Στοά Μοδιάνο: σχέδιο ανάπλασης σε σύγχρονα δεδομένα

19 Φεβρουαρίου, 2019
Στοά Μοδιάνο: σχέδιο ανάπλασης σε σύγχρονα δεδομένα
Σύμφωνα με τη μελέτη, στο ισόγειο της Στοάς θα μπορούν να λειτουργήσουν περίπου 140 καταστήματα, τα οποία θα χωριστούν ανά ομάδες, ανάλογα με το είδος τροφίμων που θα πωλούν

Στοά Μοδιάνο: σχέδιο ανάπλασης σε σύγχρονα δεδομένα

Ριζική ανάπλαση αναμένεται για μια από τις ιστορικότερες αγορές στη Θεσσαλονίκη. Ο λόγος για τη Στοά Μοδιάνο, η οποία, όπως προβλέπεται στη μελέτη αποκατάστασης και ανάδειξής της που ενέκρινε πρόσφατα το υπουργείο Πολιτισμού, αναμένεται να μετατραπεί σε μία σύγχρονη αγορά τροφίμων, που θα διατηρεί ωστόσο τον χαρακτήρα και τη μορφή που έχει από το 1925 και κατ΄επέκταση την παλιά της αίγλη.

Πιο συγκεκριμένα, το σχέδιο αναμόρφωσης της σκεπαστής αγοράς που έχει αναλάβει το αρχιτεκτονικό γραφείο SPARCH/Σακελλαρίδου-Παπανικολάου, με σύμβουλο την ειδική στην αποκατάσταση μνημείων, Κλεοπάτρα Θεολογίδου, αναμένεται να λάβει το πράσινο φως από την πολεοδομία, κάτι που θεωρείται ότι θα γίνει σύντομα, αφού η μελέτη δεν προβλέπει την ανέγερση κτίσματος. Όπως εκτιμάται, οι εργασίες για την ανάπλαση της Στοάς θα ξεκινήσουν μέσα στο προσεχές διάστημα με στόχο να λειτουργήσει η αγορά τροφίμων εντός του 2020, ιδανικά μέχρι το Πάσχα του επόμενου έτους.

Σύμφωνα με τη μελέτη, στο ισόγειο της Στοάς θα μπορούν να λειτουργήσουν περίπου 140 καταστήματα, τα οποία θα  χωριστούν ανά ομάδες, ανάλογα με το είδος τροφίμων που θα πωλούν. Κάθε κατάστημα θα έχει πρόσοψη τρία μέτρα και βάθος 3,5 μέτρα ή και περισσότερο, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες. Παράλληλα, η κάθε επιχείρηση θα έχει τον δικό της χώρο αποθήκευσης ακριβώς κάτω από το δάπεδο, όπου υπάρχει ισόγειο συνολικού εμβαδού 2.500 τμ. Προβλέπεται, ακόμη, ότι θα αναπτυχθεί σύστημα ανελκυστήρων και κλιμακοστασίου που θα διευκολύνει την τροφοδοσία των καταστημάτων.

Στους δύο εξώστες, στο βόρειο και νότιο τμήμα της Στοάς Μοδιάνο, όπου παραδοσιακά ήταν οι χώροι επιθεώρησης της αγοράς από τους φύλακες, θα λειτουργήσουν καταστήματα εστίασης.

Μία σημαντική παρέμβαση είναι η αξιοποίηση του κενού χώρου που υπάρχει μεταξύ των οροφών των καταστημάτων και της στέγης της Στοάς. Για να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προβλέπεται η τοποθέτηση ενός ξύλινου δαπέδου πάνω στα πατάρια των καταστημάτων, που θα ενώνεται με γέφυρες και θα λειτουργεί ως χώρος διέλευσης, στάσης, χαλάρωσης, και διαφόρων ειδών συγκεντρώσεων και δρωμένων. Κάτι σαν την Αρχαία Αγορά της Αθήνας, σύμφωνα με το όραμα των μελετητών.

Η μεγαλύτερη, αν και αφανής στους επισκέπτες παρέμβαση στην αγορά είναι, πάντως, σύμφωνα με τους μελετητές, οι εργασίες για την ενίσχυση του σκελετού του κτίσματος και των υποστυλωμάτων του υπογείου, τα οποία έχουν διαβρωθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ζητήματα στατικότητας, ενώ προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η μερική καθαίρεση μέρους της οροφής του υπογείου.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2017 ολοκληρώθηκε η πώληση της Αγοράς Μοδιάνο στη «Στοά Μοδιάνο Α.Ε.», εταιρεία των ομίλων Φάις και Notos Com, με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης με την οποία το ΤΑΙΠΕΔ μεταβίβασε το ποσοστό 43,63% εξ αδιαιρέτου κυριότητας επί του ακινήτου προς τον επενδυτή. Η εταιρεία είχε ανακηρυχθεί πλειοδότρια στη διαγωνιστική διαδικασία που είχε διεξάγει το ΤΑΙΠΕΔ, έχοντας υποβάλει προσφορά ύψους 1,9 εκατ. ευρώ.

Η αγορά Μοδιάνο χτίστηκε το 1925 από τον αρχιτέκτονα Ελί Μοδιάνο μεταξύ των σημερινών οδών Βασιλέως Ηρακλείου και Ερμού, κατά την περίοδο ανοικοδόμησης της πόλης μετά την πυρκαγιά του 1917. Προοριζόταν, όπως και έγινε, για την κεντρική αγορά τροφίμων της Θεσσαλονίκης. Πριν το 1917, η περιοχή ήταν εβραϊκή συνοικία και μετά το 1922 ήταν το χάνι της οικογένειας Μοδιάνο. Εκεί, οι εύποροι νοικοκύρηδες της Θεσσαλονίκης έβρισκαν να αγοράσουν πολύ εκλεκτά και δυσεύρετα προϊόντα.

Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κτήρια της εποχής του μεσοπολέμου και είναι η μεγαλύτερη διασωζόμενη αγορά τροφίμων του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, αποτελώντας τοπόσημο για την πόλη.

Το κτήριο έχει τριμερή διάταξη με τη βάση, τον κορμό και τη στέψη. Δεξιά και αριστερά υπάρχουν δύο πύργοι, που λειτουργούσαν ανεξάρτητα απ’ τη στοά. Μάλιστα, πρόκειται για ένα από τα πρώτα κτήρια της Θεσσαλονίκης που χτίστηκε με πρώτη ύλη το οπλισμένο σκυρόδεμα (μπετόν αρμέ).

Πηγή: voria.gr

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ