2310 932420 - 932473 - 932481 paskedi@paskedi.gr

Επικαιρότητα

ΣΕΠΕ: πρόστιμα 22,1 εκατ. στον κλάδο Εστίασης – Προειδοποιήσεις από τον υπουργό Εργασίας

Example blog post alt

ΣΕΠΕ: πρόστιμα 22,1 εκατ. στον κλάδο Εστίασης – Προειδοποιήσεις από τον υπουργό Εργασίας

Πάνω από 19.000 ελέγχους και πρόστιμα σχεδόν 22,5 εκατ. ευρώ για τη διετία 2017-2018 μετρά ο κλάδος της Εστίασης, αφού όπως δηλώνει η υπουργός Εργασίας κ. Αχτσιόγλου: «To Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας έχει στοχεύσει στον κλάδο του επισιτισμού, επειδή ακριβώς πρόκειται για έναν κλάδο κατ’ εξοχήν παραβατικό».

Η Υπουργός παρουσίασε στοιχεία από τους ελέγχους που διενήργησε το ΣΕΠΕ στη διετία 2017-2018. Όπως ανέφερε η κ. Αχτσιόγλου, «Στον κλάδο απασχόλησης των διανομέων, αυτόν της εστίασης, από το 2017 έως και 31.12.2018 το ΣΕΠΕ, στο κομμάτι των εργασιακών σχέσεων, έχει προβεί σε 14.914 ελέγχους, επιβάλλοντας πρόστιμα ύψους 22.147.034,65 ευρώ. Επίσης, η επιθεώρηση ασφάλειας και υγείας πραγματοποίησε μεταξύ 2017-20184.475 ελέγχους και επέβαλε πρόστιμα ύψους 291.619,42 ευρώ για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας».

Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, οι νομοθετικές παρεμβάσεις στις οποίες προχώρησε το τελευταίο διάστημα το υπουργείο Εργασίας έχουν ως στόχο «να έρθει στο προσκήνιο», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «μία ακόμη ομάδα εργαζομένων, οι διανομείς, οι οποίοι ήταν αόρατοι για τις προηγούμενες κυβερνήσεις, τόσο την περίοδο της κρίσης όσο και πριν».

Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας έχει αναθέσει τη σύνταξη επιστημονικής μελέτης για την ασφάλεια και την υγεία σε κλάδους όπου παρατηρούνται φαινόμενα μη συμβατικών εργασιακών σχέσεων (π.χ. εκτεταμένη μερική απασχόληση) στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και ο κλάδος των διανομέων στην εστίαση, με στόχο να προσδιοριστούν περαιτέρω μέτρα για την ενίσχυση του πλαισίου προστασίας των εργαζομένων.

Το ζήτημα των διανομέων delivery

Η υπουργός Εργασίας απάντησε σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Χρήστου Κατσώτη, σε σχέση με τους εργαζόμενους διανομείς, σημειώνοντας ότι «έχουμε ήδη σχεδιάσει ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις και θα νομοθετηθεί σύντομα. Ξεκινάμε να υφαίνουμε για πρώτη φορά ένα δίχτυ προστασίας των βασικών συνθηκών των εργαζόμενων διανομέων με δίκυκλο».

Η κ. Αχτσιόγλου παρέθεσε το πλέγμα των ρυθμίσεων που περιλαμβάνει:

·       Την υποχρέωση συντήρησης του οχήματος από τον εργοδότη, εφόσον αυτό είναι της ιδιοκτησίας του

·       Την υποχρέωση παροχής μέσων ατομικής προστασίας (κράνος, γάντια κλπ.) στον εργαζόμενο

·       Την καταβολή μηνιαίας αποζημίωσης χρήσης και συντήρησης του οχήματος τουλάχιστον ίσης με το 15% του κατώτατου μισθού, εφόσον το όχημα είναι ιδιοκτησίας του εργαζομένου

·       Την υποχρεωτική εισαγωγή του αριθμού κυκλοφορίας των οχημάτων που χρησιμοποιούν οι διανομείς, ιδιοκτησίας είτε του εργοδότη είτε δικής τους, στο Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη», με στόχο τη διενέργεια αποτελεσματικότερων ελέγχων

·       Την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης με τα συναρμόδια υπουργεία (Μεταφορών και Προστασίας του Πολίτη) με περιεχόμενο την οικοδόμηση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου προδιαγραφών για τη συντήρηση των οχημάτων, τον εξοπλισμό ατομικής προστασίας, τον φορέα πιστοποίησης και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του προσαρτώμενου αποθηκευτικού χώρου και την εκπόνηση πρότυπης γραπτής εκτίμησης του Επαγγελματικού Κινδύνου.

«Η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας είναι γεγονός που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Από την 21η Αυγούστου 2018 επαναφέραμε σε ισχύ ης βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την επεκτασιμότητα και την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης. Ήδη έχουμε επεκτείνει 11 κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας που καλύπτουν συνολικά περισσότερους από 200.000 εργαζόμενους» υπογράμμισε η υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα σχεδιάζεται η επέκταση τριών νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας στα μη κύρια τουριστικά καταλύματα, στις τράπεζες και των ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού Χανίων. «Οι συμβάσεις που υπογράφονται και αυτές που είναι σε ισχύ ελέγχονται, και όσες πληρούν την προϋπόθεση της κάλυψης του 51% των εργαζομένων ενός κλάδου είτε έχουν επεκταθεί είτε θα επεκταθούν» επισήμανε

η υπουργός Εργασίας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλη Κεγκέρογλου ανέφερε ότι «είναι πραγματικά απορίας άξιο πώς εκπρόσωπος ενός κόμματος που κατάργησε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και ης συλλογικές συμβάσεις έρχεται να εγκαλέσει τη σημερινή κυβέρνηση η οποία ης επανέφερε».

Όπως ανέφερε η κ. Αχτσιόγλου «η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ κατάργησαν ης συλλογικές συμβάσεις, μείωσαν τον κατώτατο μισθό κατά 22 % και για τους νέους κατά 32% θεσπίζοντας τον ντροπιαστικό υποκατώτατο μισθό, εκτίναξαν την ανεργία στο 28% και την ανεργία των νέων στο 60%».

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!


;