Ρύθμιση 120 δόσεων: ευνοϊκές μεταρρυθμίσεις σε επιχειρήσεις και ιδιώτες

6 Αυγούστου, 2019
Ρύθμιση 120 δόσεων: ευνοϊκές μεταρρυθμίσεις σε επιχειρήσεις και ιδιώτες
Μεγαλύτερη μείωση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και ευνοϊκούς όρους για όσους ενταχθούν στις 120 δόσεις προανήγγειλε η κυβέρνηση.

Μεγαλύτερη μείωση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία για όσους ενταχθούν στις 120 δόσεις, με μείωση του ετήσιου επιτοκίου από 5% σε 3%, προβλέπει διάταξη στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης που κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί έως το τέλος της εβδομάδας.

Πρόκειται για σημαντική ελάφρυνση, που ενδέχεται να φθάσει έως και τις 8 ποσοστιαίες μονάδες, στο τέλος της 10ετίας, στην περίπτωση που ο οφειλέτης επιλέξει τις 120 δόσεις. Αφορά δε το σύνολο των οφειλετών, περίπου 1,4 εκατ., με χρέη που ξεπερνούν τα 36 δισ. ευρώ, είτε έχουν ήδη ενταχθεί, είτε ενταχθούν σε αυτήν, έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2019, που προβλέπεται ως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων.

Την ίδια στιγμή, όπως προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, από σήμερα θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες με οφειλές κατά τα έτη 2017 και 2018, καθώς ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση και τα χρέη μεταφέρονται στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Τελευταία ευκαιρία χαρακτήρισε την ένταξη στη ρύθμιση ο κ. Βρούτσης, κατά τη συνάντηση που είχε χθες με το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ. Και ξεκαθάρισε ότι οι σχετικές ενέργειες ήταν απαραίτητες, καθώς δεν προβλέπεται να δοθεί παράταση, αλλά ούτε και να υπάρξει στο μέλλον άλλη ρύθμιση, πέραν της πάγιας, για ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές.

Αναλυτικά, η διάταξη περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που συζητείται στις επιτροπές της Βουλής και περιέχει την επίμαχη ρύθμιση για το πανεπιστημιακό άσυλο και προβλέπει ότι το επιτόκιο των δόσεων μειώνεται από το 5% στο 3% και για τη ρύθμιση χρεών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, όπως έγινε για τη ρύθμιση οφειλών προς την εφορία. Η νέα μείωση της οφειλής, μετά το «κούρεμα» των προσαυξήσεων αλλά και τον πιθανό επανυπολογισμό, οδηγεί ακόμη και σε ελάφρυνση της τάξης των 8 ποσοστιαίων μονάδων στο τέλος της 10ετίας. Αφορά δε το σύνολο των οφειλών, είτε ο ενδιαφερόμενος επιλέξει τον επανυπολογισμό είτε όχι, μετά τα προβλεπόμενα «κουρέματα» στις προσαυξήσεις. Έτσι, στο τέλος της 10ετίας, η συνολική επιβάρυνση από το ετήσιο επιτόκιο της ρυθμισμένης οφειλής θα είναι κοντά στο 18% και όχι 26%. 

Η ελάχιστη δόση παραμένει στα 50 ευρώ τον μήνα τόσο για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους όσο και για τους εργοδότες οι οποίοι οφείλουν εισφορές προς το πρώην ΙΚΑ για τους εργαζομένους τους, ενώ για τους αγρότες έχει οριστεί στα 30 ευρώ. Οι εργοδότες μπορούν να λάβουν 50% «κούρεμα» προσαυξήσεων και τόκων αν μπουν σε ρύθμιση με δόσεις (έως 120) και 100% διαγραφή προσαυξήσεων και τόκων αν καταβάλουν εφάπαξ τη βασική οφειλή. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι των πρώην ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ έχουν βέβαια τη δυνατότητα επιλογής επανυπολογισμού της οφειλής, μέσω του οποίου μειώνεται και η βασική τους οφειλή. Παράλληλα, δικαιούνται και «κούρεμα» 85% στις προσαυξήσεις. Οι αγρότες δεν εντάσσονται στον επανυπολογισμό, αλλά επωφελούνται από 100% διαγραφή προσαυξήσεων και τόκων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, η μείωση του επιτοκίου των οφειλών καθιστά πιο ελκυστική τη ρύθμιση και συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της ρευστότητας των οφειλετών. Ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε και στην εμπλοκή με τις 120 δόσεις που υπήρχε στην περίπτωση οφειλών για τα έτη 2017 και 2018, καθώς δεν είχε ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των εισφορών από τον ΕΦΚΑ. «Αυτό ήταν μια μεγάλη παθογένεια, που με τη βοήθεια των υπαλλήλων του ΚΕΑΟ, αντιμετωπίσαμε», δήλωσε ο υπουργός εξαγγέλλοντας ότι από σήμερα θα ανοίξει η πλατφόρμα στο ΚΕΑΟ και για αυτή την κατηγορία οφειλετών.

120 δόσεις: Από 1η Σεπτεμβρίου ξεκινούν οι ευνοϊκές ρυθμίσεις

Το λίφτινγκ που έγινε στις 120 δόσεις παγώνει μέχρι τον Σεπτέμβριο τη ρύθμιση των οφειλών προς την Εφορία και ανοίγει παράθυρο για παράταση της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων από τους οφειλέτες, η οποία εκπνέει κανονικά στις 30 Σεπτεμβρίου.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα αρχίσει να λειτουργεί με τις αλλαγές στη ρύθμιση από την 1η Σεπτεμβρίου, κάτι που σημαίνει ότι πάνω από 3 εκατομμύρια οφειλέτες της Εφορίας θα έχουν χρονικό περιθώριο 30 ημερών για να υποβάλουν την αίτησή τους.

Το διάστημα αυτό είναι ασφυκτικό, δηλώνουν οι λογιστές, οι οποίοι περιμένουν να δουν τις αλλαγές που θα αποτυπωθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Πάντως ακόμα και σήμερα υπάρχει ενδιαφέρον, έστω και μικρό για την υφιστάμενη ρύθμιση των 120 δόσεων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί 220.000 οφειλέτες οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν νέα αίτηση για να επανακαθοριστεί ο αριθμός των δόσεων με το μειωμένο επιτόκιο και τη μειωμένη δόση.

Οι ευνοϊκές ρυθμίσεις των 120 δόσεων

Οι οφειλέτες θα έχουν την ευκαιρία να κλείσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς τους με την εφορία κερδίζοντας:

Μπόνους προκαταβολής: Εφόσον ο οφειλέτης προκαταβάλει ποσό τουλάχιστον διπλάσιο της μηνιαίας δόσης του προγράμματος ρύθμισης που έχει επιλέξει, χορηγείται σε αυτόν ισόποση απαλλαγή επί των συνολικών προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής. Το ποσό της προκαταβολής δηλώνεται από τον οφειλέτη κατά την υποβολή του αιτήματος υπαγωγής στη ρύθμιση και καταβάλλεται εντός τριών εργάσιμων ημερών από την υποβολή της αίτησης.

Ελάχιστη δόση 20 ευρώ: Η μείωση της ελάχιστης μηνιαίας δόσης από τα 30 στα 20 ευρώ ανοίγει την πόρτα για περισσότερες δόσεις στους μικροοφειλέτες οι οποίοι αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των φορολογουμένων με ανοιχτούς λογαριασμούς έναντι της εφορίας. Οφειλή 2.400 ευρώ μπορεί να εξοφληθεί πλέον σε 120 δόσεις όταν με τις προηγούμενες διατάξεις το μέγιστο πλήθος των δόσεων ήταν οι 80.

Μικρότερο επιτόκιο: Το επιτόκιο της ρυθμισμένης οφειλής μειώνεται από 5% σε 3% ενώ όσοι χρωστούν έως 3.000 ευρώ και έχουν ατομικό εισόδημα έως 10.000 ευρώ κερδίζουν άτοκη ρύθμιση.

Μεγαλύτερη έκπτωση για τις επιχειρήσεις που θα εξοφλήσουν τις οφειλές τους σε λίγες δόσεις: Όσοι αποφασίσουν να πληρώσουν το χρέος τους από 2 έως 36 δόσεις θα κερδίσουν κούρεμα από 75% έως 95% στις προσαυξήσεις και τους τόκους ενώ σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής κερδίζουν διαγραφή κατά 100%. Οι επιχειρήσεις που θα επιλέξουν την πληρωμή των οφειλών τους σε περισσότερες από 36 μηνιαίες δόσεις θα έχουν μικρότερη έκπτωση, που θα φθάνει κατ’ ανώτατο όριο το 45%. Όσοι, επιλέξουν τις 120 δόσεις θα διαπιστώσουν ότι οι τόκοι και οι προσαυξήσεις μειώνονται μόλις 10%.

Με ρεπορτάζ από Καθημερινή & Το Βήμα

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ