Αυξάνεται η τιμή για τις πλαστικές σακούλες από το 2019

28 Νοεμβρίου, 2018
Αυξάνεται η τιμή για τις πλαστικές σακούλες από το 2019
Με νέα επιβάρυνση έρχεται για τους καταναλωτές του 2019, αφού από 1 Ιανουαρίου 2019 αυξάνεται το τέλος χρέωσης της πλαστικής σακούλας

Αυξάνεται η τιμή για τις πλαστικές σακούλες από το 2019

Με νέα επιβάρυνση έρχεται για τους καταναλωτές του 2019, αφού από 1 Ιανουαρίου 2019 αυξάνεται το τέλος χρέωσης της πλαστικής σακούλας, με την τιμή της πλαστικής να φτάνει στα 0,09€.

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και ένα περίπου χρόνο στην Ελλάδα λειτουργεί η δοκιμαστική περίοδος με τη χρέωση σε χαμηλή τιμή της πλαστικής σακούλας στα 0,03€ (με τον φόρο ο καταναλωτής την χρεώνεται 0,04€).

Η αύξηση της τιμής της πλαστικής σακούλας στα 0,09€ θα φέρει αυτόματες αυξήσεις στα πρόστιμα που θα κληθούν να πληρώσουν οι παραβάτες, αφού αυτά θα κυμαίνονται από 31,5 έως 24,5€ με το νέο έτος. 

Πάντως η τιμή της πλαστικής σακούλας παραμένει ιδιαίτερα χαμηλή σε σχέση με την υπόλοιπη ΕΕ. Βασικός στόχος της κοινοτικής νομοθεσίας είναι να περιοριστεί η χρήση της πλαστικής σακούλας στις 90 (ετησίως) ανά πολίτη έως το 2020 και στις 40 έως το 2025. 

Θετική ανταπόκριση από καταναλωτές 

Η οικολογική διάσταση του μέτρου με τον απώτερο σκοπό για τη μείωση της πλαστικής σακούλας, δείχνει πάντως να γίνεται αποδεκτή από το κοινό των καταναλωτών. Παρότι αρχικά υπήρξαν αντιδράσεις, στη συνέχεια και μέχρι τώρα, έδειξαν προσαρμογή. Ωστόσο, αρκετοί είναι που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι θα έπρεπε να υπάρχει η εναλλακτική και της δωρεάν χάρτινης σακούλας και όχι μόνο της επί πληρωμή πλαστικής.

Ποιες σακούλες εξαιρούνται από τις χρεώσεις

Πολύ λεπτές σακούλες, μικρότερες των 15 μικρόμετρων δεν χρεώνονται περιβαλλοντικό τέλος μόνο στην περίπτωση που απαιτούνται για λόγους υγιεινής ή παρέχονται ως πρωτογενής συσκευασία χύμα (χύδην) τροφίμων.

Εξαιρούνται οι βιοαποδομήσιμες/λιπασματοποιήσιμες πλαστικές σακούλες μεταφοράς.

Εξαιρούνται από το τέλος οι σακούλες που διατίθενται από περίπτερα και υπαίθριο εμπόριο.

Το κόστος της πλαστικής σακούλας στην υπόλοιπη Ευρώπη

·       Ολλανδία: 0,25 ευρώ/σακούλα

·       Ιρλανδία: 0,36 ευρώ/σακούλα

·       Πολωνία: 0,30 ευρώ/σακούλα (ξεκινά από 1η Ιανουαρίου).

·       Αγγλία: 0,10 ευρώ/σακούλα

·       Πορτογαλία: 0,10 ευρώ/σακούλα

·       Ισπανία: 0,05 ευρώ/σακούλα οι πολύ μικρές πλαστικές και με 0,15 οι συνηθισμένες

·       Βουλγαρία: 0,05 ευρώ/σακούλα

·       Ιταλία: τις έχει απαγορεύσει εντελώς από το 2011

Με πληροφορίες από: iefimerida


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ


Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους