Aντί για νέο σχεδιασμό μπροστά στην «Ομικρον» που καλπάζει, η κυβέρνηση κάνει «ασκήσεις αισιοδοξίας», όπως έγραψε και ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος. Και αντί πρόσθετων μέτρων λόγω της μεγάλης διασποράς του κορονοϊού, το νέο σενάριο που διακινείται από κυβερνητικές πηγές είναι η άρση ακόμη και των μέτρων που ήδη εφαρμόζονται.

Με τα κρούσματα στα 50.000 ημερησίως και με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι η επαναλειτουργία, από σήμερα, των σχολείων θα φέρει ακόμη μεγαλύτερη έκρηξη της πανδημίας, η πρώτη που απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων ήταν η αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Υπερτονίζοντας την αισιόδοξη εκδοχή – «σύντομα θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω» – η Μίνα Γκάγκα προεξόφλησε μιλώντας στον Σκάι ότι η κορύφωση των κρουσμάτων θα έρθει μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, εκτίμησε ότι η αποκλιμάκωση θα φανεί νωρίτερα απ’ ό,τι υπολογιζόταν αρχικά, και επανέλαβε ότι η «Ομικρον» προκαλεί μόνον ήπια νόσηση.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, τόνισε επίσης πως δεν εξετάζονται νέα μέτρα και διαπίστωσε μεγάλη διάθεση του κόσμου για εμβολιασμό.

Η επιτροπή λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας θα συνεδριάσει το αργότερο αύριο, οι πληροφορίες όμως λένε ότι δεν έχει λάβει αίτημα από την κυβέρνηση να εξετάσει κάποια νέα μέτρα, παρά μόνον να κάνει επανεκτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες η μόνη κίνηση η οποία τελεί υπό εξέταση στο Μαξίμου είναι η επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού στις ηλικίες άνω των 50 ετών, και εκεί ωστόσο δεν αναμένονται άμεσες αποφάσεις.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου και της εστίασης λαμβάνουν μηνύματα από το υπουργείο Ανάπτυξης σύμφωνα με τα οποία, εάν η τρέχουσα εβδομάδα κυλήσει σχετικά ομαλά, είναι πιθανό να αρθούν οι περιορισμοί στο ωράριο λειτουργίας που ισχύουν μέχρι τις 15 Ιανουαρίου. Πρόκειται για το σενάριο το οποίο δημοσίευσε και το «Πρώτο Θέμα» γράφοντας ότι υπάρχει αισιοδοξία για άρση των περιορισμών και πως «σε 40 ημέρες η πανδημία τελειώνει».

Ο επικοινωνιακός βομβαρδισμός αισιοδοξίας ωστόσο προκαλεί αντιδράσεις από τους ειδικούς με τον καθηγητή Νίκο Τζανάκη και τον γιατρό Γιώργο Παυλάκη να προειδοποιούν ξανά ότι δεν έπρεπε να ανοίξουν τα σχολεία. «Δεν μου αρέσει η επικοινωνιακή πολιτική κάποιων ότι η Όμικρον είναι ήπια» δήλωσε ο καθηγητής Τζανάκης, ενώ και ο πνευμονολόγος Στέλιος Λουκίδης προειδοποίησε ότι θα υπάρξει αύξηση κρουσμάτων με το άνοιγμα των σχολείων.

Η κυβέρνηση όμως δέχεται κριτική και εκ των έσω, με τον ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργο Κύρτσο να «βομβαρδίζει» ξανά με μπαράζ αναρτήσεων στο Twitter:

«Διαφωνώ», έγραψε «με τις επικοινωνιακές ασκήσεις αισιοδοξίας. Έχουμε 2000 θανάτους το μήνα. Μεγάλη αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία. ΜΕΘ υπό συνεχή μεγάλη πίεση. Δεν είναι η ώρα για εκτιμήσεις για εξαφάνιση της πανδημίας αλλά για μέτρα, πειθαρχία, μεγαλύτερη προσπάθεια».

«Θεωρώ το άνοιγμα των σχολείων λάθος γιατί το τελευταίο διάστημα παρατηρείται χαλάρωση στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Έτσι δεν έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις, στο σχολικό περιβάλλον και στην κοινωνία στο σύνολό της, για την σχετικά ασφαλή λειτουργία τους».

«Η πανδημία σε έξαρση, η αντίδραση κατώτερη των περιστάσεων. Μέσα στην κρίση προβάλλεται η θεωρία ότι τον Μάρτιο η πανδημία θα μας αφήσει. Είναι θεωρία παραίτησης από την προσπάθεια. Και να ελπίζουμε για το καλύτερο σενάριο, πρέπει να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε το χειρότερο».

ΠΗΓΗ