Το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στην πρώτη θέση του αγώνα κατά της ΑΕΠΙ και του ανεπαρκούς ΟΠΙ – Τι έκανε το ΠΑΣΚΚΕΔΙ και τι ο ΟΠΙ για την πτώση της ΑΕΠΙ

8 Αυγούστου, 2018
Το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στην πρώτη θέση του αγώνα κατά της ΑΕΠΙ και του ανεπαρκούς ΟΠΙ – Τι έκανε το ΠΑΣΚΚΕΔΙ και τι ο ΟΠΙ για την πτώση της ΑΕΠΙ
Ο σημαντικός αγώνας του ΠΑΣΚΚΕΔΙ εναντίον των ατασθαλιών της ΑΕΠΙ δικαιώθηκε! Η πίεση που άσκησε το Σωματείο τόσο στις τακτικές της ΑΕΠΙ, όσο και στον ρόλο του αμαρτωλού ΟΠΙ

Το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στην πρώτη θέση του αγώνα κατά της ΑΕΠΙ και του ανεπαρκούς ΟΠΙ – Δημοσίευμα στο Έθνος επιβεβαιώνει το

Σωματείο

Ο σημαντικός αγώνας του ΠΑΣΚΚΕΔΙ εναντίον των ατασθαλιών της ΑΕΠΙ δικαιώθηκε! Η πίεση που άσκησε το Σωματείο τόσο στις τακτικές της ΑΕΠΙ, όσο και στον συναινετικό ρόλο του «αμαρτωλού» ΟΠΙ επιβεβαιώθηκε πλέον περίτρανα με ντοκουμέντο – «φωτιά» από το Έθνος της Κυριακής.

Τι αναφέρει το ντοκουμέντο-«φωτιά»

Πιο συγκεκριμένα, το ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρεται στο τιμολόγιο που αποδεικνύει ότι η ΑΕΠΙ έδωσε 120.000 ευρώ χορηγία(!) στον ΟΠΙ το 2008, σε μια εντελώς αδικαιολόγητη ενέργεια που επιβεβαιώνει τις άλλου τύπου σχέσεις που επικρατούσαν μεταξύ τους. Αυτές ακριβώς τις καταστάσεις που καταδικάζει από την πρώτη στιγμή το ΠΑΣΚΚΕΔΙ.

Η εταιρία πνευματικών δικαιωμάτων ΑΕΠΙ, που έκλεισε υπό το βάρος των σκανδάλων και των ελέγχων, χρηματοδοτούσε τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας του Υπουργείου Πολιτισμού, ο οποίος όφειλε να την ελέγχει…!!! Θυμίζουμε ότι το 2008 ο ΟΠΙ και η ΑΕΠΙ βρίσκονταν σε νομική διένεξη για οφειλές προς τον ΟΠΙ (από την ΑΕΠΙ) βάσει του άρθρου 69 παρ. 2 ν. 2121/1993.

Την περίοδο των γεγονότων, υπουργός πολιτισμού ήταν ο Μ. Λιάπης, πρόεδρος στον ΟΠΙ ήταν ο Ιωάννης Σπυριδάκης και διευθύντρια η Ειρήνη Σταματούδη, η οποία βρίσκεται στη θέση αυτή έως σήμερα. Η ΑΕΠΙ, ύστερα από προσωπικές συνεννοήσεις με τον τότε Πρόεδρο του ΟΠΙ, κ. Σπυριδάκη, κατέθεσε στις 13.11.2008 ποσό 120.000 ευρώ στον λογαριασμό του ΟΠΙ. Η κίνηση κατεγράφη από λογιστήριο του ΟΠΙ, ύστερα από υποδείξεις του τότε Προέδρου, ως δωρεά μέχρι το ΔΣ του ΟΠΙ να αποφανθεί εάν θα την κάνει δεκτή. Αυτός είναι και ο λόγος που η απόδειξη του ΟΠΙ που δημοσιεύθηκε στο Έθνος, φέρει την υπογραφή του τότε προέδρου κ. Σπυριδάκη!

Η παράλογη επίθεση του ΟΠΙ εναντίον του ΠΑΣΚΚΕΔΙ καταρρίπτεται εκκωφαντικά!

Φυσικά, αντί ο ΟΠΙ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και των ευθυνών σε βάρος του, όπως προκύπτουν από τα παραπάνω, επιτέθηκε στον δίκαιο αγώνα του ΠΑΣΚΚΕΔΙ. Η αντιδικία του ΠΑΣΚΚΕΔΙ με τον έμπορο ΟΠΙ ωστόσο δεν ήταν δυνατό να μην δικαιωθεί! Η πρωτοποριακή συμφωνία του Σωματείου με την κορυφαία βρετανική εταιρία διαχείρισης πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων Soundreef αποτέλεσε την έμπρακτη απάντηση του ΠΑΣΚΚΕΔΙ στον ΟΠΙ. Τρανή απόδειξη τα μεγάλα οφέλη που έχει κάθε κατάστημα εγγεγραμμένο στον ΠΑΣΚΚΕΔΙ από τη συνεργασία με την Soundreef.

Κανένας ηθικός φραγμός από τον ΟΠΙ ακόμα και τώρα!

Παρά το γεγονός ότι το καταστατικό λειτουργίας του ΟΠΙ δίνει το δικαίωμα να δέχεται δωρεές, τίθεται ένα μεγάλο ηθικό δίλημμα αν οι δωρεές αυτές προέρχονται από το μεγαλύτερο οργανισμό που έχει την ευθύνη να εποπτεύει…; Πόσο κάποιος μπορεί να ασκήσει αντικειμενικό οικονομικό έλεγχο σε ανθρώπους από τους οποίους έχει ευεργετηθεί; Το γεγονός μάλιστα ότι εδώ και χρόνια αναδυόταν οσμή κακοδιαχείρισης από την ΑΕΠΙ αλλά ο ΟΠΙ δεν είχε καταφέρει, ως όφειλε, να εξασφαλίσει τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία για το τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο το οποίο ξεσκεπάστηκε τελικά μετά τον διαχειριστικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε πέρσι στην εταιρεία και οδήγησε στην παύση της λειτουργίας της, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά…

Πολλά ερωτήματα γεννά επίσης και η επιθετική στάση του ΟΠΙ απέναντι στον ΠΑΣΚΚΕΔΙ, ο οποίος ήταν ο πρώτος που ξεκίνησε και καθοδήγησε τον αγώνα απέναντι στις ατασθαλίες της ΑΕΠΙ ήδη από τις 4 Απριλίου 2011, κοινοποιώντας ΕΞΩΔΙΚΟ με αποδέκτη την ΑΕΠΙ με αίτημα να μειώσει το αμοιβολόγιό της. Παράλληλα, πρότεινε αμοιβολόγιο που συνέταξε ομάδα επιστημόνων του ΠΑΣΚΚΕΔΙ, με κριτήρια διαπραγματεύσεων, αριθμού τραπεζοκαθισμάτων, ημερών λειτουργίας, πληθυσμό του Δήμου, μη αναδρομική αξίωση αμοιβών.

Σε συνέχεια του εξώδικου, στις 3 Ιανουαρίου 2013, το ΠΑΣΚΚΕΔΙ κοινοποιεί Επιστολή-Πρότασης υγιούς συνεργασίας προς GEA, με αποδέκτη την Πρόεδρο της Ερατούς κ. Δήμητρα Γαλάνη. Στην επιστολή αυτή περιγράφονταν γλαφυρά η σήψη και η αηδιαστική συνεργασία, με υπογραφές Μνημονίων συνεργασίας το 2002 και το 2006, σε βάρος του κλάδου της Εστίασης, μεταξύ GEA, Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων ΠΟΕΣΕ, αλλά και της ΓΣΕΒΕΕ. Οικονομικές ατασθαλίες προέδρου ΠΟΕΣΕ και αποσιώπηση κακουργηματικών πράξεων, από την σημερινή ηγεσία της ΠΟΕΣΕ και κατ΄ επέκταση της ΓΣΕΒΕΕ, επειδή ο καταχραστής Πρόεδρος είχε υπογράψει Συμβάσεις και θα έχαναν χρήματα όλοι οι συμμετέχοντες στο Δ.Σ. Μία από αυτές τις Συμβάσεις ήταν και αυτή μεταξύ GEA – ΠΟΕΣΕ, με 3% προμήθειες (Νοέμβριος 2002) προς ΠΟΕΣΕ, φυσικά κρυφά από τον κλάδο της Εστίασης.

Η δράση του ΠΑΣΚΚΕΔΙ, όμως, δεν σταμάτησε σε αυτό το σημείο. Στις 2 Μαρτίου, κατατίθεται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, με αριθμό Εισερχόμενου 1077, ΑΝΑΦΟΡΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ κατά της ΑΕΠΙ Α.Ε. και κατά των Νομίμων εκπροσώπων αυτής, που επισκέπτονται τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Σε αυτή την ΑΝΑΦΟΡΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ, γίνεται απαιτητό για πρώτη φορά, οι επίσημοι έλεγχοι για άδεια μουσικών οργάνων, να διενεργούνται μόνο συνοδεία Αστυνομικών Οργάνων και όχι από υπαλλήλους της ΑΕΠΙ.

Αυτό φυσικά ήταν αρμοδιότητα του ΟΠΙ! Τι θα έπρεπε να κάνει υπό κανονικές συνθήκες ο ΟΠΙ; Οπωσδήποτε να εποπτεύει και να ελέγχει τους Οργανισμούς Συλλογικής και Προστασίας, όπως και να υποβάλλει εισηγήσεις προς το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων σχετικά με τη νομιμότητα Δήλωσης και του Κανονισμού των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης. Ακόμα, έπρεπε να υποβάλλει εισήγηση ανά εξάμηνο προς το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων για θέματα που αφορούν στην εποπτεία των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης. Τέλος, έπρεπε να εισηγηθεί στον Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων την προσωρινή ή την οριστική άρση λειτουργίας οργανισμού συλλογικής διαχείρισης σε περίπτωση διαπίστωσης σοβαρής παράβασης ή επανειλημμένων παραβάσεων του νόμου ή του Κανονισμού.

Αντ’ αυτών… έπραξε αυτά τα αίσχη εδώ! Ένα εντελώς ΚΕΝΟ έγγραφο που εκτυπώθηκε από το website του ΟΠΙ όπως ΑΚΡΙΒΩΣ δημιουργήθηκε το 2013 και συγκεκριμένα της σελίδας με τον τίτλο «ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΟΣΔ» που δεν περιέχει απολύτως τίποτα(!, παραμένοντας έτσι μέχρι και σήμερα (σ.σ. 05-08-2018)!

Πως γίνεται όμως να καλυφθούν οι παραβάσεις της ΑΕΠΙ; Με ποια λογική ο ΟΠΙ τηρούσε σιγήν ιχθύος για τα 7 ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΕΠΙ;

Η άνανδρη επίθεση ΟΠΙ στον ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Ωστόσο, η ΑΕΠΙ πέρα από τη σιωπηρή στάση της στα «αμαρτήματα» της, αποφάσισε να επιτεθεί στον ΠΑΣΚΚΕΔΙ με ΕΞΩΔΙΚΟ στις 19 Μαρτίου καθαρά για εκφοβιστικούς λόγους. Μάλιστα, έφερε και την υπογραφή του μεγαλοδικηγόρου κ. Κρίππα, απαιτώντας να κατέβουν από το επίσημο site του ΠΑΣΚΚΕΔΙ κάποιες αναρτήσεις σχετικές με ελεύθερη μουσική.

Με άλλα λόγια, αντί ο ΟΠΙ να σταθεί στο πλευρό του ΠΑΣΚΚΕΔΙ στον αγώνα εναντίον της αμαρτωλής ΑΕΠΙ, τέθηκε εναντίον του, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να εκδώσει το περιβόητο Δελτίο Τύπου-ντροπή κατά του Σωματείου! Και ακόμα περισσότερο, ποιος είναι ο λόγος το επαίσχυντο Δελτίο Τύπου είναι ακόμα αναρτημένο ύστερα από όλες αυτές τις αποκαλύψεις σε βάρος ΑΕΠΙ και ΟΠΙ; Η απάντηση δόθηκε πλέον με το ντοκουμέντο-«φωτιά» του Έθνους!

Η αντίδραση του ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Ο ΠΑΣΚΚΕΔΙ δεν μπορούσε να αφήσει αυτές τις αβάσιμες κατηγορίες εναντίον του να αιωρούνται. Γι’ αυτό στις 3 Απριλίου κοινοποιείται ΕΞΩΔΙΚΟ με αποδέκτη την ΑΕΠΙ, απαντώντας στο δικό της ΕΞΩΔΙΚΟ (19 Μαρτίου 2015). Σχεδόν μία εβδομάδα μετά, στις 9 Απριλίου το ΠΑΣΚΚΕΔΙ ενημερώνει κατ΄ ιδίαν, αλλά και με επιστολή, την Υπουργό Τουρισμού κα Κουντουρά για την παράνομη δράση της ΑΕΠΙ, αλλά και των Επαγγελματιών συνδικαλιστών, αναφέροντας συγκεκριμένα: «Ο ΠΑΣΚΕΔΙ χρηματοδοτείται απευθείας από τα μέλη του. Φτάνει πια η χρηματοδότηση των συνδικαλιστών από το κράτος και τους Έλληνες φορολογούμενους, που τους μετατρέπει σε υποτελείς των ορέξεων της πολιτικής και όχι σε μαχητές όσων μας πληγώνουν από την άσκηση αυτής». Στην ίδια επιστολή περιγράφεται επακριβώς η τρομοκρατία που ασκεί η ΑΕΠΙ στα μέλη του ΠΑΣΚΚΕΔΙ, στον ίδιο τον ΠΑΣΚΚΕΔΙ, αλλά και στους Δήμους. Λίγο αργότερα, στις 24 Απριλίου αποστέλλεται επιστολή προς τον ΟΠΙ, με κοινοποίηση σε Υπουργεία Πολιτισμού και Τουρισμού, ζητώντας διευκρινήσεις για την ύπαρξη τηλεοράσεων και ραδιοφώνου, στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Το ερώτημα ήταν απλό: «από πού απορρέει ότι η ύπαρξη και μόνο τηλεόρασης ή ραδιοφώνου σε ένα κατάστημα, γεννά υποχρέωση αποζημίωσης των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης και προστασίας και ειδικότερα της ΑΕΠΙ, της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ αλλά και του GEA»!

Όπως ήταν αναμενόμενο, ωστόσο, μπροστά σε αυτές τις ενέργειες ο ΟΠΙ άρχισε να αντιδρά ύποπτα. Όχι μόνο δεν έδειξε συγκατάβαση στα στοιχεία εναντίον του, αλλά στις 28 Απριλίου 2015 απαντά στην ως παραπάνω επιστολή, διαμαρτυρόμενος για ένα δημοσίευμα του ΠΑΣΚΚΕΔΙ κατά των Ελλήνων Δημιουργών όπου αποκαλούσε το ΠΑΣΚΚΕΔΙ ως «ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΣ». Γι’ αυτό συγκεντρώθηκαν πολλά σχόλια διαμαρτυρίας δημιουργών στο e-mail του ΠΑΣΚΚΕΔΙ. Το Σωματείο αντιδρά στις 30 Απριλίου 2015 με νέα επιστολή στον ΟΠΙ (με κοινοποίηση στον Υπουργό Πολιτισμού κ. Ξυδάκη, στην Υπουργό Τουρισμού κα. Κουντουρά και στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας) θέτοντας εκ νέου το ίδιο ερώτημα για την ύπαρξη τηλεοράσεων και ραδιοφώνου, στους χώρους εστίασης…

Στις 30 Απριλίου, το ΠΑΣΚΚΕΔΙ παραλαμβάνει κλήση για ανάκριση της Προέδρου κας Νίκης Κωνσταντίνου, προκειμένου να καταθέσει ως μάρτυρας και να δώσει εξηγήσεις για την ΑΝΑΦΟΡΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ κατά της ΑΕΠΙ Α.Ε., που υποβλήθηκε στις 2 Μαρτίου 2015. Μάλιστα, στις 7 Μαΐου 2015 ο ΟΠΙ απαντά με επιστολή απέναντι στην επιστολή της 30ης  Απριλίου του ΠΑΣΚΚΕΔΙ απαιτώντας από όσους έχουν τηλεόραση και ραδιόφωνα στα μαγαζιά τους, απλώς να πληρώνουν τους Οργανισμούς, χωρίς καμιά εξήγηση.

Ο καθοριστικός ρόλος του ΠΑΣΚΚΕΔΙ για τις αποκαλύψεις εναντίον ΑΕΠΙ

Το μόνο σίγουρο είναι ότι σύμφωνα με το καταστατικό λειτουργίας του ΟΠΙ, η προετοιμασία και η εισήγηση σχεδίου προϋπολογισμού, η υποβολή στο Δ.Σ, ανά τρίμηνο, η έκθεση για τον ρυθμό εκτέλεσης του προϋπολογισμού και η υποβολή του για έγκριση στον Υπουργό Πολιτισμού συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στις υποχρεώσεις του διευθυντή του, δηλαδή της κ. Σταματούδη. Ωστόσο, η πίεση που άσκησε ο ΠΑΣΚΚΕΔΙ απέναντι στη συστηματική προσπάθεια του ΟΠΙ να τα καλύψει όλα αυτά, επέφερε καθοριστικά αποτελέσματα, μέχρι και την επιβεβαίωση των ύποπτων δραστηριοτήτων μεταξύ ΟΠΙ-ΑΕΠΙ που υποστηρίζει το δημοσίευμα του Έθνους.

Στις 27 Μαΐου, το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στρέφεται στον ίδιο τον αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού κ. Ξυδάκη με ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ για την παράνομη δράση της ΑΕΠΙ, ζητώντας από τον Υπουργό να ξεκινήσει ελέγχους για την ΑΕΠΙ. Παράλληλα, στις 2 Σεπτεμβρίου, το ΠΑΣΚΚΕΔΙ ενημερώνει με Προσωπική Επιστολή την τότε υπηρεσιακή Υπουργό Πολιτισμού κα. Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα για την παράνομη δράση της ΑΕΠΙ.

Ο ΟΠΙ δεν μπορούσε να μείνει με «σταυρωμένα χέρια», ωστόσο, ποια ήταν η αντίδρασή του; Στις 24 Σεπτεμβρίου το ΠΑΣΚΚΕΔΙ λαμβάνει απαντητική επιστολή από τον ΟΠΙ για την παραπάνω προσωπική επιστολή-καταγγελία του ΠΑΣΚΚΕΔΙ προς την Υπηρεσιακή Υπουργό. Στην επιστολή αυτή απλώς παραδέχεται ότι η αρμοδιότητα των επίσημων ελέγχων στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για άδειες και γενικά για θέματα μουσικής, ανήκει μόνο στις επίσημες αρχές του κράτους και όχι σε υπαλλήλους Οργανισμών. Για τις καταγγελίες μας περί παράνομης δράσης της ΑΕΠΙ, ούτε λόγος!

Φυσικά, λίγο νωρίτερα, στις 21 Σεπτεμβρίου η ΑΕΠΙ είχε προλάβει να στείλει επιστολή διαμαρτυρίας στον ΟΠΙ για το γεγονός ότι ο ΟΠΙ υπέγραψε σύμβαση ανάθεσης ελέγχου της ΑΕΠΙ, με την Εταιρία Ορκωτών λογιστών της Ernst & Young. Κάπου εδώ ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την ΑΕΠΙ.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών των επίμονων ενεργειών του ΠΑΣΚΚΕΔΙ ήταν ο ΟΠΙ και προσωπικά η Διευθύντριά του, όντως να προχωρήσουν σε διαχειριστικούς ελέγχους στην ΑΕΠΙ μέσω της ελεγκτικής εταιρείας ERNST & YOUNG. Η ύστατη προσπάθεια της ΑΕΠΙ για να αποφύγει την πίεση αυτή ήταν να μεταφερθεί μέσα σε μια νύχτα στην Κύπρο στις 21 Μαρτίου 2016! Αυτό αποδεικνύεται από τα Πρακτικά Συνεδριάσεως Διοικητικού Συμβουλίου της!

Ωστόσο, το πρώτο πόρισμα για τις οικονομικές ατασθαλίες της ΑΕΠΙ είναι γεγονός και ανακοινώνεται εγγράφως με Επιστολή της Εταιρίας Ορκωτών λογιστών Ernst & Young προς τον ΟΠΙ στις 6 Φεβρουαρίου 2017.  Αμέσως μόλις περιήλθαν στα χέρια του ΟΠΙ και τα δύο πορίσματα του ελέγχου, προσωπικά η διευθύντριά του Ειρήνη Σταματούδη τα κατάθεσε στον εισαγγελέα για τις διαχειριστικές χρήσεις από το 2011 έως το 2016. Τα δύο πορίσματα δρομολόγησαν τις μετέπειτα εξελίξεις που έβγαλαν στην επιφάνεια το σκάνδαλο της ΑΕΠΙ. Οι καταθέσεις αυτές προηγήθηκαν οποιασδήποτε άλλης κατάθεσης στην Εισαγγελία και σήμερα η οικογένεια Ξανθόπουλου διερευνάται για επτά σοβαρά κακουργήματα.

Ο ΟΠΙ επιμένει κατά του ΠΑΣΚΚΕΔΙ…

Στις 29 Αυγούστου 2017, το ΠΑΣΚΚΕΔΙ λαμβάνει FAX από τον ΟΠΙ με υπογράφουσα την Διευθύντριά του και με θέμα τις «παρεχόμενες από τον ΠΑΣΚΚΕΔΙ άδειες Δημόσιας εκτέλεσης ποδοσφαιρικών αγώνων και Ειδήσεων από την τηλεόραση», τονίζοντας ότι «κατά την διάρκεια του αγώνα, τα ηχεία των γηπέδων μπορεί να παίξουν τον ύμνο της ομάδας, οπότε διεκδικούμε πνευματικά δικαιώματα»… Στις 15 Σεπτεμβρίου θα έρθει Νέο FAX από τον ΟΠΙ προκειμένου να ενημερώσει επιτακτικά για «λάθη» του Σωματείου σε θέματα χορήγησης ελεύθερης μουσικής στα μέλη μας…

Η απάντηση του ΠΑΣΚΚΕΔΙ ήταν άμεση και μόλις στις 29 Σεπτεμβρίου θα σταλεί ΕΞΩΔΙΚΟ στον ΟΠΙ, απαιτώντας να σταματήσουν τις εκφοβιστικές επιστολές τόσο για το Σωματείο, όσο και για τα 35.000 μέλη που γνωρίζουν άριστα δικαιώματα και υποχρεώσεις. Σε συνέχεα της αντίδρασης, το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στέλνει στις 7 Μαΐου ΕΠΙΣΤΟΛΗ στην Υπουργό Πολιτισμού κα. Λυδία Κονιόρδου (με κοινοποίηση σε ΟΠΙ, ΑΕΠΙ, ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ και GEA), ζητώντας διευκρινήσεις σε θέματα Πνευματικών και Συγγενικών δικαιωμάτων, όπως και ερμηνεία του όρου «τεκμαίρεται», ταυτόχρονα με την Επιστολή, επισυνάπτεται: α) κατάλογος Ελληνικού ρεπερτορίου του StereoCloud, β) κατάλογος Ξένου ρεπερτορίου του StereoCloud. Παράλληλα, ζητήθηκαν απαντήσεις και αποδείξεις για το εάν το ρεπερτόριο αυτό ανήκει στον GEA. Ο ΟΠΙ επανέρχεται στη 1 Ιουνίου 2018 με την 1η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΟΠΙ στην επιστολή της 7ης Μαΐου του ΠΑΣΚΚΕΔΙ, όπου και πάλι στηρίζεται εντελώς αβάσιμα η απάντηση σε γνωμοδοτήσεις ΟΠΙ.

Ύστερα και από όλες αυτές τις δικαιώσεις, ωστόσο, ήρθε και το δημοσίευμα του Έθνους με το αποδεικτικό ντοκουμέντο για τη «δωρεά» που έλαβε ο ΟΠΙ από την ΑΕΠΙ για να «δέσει το γλυκό». Με το ΠΑΣΚΚΕΔΙ να ξεσκεπάζει διαρκώς τις ατασθαλίες της ΑΕΠΙ, να βομβαρδίζει με ΕΞΩΔΙΚΑ, να ασκεί πίεση στον ΟΠΙ για απολογίες στον προϊστάμενο Υπουργό, ενώ συγχρόνως διαθέτει 35.000 μέλη που προμηθεύονται την μουσική του, δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση που ο ΟΠΙ συνεχίζει να αντιδρά τόσο έντονα… εκδίδοντας μάλιστα ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΚΚΕΔΙ που την αποστέλλει ως ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ σε όλα τα ΜΜΕ, δίνοντας το δικαίωμα στον GEA να πουλά το προϊόν τους σε φοβισμένους επιχειρηματίες.

Το μέλλον των ΑΕΠΙ-ΟΠΙ

Όλα αυτά έρχονται στο φως σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή με τη διοίκηση της ΑΕΠΙ να κατηγορείται για κακουργήματα και να έχει κληθεί σε απολογία ενώπιον του δικαστηρίου, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει τη λειτουργία της η νέα μεταβατική Ειδική Υπηρεσία του ΟΠΙ που έχει αναλάβει, προσωρινά, την διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών…

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει, η πρώτη διανομή προς τους δικαιούχους-μέλη της νέας υπηρεσίας προγραμματίζεται για τον Οκτώβριο, ενώ σύμφωνα με όσα δήλωσε προ ημερών σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Έθνος, η προσωρινή διαχειρίστρια της Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων, κα. Μαρία Βλάχου, η οποία χρηματοδοτήθηκε στο πρώτο εξάμηνο της ανάληψης καθηκόντων της με 272.408 Ευρώ από τα ταμεία του ΟΠΙ, μέσα σε διάστημα ενός έτους, θα έχουν δημιουργηθεί οι απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να δημιουργηθεί ο νέος Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης που θα διοικείται από τους ίδιους τους δημιουργούς. Για το σκοπό αυτό ο ΟΠΙ άλλαξε και ενίσχυσε το Δ.Σ. από πενταμελές, σε επταμελές (όπως τροποποιήθηκε από την παρ. 3 του α.45 του ν. 4531/2018). Τα μέλη του Δ.Σ. απαραιτήτως πρέπει να κατέχουν πτυχίο Α.Ε.Ι. , κυρίως Νομικών και Οικονομικών Επιστημών και να έχουν ειδικές γνώσεις ή εμπειρία σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 311/1994. Από αυτό και μόνο ΄΄τεκμαίρεται΄΄, μετά από έρευνα που διενεργήθηκε, ότι ο Πρόεδρος Αντωνιάδης Ιωάννης, η Αντιπρόεδρος Δαρειωτάκη Αρίστη, τα μέλη Κοσμάτος Κωνσταντίνος, Νουτσόπουλος Θωμάς, Ηλιόπουλος Χαράλαμπος, Βαφέας Νικόλαος, Χριστοφόρου-Λιβάνη Ιωάννα, πρέπει να παραιτηθούν, διότι κανείς τους δεν έχει ούτε ειδική γνώση, μα ούτε και εμπειρίες σε θέματα Πνευματικής ιδιοκτησίας και είναι απορίας άξιον, με ποια κριτήρια τοποθετήθηκαν σε αυτές τις θέσεις, εκτός κι αν αλλάξουν τα Βιογραφικά τους. Όσο για την Διευθύντρια κα Σταματούδη Ειρήνη, που συνεργάζεται άμεσα μαζί τους, ας πράξει κατά βούληση, μιας και ίσως δεν το ….γνώριζε.

Το ΠΑΣΚΚΕΔΙ συνεχίζει ακάθεκτο

Το Σωματείο αισθάνεται υπερήφανο για τον αγώνα που δίνει καθημερινά προκειμένου να σταθεί με κάθε τρόπο στο πλευρό των επιχειρήσεων φιλοξενίας και εστίασης. Γι’ αυτό το λόγο, δεν θα εγκαταλείψει σε κανένα σημείο την προσπάθεια αποκατάστασης του ονόματός του από τους αβάσιμους ισχυρισμούς του ΟΠΙ όπως το επαίσχυντο Δελτίο Τύπου που έχει αναρτηθεί στο website του ΟΠΙ εναντίον του Σωματείου.  Το ΠΑΣΚΚΕΔΙ έχει πράξει τα δέοντα και επιμένει με κάθε νομικό τρόπο στις θέσεις του μέχρι να αποσυρθεί το επίμαχο Δελτίο Τύπου του ΟΠΙ. Όλα αυτά με μοναδικό κίνητρο να στηριχθούν -επιτέλους- τα δικαιώματα της υγιούς ελληνικής επιχειρηματικότητας.

 


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ