Αυξήσεις μισθών σε εργαζομένους fast food και ντελιβεράδες

5 Μαΐου, 2019
Αυξήσεις μισθών σε εργαζομένους fast food και ντελιβεράδες
Θετικά για περισσότερους από 20.000 μισθωτούς σε αλυσίδες γρήγορης εστίασης fast food που θα δουν τους μισθούς τους να αυξάνονται και να φτάνουν έως και τα 940€

Αυξήσεις μισθών σε εργαζομένους fast food και ντελιβεράδες

Θετικά για περισσότερους από 20.000 μισθωτούς σε αλυσίδες γρήγορης εστίασης fast food που θα δουν τους μισθούς τους να αυξάνονται και να φτάνουν έως και τα 940€ (ανάλογα με την ειδικότητα) μέχρι και το Νοέμβριο του 2019.

Σύμφωνα με τη νέα Διαιτητική Απόφαση του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) για τους εργαζόμενους στα ταχυφαγεία προβλέπονται επιδόματα προϋπηρεσίας, γάμου, ανθυγιεινής εργασίας κ.α. ενώ εισάγεται ειδικό προστατευτικό πλαίσιο για τους διανομείς.

Για την ακρίβεια, η απόφαση του ΟΜΕΔ (3μελής Επιτροπή) για την σύμβαση του 2019 δημοσιεύτηκε στις 23 Απριλίου και απορρίπτει για τρίτη φορά το επιχείρημα των εργοδοτών, ρυθμίζοντας ευνοϊκά το πλαίσιο για τους εργαζόμενους με ισχύ από 28/11/2018 έως 27/11/2019.

Σύμφωνα με την απόφαση, τα κατώτατα όρια μισθών ξεκινούν από 655,37 ευρώ για τους βοηθούς και 657,70 ευρώ για τους διανομείς και φτάνουν έως τα 940,76 ευρώ για τους αρχιμάγειρες. Ενδιαμέσως βρίσκονται οι αμοιβές των μπουφετζήδων (680,26 ευρώ), των ψηστών (667,52 ευρώ) των μπάρμαν (742,96 ευρώ) κ.α.

Αυξήσεις σε ντελιβεράδες

Επιπροσθέτως οι διανομείς δικαιούνται επίδομα γάμου 10% (65,7 ευρώ) και επιπλέον 10% για κάθε 3ετία προϋπηρεσίας και μέχρι τρεις 3ετίες (65,7 ευρώ για κάθε 3ετία και έως 197,1 ευρώ). Η σύμβαση προβλέπει μάλιστα για τους διανομείς και επίδομα ιδιαιτέρων συνθηκών 10% επί του βασικού μισθού.

Για τους εργαζόμενους των εστιατορίων -εξαιρουμένων των σερβιτόρων- χορηγείται επίδομα προϋπηρεσίας 4,63 ευρώ ανά έτος σε καθήκοντα συναφή και ομότιμα όπως και επίδομα γάμου 10%. Οι σερβιτόροι δικαιούνται επίδομα γάμου 10% και 3ετους προϋπηρεσίας 5%. Οι μάγειροι δικαιούνται επίδομα ανθυγιεινής εργασίας 10%.

Η διαιτητική απόφαση προβλέπει και επιδόματα τουριστικής εκπαίδευσης 6%-15% όπως και προστατευτικές ρήτρες για τους εποχικώς απασχολούμενους.

Ικανοποίηση στην πλευρά των εργαζομένων

«Είµαστε ικανοποιημένοι από την απόφαση που ρυθµίζει τις εργασιακές σχέσεις στον κλάδο των ταχυφαγείων και ζητάμε από το υπουργείο Εργασίας να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να κηρυχθεί υποχρεωτική» δηλώνει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας εργαζομένων στον Τουρισµό – Επισιτισμό, Γιώργος Χότζογλου. Η νέα πρωτοβάθμια απόφαση του ΟΜΕ∆ (τριμελής επιτροπή) για τη σύμβαση του 2019 δημοσιεύτηκε στις 23 Απριλίου και απορρίπτει για τρίτη φορά το επιχείρημα των εργοδοτών, ρυθμίζοντας ευνοϊκά το πλαίσιο για τους εργαζόμενους µε ισχύ από τις 28 Νοεμβρίου 2018 έως τις 27 Νοεμβρίου 2019.

Προθεσμία για προσφυγή των εργοδοτών

Πάντως οι εργοδότες του Συνδέσμου Επωνύμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης (ΣΕΠΟΑ) έχουν περιθώριο εννέα εργάσιμων ημερών να προσφύγουν στην δευτεροβάθμια 5μελή Επιτροπή του ΟΜΕΔ, προκειμένου να «παγώσουν» την υπόθεση, έως ότου εκδοθεί και η οριστική απόφαση. Η βασική επιχειρηματολογία της εργοδοτικής πλευράς που αρνείται εδώ και δυο χρόνια να προσέλθει επί της ουσίας στο διάλογο, είναι πως η ΣΕΠΟΑ δεν είναι εργοδοτική συνδικαλιστική οργάνωση, δεν αποσκοπεί στην εκπροσώπηση εργοδοτικών συμφερόντων ως εκ τούτου δεν νομιμοποιείται να συνάπτει συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ


Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους