Beach bar: το επιχειρείν στα «σχοινιά» από τους ελέγχους – Δίκαιη διαμαρτυρία από ΟΕΒΕΣ Ροδόπης και Ξάνθης

26 Ιουλίου, 2019
Beach bar: το επιχειρείν στα «σχοινιά» από τους ελέγχους – Δίκαιη διαμαρτυρία από ΟΕΒΕΣ Ροδόπης και Ξάνθης
Κοινή επιστολή προς τα Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, και Τουρισμού, την ΓΣΕΒΕΕ καθώς και την Περιφέρεια ΑΜ-Θ, απέστειλαν η ΟΕΒΕΣ Ροδόπης και η ΟΕΒΕΣ Ξάνθης

Beach bar: το επιχειρείν στα «σχοινιά» από τους ελέγχους – Δίκαιη διαμαρτυρία από ΟΕΒΕΣ Ροδόπης και Ξάνθης

Κοινή επιστολή προς τα Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, και Τουρισμού, την ΓΣΕΒΕΕ καθώς και την Περιφέρεια ΑΜ-Θ, απέστειλαν η ΟΕΒΕΣ Ροδόπης και η ΟΕΒΕΣ Ξάνθης διαμαρτυρόμενοι για τα όσα ορίζει ο νέος νόμος Ν4607/2019 για το πλαίσιο λειτουργίας όσων δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά σε χώρους beach bar, αναψυκτηρίων και επιχειρήσεων που εξυπηρετούν γενικά λουόμενους σε τουριστικές κυρίως σεζόν.

Πρόβλημα με τις νέες διατάξεις 

Οι νέες διατάξεις που τέθηκαν σε εφαρμογή από τον περασμένο Απρίλιο, φέρνουν μία σειρά αλλαγών που αυστηροποιούν τους ελέγχους και επιβάλλουν εξοντωτικά πρόστιμα για τους παραβάτες. Παράλληλα, θέτουν νέους περιορισμούς στην λειτουργία των επιχειρήσεών τους δυσχεραίνοντας την -ήδη βεβαρυμμένη με εξοντωτική φορολογία- κατάσταση. 

«Βροχή» ελέγχων

Χαρακτηριστικό του νέου καθεστώτος είναι το μπαράζ ελέγχων που πραγματοποιούνται ήδη από την αρχή του καλοκαιριού στα παραλιακά μέτωπα τόσο της Ροδόπης όσο και των γειτονικών Ξάνθης και Έβρου. Ενδεικτικό του ασφυκτικού κλοιού που έχει επιβληθεί, είναι ότι έως τα τέλη του περασμένου μήνα, από τους 20 συνολικά ελέγχους είχαν επιβληθεί κυρώσεις για παραβάσεις του νόμου στους 14 εξ αυτών! 

Επιστολή-«έκκληση» σωτηρίας   

Στην σχετική επιστολή οι ΟΕΒΕΣ Ροδόπης και Ξάνθης χαιρετίζουν τις σχετικές τροποποιήσεις που αντικατέστησαν τα οριζόμενα των διατάξεων του Ν.2971/2001 που αφορά στη χρήση αιγιαλού και παραλίας, στην προστασία του αιγιαλού και της παραλίας και στη διαδικασία αδειοδότησης παραχώρησης χρήσης αυθαιρέτων κατασκευών, επισημαίνοντας ωστόσο πως «μεταξύ άλλων αναγκαίων, μεταρρυθμιστικών και χρήσιμων τροποποιήσεων, υπήρξαν και ορισμένες αλλαγές, που χαρακτηρίζονται από προχειρότητακαι νομοτεχνική αστοχία». 

Τα «αγκάθια» του νέου νόμου 

Η πρώτη εξ αυτών αφορά στην πρόβλεψη περί μείωσης του ανώτατου ορίου του εμβαδού (έκτασης) που δύναται να παραχωρηθεί προς απλή χρήση, από τα 500 τ.μ., που προέβλεπε η προϊσχύσασα διάταξη, στα μόλις 300 τ.μ., που όπως εξηγούν «περιορίζει σημαντικά την επιχειρηματική δραστηριότητα, αφού δεν λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες, τις ανάγκες και τη ζήτηση της εκάστοτε γεωγραφικήςπεριοχής», ενώ η δεύτερη αφορά στην ρύθμιση του άρθρου 39§3 του ν. 4607/2019, στο οποίο προβλέπεται ο αποκλεισμός για χρονικό διάστημα πέντε ετών από τις διαγωνιστικές διαδικασίες για την παραχώρηση χρήσης αιγιαλού, όχι μόνο του αυθαίρετου κατόχου, ήτοι του παραβάτη ιδιοκτήτη, αλλά και του συζύγου του, των συγγενών εξ αίματος και εξ αγχιστείας αυτού μέχρι το δεύτερο βαθμό και των εταιρειών στις οποίες μετέχει ο αυθαίρετος κάτοχος. 

Όπως διευκρινίζεται μάλιστα στην σχετική ανακοίνωση «ως δικαιολογητική βάση για τη συγκεκριμένη νομοθετική πρόβλεψη, ήτοι για τον μελλοντικό αποκλεισμό του αυθαίρετου κατόχου και των συγγενών του, τίθεται σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νόμου, η αποτροπή των ιδιοκτητών των συγκριμένων επιχειρήσεων από την αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού και κοινοχρήστων χώρων» ενώ η επίμαχη πρόβλεψη «τυγχάνει νομικά ατεκμηρίωτη και παντελώς άστοχη, καθώς επίσης αντίκειται στους βασικούς κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας και του επιχειρείν».

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν «είναι αδιανόητο να “στοχοποιούνται” ο σύζυγος και τα στενά συγγενικά πρόσωπα του αυθαίρετου κατόχου, και να αποκλείονται από το αναφαίρετο δικαίωμα επαγγελματικής δραστηριοποίησης στο χώρο της λειτουργίας αναψυκτηρίων, beach bar και λοιπών συναφών επιχειρήσεων, για παραβάσεις που αφορούν στο πρόσωπο τρίτου (του ιδιοκτήτη)». 

Ανέστης Βαφειάδης, πρόεδρος ΟΕΒΕΣ Ροδόπης: «Οι νέες διατάξεις καταπατούν τα όρια της δημοκρατικότητας και της ελευθερίας του επιχειρείν» 

Κληθείς να σχολιάσει το περιεχόμενο της επιστολής αλλά και τα όσα εμπεριέχει το νέο νομοθέτημα ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης στάθηκε και στην αιφνίδια ψήφιση του, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, αλλά και δίχως διαβούλευση όπως σημείωσε με τους επαγγελματίες του κλάδου ή τις ενώσεις τους, με αποτέλεσμα όπως επεσήμανε «όλες αυτές οι επιχειρήσεις να ξεκινήσουν φέτος τη λειτουργία τους και να βρεθούν αντιμέτωποι με ένα νέο είδος ελέγχων, νέο είδος προστίμων – πολύ σκληρών κατά την άποψή μας- και νέους κανόνες ακόμα και ως προς το πόσο μπορούν να αναπτυχθούν». 

Ο ίδιος επικέντρωσε και στα εξοντωτικά πρόστιμα, τα οποία επισείουν ακόμα και το κλείσιμο επιχειρήσεων και αυτόφωρα, για να ξεκαθαρίσει ωστόσο πως οι έλεγχοι θα πρέπει να γίνονται. «Δεν είμαστε υπέρ της παραβατικότητας, ούτε υπέρ της ασυδοσίας» ξεκαθάρισε για να επισημάνει ωστόσο πως «με την ισχύουσα νομοθεσία η οποία εμπεριέχει ελέγχους από την κτηματική υπηρεσία και το λιμενικό, πέραν του κλεισίματος της επιχείρησης και την απαγόρευση να ανοίξεις ξανά εντός ενός χρονικού διαστήματος, απαγορεύεται το άνοιγμα αντίστοιχης επιχείρησης εφόσον βρεθούν παραβάσεις ακόμα και από συγγενικά πρόσωπά, που σε κάθε περίπτωση ξεπερνά τόσο τα όρια της δημοκρατικότητας όσο και τα όρια της ελευθερίας του επιχειρείν». 

Ερωτηθείς και για την μείωση του επιτρεπόμενου χώρου ανάπτυξης των επιχειρήσεων ο κ. Βαφειάδης εξήγησε πως τα 300 τ.μ. που ορίζει η νέα νομοθεσία δεν είναι επαρκής, όπως και σε πολλές των περιπτώσεων ούτε τα 500 τ.μ. που ίσχυαν πριν για την εξυπηρέτηση των λουόμενων αλλά και των καθήμενων επισκεπτών των καταστημάτων. 

Βάση όλων των προναφερθέντων, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης εξήγησε πως βασικό αιτούμενο των επαγγελματιών είναι οι διατάξεις αυτές να «φύγουν» από τα χέρια της κεντρικής εξουσίας και να έρθουν στην τοπική αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού, που εν αντιθέσει με την κεντρική εξουσία που δεν γνωρίζει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ακόμα και γεωγραφικά κάθε περιοχής, γνωρίζουν τι συμβαίνει σε κάθε περιοχή, ποιες είναι οι απαιτήσεις, ποια τα μήκη και τα πλάτη της παραλίας, καθώς και τα επιτρεπόμενα όρια ανάπτυξης της λειτουργίας των σχετικών επιχειρήσεων – beach bar. 

«Κατά την άποψή μας ένα λογικό αίτημα, καθώς δεν μπορεί το υπουργείο να γνωρίζει τι συμβαίνει στις παραλίες της Μαρώνειας, αρωγής ή Μυρωδάτου στη Ξάνθη και να ισχύουν τα ίδια κριτήρια με τις Κυκλάδες, που ενδεχομένως τα δεδομένα να είναι διαφορετικά» εξήγησε ο ίδιος επισημαίνοντας πως «ζητάμε μία αποκέντρωση του θέματος ώστε μετά από διαβούλευση οι επιχειρηματίες με την τοπική αυτοδιοίκηση να προβαίνουν στις απαραίτητες αποφάσεις ανάλογα την παραλία και τα χαρακτηριστικά της». 

Όπως καταλήγει και η ανακοίνωση οι ενώσεις των επαγγελματιών Ροδόπης και Ξάνθης ζητούν την άρση της σχετικής νομοθεσίας και την εκ νέου διαβούλευση, ώστε η επόμενη τουριστική σεζόν να βρει τους επαγγελματίες αλλά και τις ελεγκτικές αρχές έτοιμες, σύμφωνα με ένα κοινό πλαίσιο λειτουργίας, χωρίς εξοντωτικά πρόστιμα και σίγουρα όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης «χωρίς πρόστιμα που συνεπάγονται με τον αποκλεισμό κάποιου λόγω συγγενικής σχέσης από την δημιουργία». 

«Έχουμε εδραία την πεποίθηση ότι, η νέα Κυβέρνηση και οι αρμόδιοι Υπουργοί και Γενικοί Γραμματείς αυτής, θα αντιληφθούν το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί από την εφαρμογή των ως άνω νομοθετικών προβλέψεων και θα προχωρήσουν σε νομοτεχνικές βελτιώσεις και τροποποιήσεις, όπου αυτές απαιτούνται για την άρση των αδικιών και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας του συγκεκριμένου κλάδου και της τουριστικής ανάπτυξης που συνδέεται με αυτήν. Ωστόσο, μέχρι τη λήψη των απαιτούμενων νομοθετικών μέτρων, πράγμα που ευελπιστούμε ότι, θα γίνει σύντομα, καθίσταται επιβεβλημένη, κατά την άποψή μας, η αναστολή της εφαρμογής ορισμένων διατάξεων του ν. 4607/2019, τουλάχιστον δε, του άρθρου 39 §3 αυτού» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην σχετική επιστολή, η οποία καταλήγει με το αίτημα προς την Γενική Συνέλευση της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδοςνα εκδώσει ψήφισμα αναφορικά με την εφαρμογή των προαναφερόμενων νομοθετικών διατάξεων και να αποστείλει σχετική επιστολή διαμαρτυρίας, με τεκμηριωμένες προτάσεις για την άμεση αναστολή της εφαρμογής της διατάξεως του άρθρου 39 §3 του ν.4607/2019 και για την εν γένει τροποποίηση διατάξεων αυτού, στους αρμόδιους Υπουργούς. 

Υπομονή για την ολοκλήρωση της τρέχουσας θερινής τουριστικής περιόδου 

Για την παρούσα περίοδο ο κ. Βαφειάδης κάλεσε τους επαγγελματίες της Ροδόπης «να είναι λίγοι εγκρατείς» καθώς απομένουν σχεδόν 40 ημέρες για την λήξη της τρέχουσας καλοκαιρινής περιόδου, η οποία βέβαια βρήκε ήδη «πληγωμένη» την τοπική επιχειρηματικότητα σε αυτόν τον κλάδο, κυρίως λόγω των κακών καιρικών φαινομένων, και λοιπών αστάθμητων παραγόντων, που έχουν συρρικνώσει στην ουσία την θερινή τουριστική περίοδο στους δύο μήνες. 

Κλείνοντας όπως σημείωσε έλεγχοι έχουν γίνει και στην παραλιακή ζώνη της Ροδόπης, με την επιβολή οικονομικών μόνο κυρώσεων, εν αντιθέσει με γειτονικές περιοχές στις οποίες υπήρχαν ακόμα και ενεργοποιήσεις της αυτόφωρης διαδικασίας. «Το θέμα είναι να μην φτάσουμε σε αυτό» εξήγησε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας για ακόμα μία φορά την ανάγκη να μην εφαρμοστούν οι «ακραίες» όπως τις χαρακτήρισε αυτές διατάξεις.

Ή όπως λέμε εμείς: Βάλτε αυστηρούς ελέγχους, αλλά πρωτίστως αφήστε τους επιχειρηματίες να δουλέψουν! Ορίστε σωστό και επικερδές πλαίσιο που θα αναδείξει τους πετυχημένους επιχειρηματίες και απομακρύνετε την καχυποψία…  

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletter

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους