Τρύπα 5,6 δισ. στη ρευστότητα της αγοράς – Βουτιά 52% στον τουρισμό λόγω κορωνοϊού

7 Ιουλίου, 2020
Τρύπα 5,6 δισ. στη ρευστότητα της αγοράς - Βουτιά 52% στον τουρισμό λόγω κορωνοϊού
Ύφεση 8,5% προβλέπει η Grant Thornton για την ελληνική οικονομία το 2020 - Τρύπα 5,6 δισ. στη ρευστότητα της αγοράς - Βουτιά 52% στον τουρισμό λόγω κορωνοϊού

Μείωση της τάξης του 8,5% αναμένεται να παρουσιάσει το ελληνικό ΑΕΠ το 2020, σύμφωνα με μελέτη της Grant Thornton αναφορικά με την επίδραση που άσκησε η πανδημία του κορωνοϊού στις ελληνικές επιχειρήσεις και την ελληνική οικονομία. Και αυτό, όπως λέει η ελεγκτική εταιρεία, γιατί η πανδημία αναμένεται να πλήξει κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας για την οικονομία, που σχετίζονται με τον τουρισμό, όπως οι μεταφορές, τα καταλύματα και η εστίαση που παίζουν καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση του ΑΕΠ της χώρας. Μάλιστα, η Grant Thornton φέρνει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τον τουρισμού, ο οποίος αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 52% φέτος.

Η μελέτη της Grant Thornton κατέληξε, επίσης, στο συμπέρασμα πως σε δείγμα 17.000 επιχειρήσεων που αντιπροσωπεύουν κύκλο εργασιών άνω του 50% των οικονομικών μονάδων της χώρας αναμένεται μείωση στον κύκλο εργασιών τους το 2020 κατά 12,4% και παράλληλα μείωση της λειτουργικής τους κερδοφορίας (EBITDA) κατά 39%. Συνακόλουθα, εκτιμάται ότι η ρευστότητα τους το 2020 θα μειωθεί κατά 5,6 δισ ευρώ, λόγω του περιορισμού της λειτουργίας τους και της οικονομικής επίπτωσης της πανδημίας στην δραστηριότητας τους.

Σύμφωνα με τη μελέτη, επιχειρήσεις που αντιπροσωπεύουν το 69% του συνολικού κύκλου εργασιών των ελληνικών επιχειρήσεων επλήγησαν άμεσα από την πανδημία ως αποτέλεσμα του περιορισμού ή και της επιβαλλόμενης διακοπής της λειτουργίας τους. Ειδικότερα, επιχειρήσεις που παράγουν κύκλο εργασιών ποσού 32,9 δισ. € (11% επί του συνολικού κύκλου εργασιών) και απασχολούν περίπου 1,1 εκ. εργαζομένους (25% επί του συνόλου) διέκοψαν τη δραστηριότητά τους λόγω της πανδημίας.

grant1.png

Ρεπορτάζ: ethnos.gr


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ