Τήρηση μέτρων πυροπροστασίας

12 Απριλίου, 2018
Τήρηση μέτρων πυροπροστασίας
Οι εργοδότες, ιδιοκτήτες – εκμεταλλευτές των καταστημάτων οφείλουν να εφαρμόζουν και να τηρούν όλους τους κανόνες περί πυροπροστασίας

Τήρηση μέτρων πυροπροστασίας

1. Οι εργοδότες, ιδιοκτήτες – εκμεταλλευτές των καταστημάτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας (άρθρο 1 – εφεξής «δραστηριότητες»), οφείλουν να εφαρμόζουν και να τηρούν όλους τους κανόνες περί πυροπροστασίας που απαιτούνται από την κείμενη νομοθεσία πυρασφάλειας. Ειδικότερα οφείλουν:

α) Να εφοδιάζονται με πιστοποιητικό (ενεργητικής) πυροπροστασίας, εφόσον απαιτείται, σύμφωνα με το Παράρτημα Γ της παρούσας, όπως αυτό τροποποιείται, συμπληρώνεται και ισχύει και την υπ΄ αριθ. 13/2013 (ΦΕΚ Β΄ 1586) πυροσβεστική διάταξη όπως κάθε φορά ισχύει.

Σε περίπτωση μη απαίτησης πιστοποιητικού (ενεργητικής) πυροπροστασίας, τα μέτρα και μέσα πυροπροστασίας που απαιτούνται από την κείμενη νομοθεσία θα αποτυπώνονται στα σχέδια κάτοψης της παρ. 1β του άρθρου 4 της παρούσας ή σε ξεχωριστό σχέδιο κάτοψης που θα τηρείται στο φάκελο της επιχείρησης στην έδρα αυτής.

β) Να εφοδιάζονται με βιβλίο ελέγχου, συντήρησης και καλής λειτουργίας των μέσων ενεργητικής πυροπροστασίας, σύμφωνα με την υπ΄ αριθ. 12/2012 πυροσβεστικής διάταξης (Β΄ 1794), όπως κάθε φορά ισχύει, και στις περιπτώσεις που δεν απαιτείται πιστοποιητικό (ενεργητικής) πυροπροστασίας, σύμφωνα με το παρόν άρθρο και το Παράρτημα Γ της παρούσας, όπως κάθε φορά τροποποιείται, συμπληρώνεται και ισχύει.

γ) Να ενημερώνουν και εκπαιδεύουν το προσωπικό της δραστηριότητας σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπ΄ αριθ. 14/2014 πυροσβεστική διάταξη (Β΄ 2434), όπως κάθε φορά ισχύει.

δ) Να τηρούν και να συντηρούν στην εγκατάστασή τους όλα τα απαιτούμενα από την κείμενη νομοθεσία μέτρα και μέσα πυροπροστασίας, καθώς και τις προδιαγραφές αυτών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπ΄ αριθ. 15/2014 πυροσβεστική διάταξη (Β΄ 3149), όπως κάθε φορά ισχύει.

2. Για την έκδοση του πιστοποιητικού (ενεργητικής) πυροπροστασίας, όπου αυτό απαιτείται, σύμφωνα με το Παράρτημα Γ της παρούσας, όπως κάθε φορά τροποποιείται, συμπληρώνεται και ισχύει, τα καταστήματα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας (εφεξής «δραστηριότητες»), κατατάσσονται από άποψη νομοθεσίας πυρασφάλειας και κινδύνου πυρκαγιάς σε τρεις κατηγορίες ως εξής (βλέπε Παράρτημα Γ):

α) ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α – ΧΑΜΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Στην κατηγορία Α εμπίπτουν:

i) χώροι συνάθροισης κοινού με θεωρητικό πληθυσμό μικρότερο ή ίσο των 150 ατόμων που δεν χρησιμοποιούν για τις λειτουργικές τους ανάγκες υγραέριο (φιάλες ή δεξαμενές),

ii) καταστήματα με εμβαδό μικρότερο ή ίσο των 1.000 τετραγωνικών μέτρων, και

iii) Γραφεία τελετών

(αα) Οι φορείς των δραστηριοτήτων που υπάγονται στην κατηγορία Α, απαλλάσσονται από την υποχρέωση:

i) σύνταξης μελέτης ενεργητικής πυροπροστασίας – σχεδίων κατόψεων, σε δραστηριότητες που στεγάζονται σε υφιστάμενα κτίρια, κατά παρέκκλιση των υπ΄ αριθμ. 3/2015, 8/2016 και 17/2016 πυροσβεστικών διατάξεων, εξαιρουμένων εκείνων που είναι αδύνατη η συμμόρφωσή τους με τους όρους των διατάξεων και αιτούνται αποκλίσεις,

ii) σύνταξης συνοπτικής μελέτης αποθήκευσης υγραερίου, η οποία θα κατατίθεται στην οικεία Πυροσβεστική Υπηρεσία, κατά παρέκκλιση της υπ΄ αριθ. κοινή υπουργική απόφαση Δ3/14858/1993 (Β΄ 477) για αποθήκευση φιαλών υγραερίου έως 200 kg σε καταστήματα, και

iii) εφοδιασμού με πιστοποιητικό (ενεργητικής) πυροπροστασίας, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 13/2013 πυροσβεστική διάταξη (Β΄ 1586). (αβ) Σε νέα κτίρια (βλέπε Παράρτημα Γ) εξακολουθεί να ισχύει η υποχρέωση σύνταξης και υποβολής μελέτης παθητικής ή/και ενεργητικής πυροπροστασίας όπου απαιτείται, σύμφωνα με τα οριζόμενα του άρθρου 15 του π.δ. 71/1988 (Α΄ 32) όπως ισχύει. (αγ) Ανεξαρτήτως των ανωτέρω (αα) και (αβ), οι φορείς των δραστηριοτήτων της κατηγορίας Α, οφείλουν να τηρούν και να συντηρούν τα μέτρα και μέσα πυροπροστασίας που απαιτούνται από την κείμενη νομοθεσία, τα οποία θα αποτυπώνονται στα σχέδια κάτοψης της παρ. 1β του άρθρου 4 της παρούσας ή σε ξεχωριστό σχέδιο κάτοψης που θα τηρείται στο φάκελο της επιχείρησης στην έδρα αυτής.

β) ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β – ΜΕΣΑΙΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Στην κατηγορία Β εμπίπτουν:

i) χώροι συνάθροισης κοινού που δεν εμπίπτουν στις κατηγορίες Α και Γ, καθώς και χώροι συνάθροισης κοινού ανεξαρτήτως δυναμικότητας που χρησιμοποιούν για τις λειτουργικές τους ανάγκες υγραέριο (φιάλες ή δεξαμενές) και

ii) καταστήματα πάνω από 1.000 τετραγωνικά μέτρα καθώς και καταστήματα ανεξαρτήτως τετραγωνικών μέτρων με αποθήκευση φιαλών υγραερίου άνω των 200kg.

Στην κατηγορία Β, οι φορείς των δραστηριοτήτων, οφείλουν εντός πενήντα (50) ημερών από την ημερομηνία υποβολής της γνωστοποίησης, να προβούν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να εφοδιασθούν από την οικεία Πυροσβεστική Υπηρεσία με πιστοποιητικό (ενεργητικής) πυροπροστασίας, το οποίο θα τηρείται στο φάκελο της εγκατάστασης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 4 της παρούσας. Η διαδικασία χορήγησης του πιστοποιητικού (ενεργητικής) πυροπροστασίας καθορίζεται στην υπ΄ αριθ. 13/2013 πυροσβεστική διάταξη (Β΄ 1586), όπως κάθε φορά ισχύει.

γ) ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Γ – ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Στην κατηγορία Γ εμπίπτουν τα θέατρα και οι κινηματογράφοι.

Στην κατηγορία Γ οι φορείς των δραστηριοτήτων οφείλουν πριν την ημερομηνία υποβολής της γνωστοποίησης να προβούν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να έχουν εφοδιασθεί από την οικεία Πυροσβεστική Υπηρεσία με πιστοποιητικό (ενεργητικής) πυροπροστασίας το οποίο θα τηρείται στο φάκελο της εγκατάστασης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 4 της παρούσας. Η διαδικασία χορήγησης του πιστοποιητικού (ενεργητικής) πυροπροστασίας καθορίζεται στην υπ΄ αριθ. 13/2013 πυροσβεστική διάταξη (Β΄ 1586), όπως κάθε φορά ισχύει.

3. Σε περίπτωση παράβασης των προηγούμενων παραγράφων επιβάλλονται οι ποινικές κυρώσεις, καθώς και οι διοικητικές κυρώσεις ή άλλα διοικητικά μέτρα κατά τα οριζόμενα στην κείμενη νομοθεσία πυρασφάλειας και των κοινών υπουργικών αποφάσεων που προβλέπονται να εκδοθούν κατ΄ εξουσιοδότηση του άρθρου 49 του ν. 4442/2016.


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ