Covid Free GR: Η εφαρμογή – «εισιτήριο» για την είσοδο των εμβολιασμένων στην εστίαση (εικόνα)

13 Ιουλίου, 2021
ΦΡΕ
Έτοιμη είναι από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής η εφαρμογή με τίτλο Covid Free GR, με την οποία θα σκανάρουν οι επιχειρηματίες της εστίασης τα σχετικά πιστοποιητικά εμβολιασμού προκειμένου να επιτρέψουν την είσοδο μόνο σε εμβολιασμένους.

Εδώ και μέρες έχει ανοίξει η συζήτηση για την εφαρμογή μέσω της οποίας θα σκανάρεται η είσοδος στα μαγαζιά της εστίασης για όσους είναι εμβολιασμένοι όπως ανακοίνωσε χθες σε διάγγελμα του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από την Παρασκευή και μέχρι τα τέλη Αυγούστου, όλοι οι κλειστοί χώροι, κέντρα διασκέδασης και μπαρ, σινεμά και θέατρα, θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους. Και με αυξημένο, αλλά προκαθορισμένο, αριθμό επισκεπτών. Τότε θα λειτουργεί και η ψηφιακή εφαρμογή που θα πιστοποιεί εύκολα αν ο πολίτης έχει εμβολιαστεί. Είναι μία πρακτική που ακολουθούν ήδη χώρες όπως η Δανία, η Γερμανία, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο.

Αυτό σημαίνει ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού η ψυχαγωγία, είτε σε ανοικτούς είτε σε κλειστούς χώρους, θα αφορά μόνο καθήμενους και όχι όρθιους, ώστε να μην ευνοείται η μετάδοση του ιού. Τα καταστήματα θα έχουν, πλέον, τη δυνατότητα περισσότερων τραπεζοκαθισμάτων. Όμως και οι έλεγχοι θα είναι πολύ αυστηροί, τόνισε χαρακτηριστικά.

Η εφαρμογή είναι ήδη έτοιμη από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής για να κατέβει στα κινητά των επιχειρηματιών της εστίασης όπως φαίνεται και στην εικόνα παρακάτω, μέσω της οποίας θα μπορούν να σκανάρουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού και να διαπιστώνουν την αυθεντικότητα του ή μη και κατ’ επέκταση θα επιτρέπουν την είσοδο στον πελάτη ή όχι.

Πως θα γίνεται ο έλεγχος

Ο έλεγχος εμβολιασμού του πελάτη θα γίνεται μέσω της ειδικής εφαρμογής που θα έχει στη διάθεση του ο ιδιοκτήτης στην οποία θα σκανάρει το QR Code του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Όσοι έχουν ολοκληρώσει και τις δυο δόσεις του εμβολίου, από την επόμενη κιόλας μέρα έχουν πρόσβαση στο πιστοποιητικό εμβολιασμού το οποίο μπορούν να λάβουν είτε μέσω του gov.gr είτε μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Το έγγραφο περιέχει μόνο τα αναγκαία στοιχεία προκειμένου να είναι δυνατή η ταυτοποίηση του πολίτη, ενώ διαθέτει τρεις δικλίδες ασφαλείας ώστε να διασφαλίζεται το αδιάβλητο: QR code, μοναδικό κωδικό και ψηφιακή σφραγίδα.

efarmogi

Η «Covid Free GR» μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε συσκευή χρησιμοποιεί λογισμικό iOS ή Android και να χρησιμοποιηθεί για την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID καθώς και των ελληνικών βεβαιώσεων του gov.gr. Διατίθεται δωρεάν μέσω του επίσημου λογαριασμού της Ελληνικής Δημοκρατίας στο App Store και στο Google Play.

Βρείτε την εφαρμογή ΕΔΩ

Αναλυτική παρουσίαση της εφαρμογής ΕΔΩ

Η εφαρμογή δείχνει μόνο το όνομα του κατόχου του πιστοποιητικού, ενώ δεν κρατάει και δεν αποθηκεύει προσωρινά ή μόνιμα προσωπικά δεδομένα ή ιστορικό επαληθεύσεων. Για τον έλεγχο και την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID δεν απαιτείται σύνδεση στο internet, ενώ για των ελληνικών βεβαιώσεων απαιτείται.

Σήμανση με τρία χρώματα

«Η ιδέα της εφαρμογής είναι πολύ απλά να διαβάζει το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό», είχε εξηγήσει πριν μέρες ο κ. Πιερρακάκης και πρόσθεσε ότι από την πλευρά του πελάτη, η εφαρμογή «περιλαμβάνει ουσιαστικά αποδεικτικό είτε του ότι έχεις εμβολιαστεί είτε του ότι έχεις νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο είτε του ότι έχεις κάνει τεστ pcr ή rapid, δηλαδή, αυτό που βγαίνει στη δική μας περίπτωση από τα διαγνωστικά κέντρα».

Από την πλευρά του καταστήματος,συνέχισε, «αυτός που ελέγχει θα περνάει την εφαρμογή πάνω από το πιστοποιητικό που φέρνει ο πελάτης (είτε από το κινητό τηλέφωνο του πελάτη είτε σε χαρτί) και θα βγάζει μία σήμανση που είναι τρία πράγματα: πράσινο, εάν είσαι πλήρως εμβολιασμένος ή εάν έχεις νοσήσει, το κίτρινο θα βγαίνει για το τεστ και το κόκκινο, αν είναι λάθος το έγγραφο ή μη αληθές. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφασίζει αυτός ο οποίος ελέγχει εάν πρέπει να δώσει είσοδο σε αυτόν τον οποίο ελέγχει».

Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη στα app stores και θα μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιοδήποτε κινητό τηλέφωνο ή τάμπλετ, χωρίς ειδικό εξοπλισμό, τόσο για τους πελάτες όσο και για τους καταστηματάρχες.

Σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών, ο υπουργός σημείωσε ότι «αυτό όλο δεν το αναπτύξαμε αυτοτελώς. Συζητήσαμε πάρα πολύ με την αρμόδια ανεξάρτητη Αρχή για να λάβουμε τις κατευθύνσεις της». Η εφαρμογή «έχει τα ελάχιστα δεδομένα πάνω, δηλαδή, μονάχα τη σήμανση -πράσινο, κίτρινο, κόκκινο- και το ονοματεπώνυμο, τίποτε άλλο. Δεν περιλαμβάνει άλλα δεδομένα (π.χ. ΑΜΚΑ)», αποσαφήνισε.

Πράσινο κίτρινο ή κόκκινο χρώμα θα δείχνει η εφαρμογή

Μετά το σκανάρισμα του bar code, η εφαρμογή θα δείχνει εάν ο πολίτης είναι πλήρως εμβολιασμένος και μπορεί να μπει στον χώρο ή αν η πρόσβασή του στο μαγαζί απορρίπτεται. Αναλυτικότερα η εφαρμογή θα δείχνει πράσινο, κίτρινο ή κόκκινο χρώμα. Θα γίνεται:

  • είτε πράσινη, επομένως είναι όλα εντάξει με το πιστοποιητικό του πελάτη,
  • είτε κίτρινη που θα σημαίνει ότι το πιστοποιητικό είναι μεν ενεργό αλλά όχι για όλους του χώρους
  • είτε κόκκινη που σημαίνει ότι δεν προκύπτει η αυθεντικότητα του εγγράφου και επομένως θα απορρίπτεται η πρόσβαση του πελάτη

Προσοχή για να εγκριθεί με πράσινο το πιστοποιητικό εμβολιασμού μέσω της εφαρμογής θα πρέπει να έχουν περάσει 14 ημέρες από τον εμβολιασμό

ΠΗΓΗ


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ