Δικαιολογίες των αεροπορικών για να αποφύγουν τις αποζημιώσεις – Μάθετε τα δικαιώματά σας

5 Ιουλίου, 2019
Δικαιολογίες των αεροπορικών για να αποφύγουν τις αποζημιώσεις – Μάθετε τα δικαιώματά σας
Τις συχνότερες δικαιολογίες που χρησιμοποιούν οι αεροπορικές εταιρείες για να αποφύγουν την καταβολή αποζημιώσεων αποκαλύπτει η AirHelp, η μεγαλύτερη εταιρεία για τα δικαιώματα των επιβατών

Δικαιολογίες των αεροπορικών για να αποφύγουν τις αποζημιώσεις – Μάθετε τα δικαιώματά σας

Τις συχνότερες δικαιολογίες που χρησιμοποιούν οι αεροπορικές εταιρείες για να αποφύγουν την καταβολή αποζημιώσεων αποκαλύπτει η AirHelp, η μεγαλύτερη εταιρεία για τα δικαιώματα των επιβατών. Σύμφωνα με τα στατιστικά οι αεροπορικές εταιρείες απορρίπτουν σχεδόν τα μισά αιτήματα (47%) από όσα έχουν νόμιμα σταλεί στην AirHelp, γι αυτό και είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε τις δικαιολογίες που συχνά χρησιμοποιούν ως «Εξαιρετικές Περιπτώσεις».

Να σημειωθεί ότι ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός για τα δικαιώματα των επιβατών EC 261 αναφέρει ότι δεν δικαιούνται να λάβουν αποζημίωση για προβληματικές πτήσεις που οφείλονται σε εξαιρετικές περιπτώσεις αφού δεν ευθύνονται για αυτές οι αεροπορικές εταιρείες. Αυτές οι καταστάσεις καλύπτουν περιστάσεις όπως απεργίες του αεροδρομίου ή θέματα ασφαλείας. Αυτά που δεν καλύπτουν είναι εσωτερικές απεργίες, αργοπορίες προσωπικού ή τεχνικά θέματα που έχουν να κάνουν με τη συντήρηση των αεροσκαφών.

Το περασμένο έτος, μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είχε υποστηρίξει ότι οι εσωτερικές απεργίες δεν μπορούσαν να θεωρηθούν ως μια έκτακτη περίσταση και, ως εκ τούτου, οι αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει να αποζημιώνουν τους επιβάτες για καθυστερήσεις και ακυρώσεις που οφείλονται σε αυτά τα γεγονότα. Αυτό υποστηρίχθηκε σε μια υπόθεση ορόσημο στο δικαστήριο της περιφέρειας της Λισαβόνας που αποφάνθηκε υπέρ της AirHelp, επιτρέποντάς της να κερδίσει αρκετές υποθέσεις που προέκυψαν από τις απεργίες του προσωπικού της Ryanair τον Απρίλιο και τον Ιούλιο του 2018. 

Οι εμπειρογνώμονες της AirHelp εξέτασαν προηγούμενες περιπτώσεις για να δώσουν ορισμένα παραδείγματα αληθινών περιπτώσεων όπου οι αεροπορικές εταιρείες έδωσαν ως δικαιολογία για μία προβληματική πτήση. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, όλοι οι επιβάτες είχαν δικαίωμα να πάρουν αποζημίωση, αλλά δεν ενημερώθηκαν ποτέ από την αεροπορική εταιρεία, και αντ’ αυτού έλαβαν μόνο μία δικαιολογία για το πρόβλημα που υπήρχε. 

Ποιες είναι όμως οι πιθανότερες δικαιολογίες των αεροπορικών εταιρειών;

1)   Απεργία προσωπικού της αεροπορικής εταιρείας

Μια απεργία του προσωπικού της Ryanair άφησε αρκετούς επιβάτες να μείνουν στην Ισπανία για 5 ολόκληρες μέρες, καταβάλλοντας έξοδα διαμονής και διατροφής από την τσέπη τους. Σημείωση: Οι αεροπορικές εταιρείες υποχρεούνται να αποζημιώνουν τους επιβάτες για προβληματικές πτήσεις για τις οποίες είναι υπεύθυνες. Αυτό περιλαμβάνει απεργίες του προσωπικού των αεροπορικών εταιρειών καθώς η αεροπορική εταιρεία πρέπει να λογοδοτεί για τις ενέργειες των υπαλλήλων της. Επίσης, πολύ σημαντικό, όταν είστε σε αναμονή λόγω καθυστέρησης, μια αεροπορική εταιρεία πρέπει να σας παρέχει το Δικαίωμα Φροντίδας, δηλαδή – φαγητό, ποτό, επικοινωνία και διαμονή όταν είναι απαραίτητο.

2)   Ελλείψεις πληρώματος ή πιλότου 

Μια πτήση που αναχωρούσε από Βρυξέλλες ακυρώθηκε μετά από μια 2ωρη καθυστέρηση. Η δικαιολογία που δόθηκε – το πλήρωμα δεν είχε ξεκουραστεί αρκετά. Ενώ η AirHelp υποστηρίζει πλήρως τα δικαιώματα του πληρώματος και πιστεύει ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να ξεκουράζεται όπως απαιτείται, η ακύρωση σήμαινε ότι ορισμένοι επιβάτες δεν έφτασαν εγκαίρως σπίτι τους παρά μόνο μία μέρα μετά από ότι θα έπρεπε. Σημείωση: Το προσωπικό της αεροπορικής εταιρείας είναι δική της ευθύνη γεγονός που σημαίνει ότι εάν το προσωπικό δεν έχει αρκετό χρόνο ανάπαυσης, η αεροπορική εταιρεία είναι υπεύθυνη για οποιεσδήποτε διαταραχές και αποζημιώσεις που προέρχονται από αυτό.

3)   Τεχνικά θέματα

Οι επιβάτες που καθυστέρησαν με πτήση LOT από το Τόκιο στη Βαρσοβία έμαθαν ότι αυτό οφειλόταν σε τεχνικό πρόβλημα και ότι το αεροπλάνο έπρεπε να επανεκκινήσει τα συστήματά του. Αυτή η αρχική καθυστέρηση είχε ως αποτέλεσμα μερικοί επιβάτες να χάσουν την επόμενη πτήση τους και να περιμένουν άλλες 8 ώρες στη Βαρσοβία πριν τελικά φτάσουν στο σπίτι τους. Σημείωση Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν αυστηρές διαδικασίες ασφαλείας που πρέπει να τηρούν πριν τα ταξίδια. Παρόλο που μια αεροπορική εταιρεία μπορεί να ισχυριστεί ότι ένα τεχνικό ζήτημα είναι εκτός του δικού της ελέγχου, πρέπει να το εντοπίζει και να το διορθώνει κατά τη διάρκεια των συνήθων ελέγχων και συντήρησης.

4)   Ακόμα και περιστασιακά – Αλκοόλ

 Μια πτήση από τη Νέα Υόρκη προς το Schiphol του Άμστερνταμ ακυρώθηκε, αφού ο συγκυβερνήτης του σκάφους βρέθηκε να υπερβαίνει τη νόμιμη ποσότητα αλκοόλ στο αίμα κατά τη διάρκεια ενός τυχαίου ελέγχου. Η δικαιολογία “μεθυσμένος πιλότος” έγινε γνωστή στους επιβάτες αλλά δεν ενημερώθηκαν για το δικαίωμά τους για αποζημίωση. Σημείωση: Παρόλο που ο χειριστής δημιούργησε μια μη ασφαλή κατάσταση, ως υπάλληλος της αεροπορικής εταιρείας, εξακολουθεί να θεωρείται υπεύθυνος της αεροπορικής εταιρείας βάσει του ευρωπαϊκού κανονισμού ΕC 261. 

 Τι ισχύει με περιπτώσεις κακοκαιρίας 

Ο κακός καιρός θεωρείται πράγματι ως ανωτέρα βία ή έκτακτη κατάσταση και θεωρείται ότι βρίσκεται εκτός του ελέγχου των αεροπορικών εταιρειών, πράγμα που σημαίνει ότι στην περίπτωση αυτή δεν είναι υποχρεωμένες να δώσουν αποζημίωση. Έτσι, οι αεροπορικές εταιρείες είναι υπεύθυνες να είναι κατάλληλα προετοιμασμένες για την αντιμετώπιση καταστάσεων στις οποίες είχαν προηγουμένως γνώση και, αν δεν το κάνουν, ίσως χρειαστεί να αποζημιώσουν τους επιβάτες τους.

Για παράδειγμα, εάν μια αεροπορική εταιρεία δεν κατάφερε να προβλέψει ότι υπήρχαν επαρκείς ποσότητες αποψύξεως πριν από την πρόβλεψη μεγάλου χιονιά, θα μπορούσε να θεωρηθεί υπεύθυνη για μια προβληματική πτήση – ειδικά εάν οι πτήσεις που εκτελούσαν οι άλλες αεροπορικές εταιρείες ήταν σε θέση να αναχωρούν εγκαίρως. Εάν οι επιβάτες θέλουν να ελέγξουν εάν μια προβληματική πτήση δικαιούται αποζημίωση ή επιθυμούν να λάβουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματά τους, μπορούν απλώς να επισκεφτούν το https://www.airhelp.com/el/ 

Αποζημίωση σε χρήματα και υπηρεσίες σε περίπτωση ακυρώσεων  

Σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό νόμο EC 261, αν η πτήση σας έχει καθυστερήσει περισσότερο από τρεις ώρες, ακυρωθεί ή σε περίπτωση άρνησης επιβίβασης – μπορεί εσείς και οι άλλοι επιβάτες να δικαιούστε χρηματική αποζημίωση μέχρι €600 ανά άτομο. Όλοι οι επιβάτες που αναχωρούν από ένα ευρωπαϊκό αεροδρόμιο καλύπτονται από το νόμο EC 261 ενώ οι επιβάτες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη από άλλους προορισμούς παγκοσμίως μπορούν να καλυφθούν κατά την πτήση σε ευρωπαϊκό αερομεταφορέα.

Οι επιβάτες έχουν δικαίωμα μέχρι και τρία χρόνια μετά να διεκδικήσουν οικονομική αποζημίωση μετά από μία προβληματική πτήση. Για άλλη μια φορά, οι επιβάτες που η πτήση τους ακυρώθηκε λόγω καταστάσεων εκτός ελέγχου των αεροπορικών εταιρειών δεν δικαιούνται αποζημίωση, αλλά αυτό δεν περιλαμβάνει περιστατικά όπως εσωτερικές απεργίες ή ζητήματα συντήρησης. 

Ποια πράγματα πρέπει να κάνετε σε περίπτωση προβληματικής πτήσης:

ü Επικοινωνήστε με την αεροπορική εταιρεία για να κανονίσετε μία εναλλακτική πτήση στον προορισμό σας (ή επιστροφή χρημάτων).

ü Κρατήστε την κάρτα επιβίβασής σας και άλλα ταξιδιωτικά έγγραφα.

ü Ρωτήστε γιατί διακόπηκε η πτήση.

ü Ζητήστε από την αεροπορική εταιρεία να πληρώσει για τα γεύματα, τα ποτά και τη διαμονή σας όταν είναι απαραίτητο – έχετε το Δικαίωμα Φροντίδας, πράγμα που σημαίνει ότι η αεροπορική εταιρεία είναι υπεύθυνη για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε τα παραπάνω.

ü Διατηρήστε τις αποδείξεις σας εάν η προβληματική πτήση σας καταλήξει να σας κοστίσει επιπλέον χρήματα.

ü Σημειώστε την ώρα άφιξης στον προορισμό σας.

ü Ελέγξτε εάν δικαιούστε αποζημίωση στο AirHelp.com

Πηγή: insider.gr

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ


Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους