Αυτοκρατορικό κοτόπουλο

17 Δεκεμβρίου, 2020
kotopoyloakis

Αυτοκρατορικό κοτόπουλο

(Imperial piccata chicken)

Συστατικά

Για την κρούστα

  • 100 γρ. ψωμί
  • 40 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • 2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. θυμάρι, ξερό
  • 60 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • πιπέρι, αρκετό, φρεσκοτριμμένο
  • μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Για το κοτόπουλο

  • 1 κύβο κότας
  • 250 ml νερό
  • 240 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
  • 50 ml κρασί λευκό, προαιρετικά
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • 50 γρ. κάππαρη, ξαλμυρισμένη
  • 50 γρ. ελιές, σε ροδέλες
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 κιλό φιλέτο στήθος κοτόπουλου
  • 50 γρ. βούτυρο, λιωμένο, για το άλειμμα
  • αλάτι
  • πιπέρι

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.

Για την κρούστα

  • Ξεκινάμε και φτιάχνουμε την κρούστα μας και βάζουμε στο μπλέντερ, το ψωμί, την παρμεζάνα, το σκόρδο, το θυμάρι, το βούτυρο, αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι και χτυπάμε ίσα ίσα να διαλυθεί το ψωμί και το σκόρδο. Προσπαθούμε να γίνει αφράτο το μείγμα μας και όχι πάστα (τον μαϊντανό τον βάζουμε στο τέλος για να μη γίνει πράσινη η πάστα).
  • Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό, τον βάζουμε στο μπλέντερ και χτυπάμε για ελάχιστα δευτερόλεπτα. Αφήνουμε την κρούστα στην άκρη.

Για το κοτόπουλο

  • Διαλύουμε έναν κύβο κότας σε ένα ποτήρι με ζεστό νερό και το αφήνουμε στην άκρη.
  • Σε ένα ταψάκι 25×32 εκ. βάζουμε την κρέμα γάλακτος, τον ζωμό, το κρασί, τις ελιές, την κάππαρη, τη μουστάρδα και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός.
  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το ρίχνουμε μέσα. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
  • Βάζουμε μέσα στο ταψάκι τα φιλέτα κοτόπουλο και αλατοπιπερώνουμε καλά. Από πάνω τα αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο για να κολλήσει πιο εύκολα η κρούστα.
  • Στη συνέχεια ρίχνουμε από πάνω την κρούστα που ετοιμάσαμε, προσέχοντας, το άλλο μείγμα της κρέμας, στα κενά του ταψιού, να μην πέσει πάνω στην κρούστα που βάλαμε πάνω στο κοτόπουλο και το παρασύρει.
  • Ψήνουμε στον φούρνο για 25-30 λεπτά ή μέχρι να πάρει η κρούστα του ψωμιού ωραίο χρυσαφί χρώμα. Βγάζουμε από τον φούρνο.
  • Προσθέτουμε από πάνω φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
  • Αν θέλουμε συνοδεύουμε με πουρέ πατάτας.
  • Σερβίρουμε ρίχνοντας τη σάλτσα πάνω στο κοτόπουλο

ΠΗΓΗ


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ