Σχολικά γεύματα: θα σερβίρονται και φέτος στα δημοτικά σχολεία

2 Σεπτεμβρίου, 2019
Σχολικά γεύματα: θα σερβίρονται και φέτος στα δημοτικά σχολεία
Εγκρίθηκε προς εφαρμογή το πρόγραμμα διανομής σχολικών γευμάτων στα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Θα υλοποιηθεί σταδιακά κατά τη διάρκεια του έτους 2019-2020 στα ολοήμερα δημοτικά.

Για ακόμη μια χρονιά εγκρίθηκε προς εφαρμογή το πρόγραμμα διανομής σχολικών γευμάτων στα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το εν λόγω πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σταδιακά κατά τη διάρκεια του έτους 2019-2020 στα ολοήμερα δημοτικά σχολεία καλύπτοντας και τις πέντε εκπαιδευτικές ημέρες της εβδομάδας με ένα μενού ειδικά σχεδιασμένο στο πλαίσιο της μεσογειακής διατροφής.

 

Το πρόγραμμα απευθύνεται στο σύνολο των μαθητών/τριών των επιλεγμένων σχολείων, με τη σύμφωνη γνώμη των γονέων-κηδεμόνων τους, οι οποίοι καλούνται να συμπληρώσουν στην αρχή της σχολικής χρονιάς υπεύθυνη δήλωση συναίνεσης όπου αναφέρονται τυχόν αλλεργίες-δυσανεξίες των παιδιών τους. Στη συνέχεια οι διευθυντές των σχολείων καταρτίζουν συγκεντρωτικό πίνακα και τον αποστέλλουν στους Συντονιστές της οικείας Δ/νσης Α/θμιας Εκπ/σης μέχρι την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019.

Το κάθε προσφερόμενο γεύμα είναι ατομικά συσκευασμένο ανά είδος (ζεστό φαγητό και σαλάτα) σε πλαστικά μπολ μιας χρήσεως που κλείνουν αεροστεγώς, ώστε να μην επιτρέπουν τις διαρροές κατά τη μεταφορά και να προστατεύουν τα τρόφιμα από σκόνη, έντομα και άλλες ρυπάνσεις. Το ψωμί είναι συσκευασμένο σε κλειστές ατομικές συσκευασίες. Κάθε συσκευασία συνοδεύεται από χαρτοπετσέτες και κατάλληλα πλαστικά πιρούνια ή κουτάλια καθώς και μαχαίρια μιας χρήσεως. Σε κάθε συσκευασία αναγράφεται η ημερομηνία παρασκευής και τα συστατικά του γεύματος (π.χ. σαλάτα εποχής και κυρίως ζεστό πιάτο). Τα γεύματα είναι τοποθετημένα σε ειδικούς θερμοθαλάμους μεταφοράς τροφίμων με τον ασφαλή ενδεδειγμένο τρόπο ενώ οι σαλάτες μεταφέρονται σε ψυκτικούς θαλάμους.

Τα σχολικά γεύματα έχουν παρασκευαστεί για να μοιράζονται στην αίθουσα ακριβώς πριν την έναρξη της σίτισης, ώστε να παραμένουν στις ασφαλείς θερμοκρασίες συντήρησης. Σε κάθε περίπτωση, ουδεμία ευθύνη προκύπτει για τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς του προγράμματος και το σχολείο η κατανάλωση των γευμάτων εκτός σχολικού πλαισίου.

Οι μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» μεταβαίνουν στις οριζόμενες από το Σύλλογο Διδασκόντων αίθουσες. Ο χρόνος υλοποίησης του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα» διαρκεί ως τις 13.45 για τους μαθητές που δεν παρακολουθούν το Ολοήμερο Πρόγραμμα, οπότε και αποχωρούν από το σχολείο. Για τους μαθητές που είναι εγγεγραμμένοι στο Ολοήμερο Πρόγραμμα, το πρόγραμμα ολοκληρώνεται, όπως προβλέπεται από το ισχύον πρόγραμμα του Ολοημέρου, στις 14.00. Ο Διευθυντής και οι αρμόδιοι εκπαιδευτικοί φροντίζουν για τη διανομή των γευμάτων και την εύρυθμη λειτουργία του προγράμματος. 

Το πρόγραμμα διατροφής των Σχολικών Γευμάτων για το σχολικό έτος 2019-20 είναι το εξής:


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ