους καταναλωτές. Ανησυχούμε ότι οι πλατφόρμες εκφράζουν την εντύπωση ότι οι υπηρεσίες τους έχουν σχεδιαστεί για να ωφελήσουν τους καταναλωτές, όταν οι καταχωρίσεις βασίζονται στον προμηθευτή που πληρώνει το μέγιστο στην πλατφόρμα». Σημαντική επισήμανση της ACCC αποτελεί ότι η Trivago έπαψε να προβάλλει τηλεοπτικές διαφημίσεις τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, αλλά μόνο αφού οι διαφημίσεις είχαν προβληθεί πάνω από 400.000 φορές.

Η άμεση επέμβαση της αρμόδιας αρχής στην Αυστραλία υπενθυμίζει ότι καμιά επιχείρηση δεν περνά στο απυρόβλητο, όταν πρόκειται για το συμφέρον των καταναλωτών. Ο ελεγκτικός μηχανισμός του κράτους δείχνει να λειτούργησε όπως πρέπει να είναι, δηλαδή προς το συμφέρον των πολιτών, οι οποίοι σε αντίστοιχες περιπτώσεις είναι αναμενόμενο να «πέσουν» θύματα όταν μπροστά μπαίνει ως «εγγύηση» ένα τόσο μεγάλο brand. Και μάλιστα, πέρα από τους καταναλωτές, στην πλευρά των θιγμένων τίθενται όλες οι φιλοξενούμενες επιχειρήσεις φιλοξενίας, οι οποίες, ουσιαστικά, είναι έρμαιο στα «χέρια» μιας εταιρίας που παζαρεύει όπως εκείνη θέλει τα ξενοδοχεία/δωμάτια που διατίθενται στην αγορά. Μένει να δούμε αν αυτή η κίνηση περιοριστεί στην Αυστραλία, ή αν θα γίνει ντόμινο για την ίδια εταιρία ή και για παραπλήσιες στις υπόλοιπες χώρες…

του Αντώνη Καραμπουρνιώτη

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletterΕνισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους