Στο στόχαστρο των αρχών η αλυσίδα Εστίασης Pret a Manger – Μετρά ήδη δύο θύματα από τα προϊόντα της

19 Οκτωβρίου, 2018
Στο στόχαστρο των αρχών η αλυσίδα Εστίασης Pret a Manger – Μετρά ήδη δύο θύματα από τα προϊόντα της
Σε στενό κλοιό έχει μπει η βρετανική αλυσίδα καταστημάτων εστίασης Pret A Manger, ύστερα από τα δύο θύματα-καταναλωτές των προϊόντων της

Στο στόχαστρο των αρχών η αλυσίδα Εστίασης Pret a Manger – Μετρά ήδη δύο θύματα από τα προϊόντα της

Σε στενό κλοιό έχει μπει η βρετανική αλυσίδα καταστημάτων εστίασης Pret A Manger, ύστερα από τα δύο θύματα-καταναλωτές των προϊόντων της που οδηγήθηκαν στον θάνατο λόγω αλλεργικής αντίδρασης εξαιτίας της ελλιπούς/λανθασμένης αναγραφής των συστατικών στα συσκευασμένα προϊόντα που κατανάλωσαν τα θύματα.

Συγκεκριμένα, η 15χρονη Natasha Ednan-Laperouse πέθανε το 2016, μετά από αλλεργική αντίδραση σε σουσάμι που περιείχε το σάντουιτς το οποίο προμηθεύτηκε από κατάστημα της αλυσίδας Pret A Manger, χωρίς όμως αυτό το συστατικό να αναφέρεται στη συσκευασία, γεγονός που θα λειτουργούσε προειδοποιητικά για το θύμα.

Οι δηλώσεις του ιατροδικαστή εναντίον της μεγάλης αλυσίδας τροφίμων ότι δεν έχει αντιμετωπίσει τη σοβαρότητα των τροφικών αλλεργιών, σε συνδυασμό με την επίθεση από τη μεριά του πατέρα του θύματος «πλήρη παραμέληση καθηκόντων» από την εταιρία, οδήγησαν την Pret A Manger να προσθέσει ειδική σήμανση με το σύνολο των υλικών που περιέχουν σε όλα τα φαγητά που παρασκευάζει.

Σαν μην έφτανε αυτό… και δεύτερο κρούσμα!

Δύο χρόνια μετά τη 16χρονη κοπέλα, τον Δεκέμβρη 2017 και δεύτερος πελάτης πέθανε από αλλεργικό σοκ εξαιτίας ενός συστατικού που περιείχε μια πίτα που είχε αγοράσει από την αλυσίδα Pret a Manger στη Βρετανία. Ο πελάτης πέθανε έπειτα από κατανάλωση μιας πίτας super-veg rainbow, που υποτίθεται ότι δεν περιείχε γαλακτοκομικά. Η αλυσίδα υποστήριξε ότι οι προμηθευτές από τους οποίους πήρε το υποτιθέμενο γιαούρτι χωρίς γαλακτοκομικά, το οποίο χρησιμοποίησε ως συστατικό στην πίτα, βρέθηκε τελικά ότι περιείχε πρωτεΐνη ορού γάλακτος.

Τα Pret βρίσκονται πλέον στο μικροσκόπιο των αρχών έπειτα από τον θάνατο της 15χρονης Νατάσα Έντναν-Λέιπεραουζ, η οποία ήταν αλλεργική στο σουσάμι και πέθανε το 2016 αφού έφαγε μια μπαγκέτα της αλυσίδας. Ο δεύτερος πελάτης κατέρρευσε και πέθανε στις 27 Δεκεμβρίου τον περασμένο χρόνο αφού έφαγε μια πίτα σε κατάστημα του Μπαθ.

Την ίδια στιγμή, η εταιρεία τροφίμων με προϊόντα vegan CoYo, ανακάλεσε τα γιαούρτια της τον Φεβρουάριο έπειτα από τον εντοπισμό ίχνους γαλακτοκομικών σε αυτά.

Έχουμε τονίσει πολλές φορές τη σημασία της επιλογής αξιόπιστων προμηθευτών. Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ξανά και ξανά ότι με την υγεία των καταναλωτών ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΜΕ. Είναι αδιανόητο να γίνονται «εκπτώσεις» στην ποιότητα των υλικών και των προϊόντων, ή τραγικά λάθη από αμέλεια, όπως η μη αναγραφή όλων των συστατικών ενός συσκευασμένου προϊόντος.  

του Αντώνη Καραμπουρνιώτη

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ