Ποιο πανίσχυρο μικρόβιο εξαπλώνεται «αθόρυβα» και προκαλεί θάνατο

11 Απριλίου, 2019
Ποιο πανίσχυρο μικρόβιο εξαπλώνεται «αθόρυβα» και προκαλεί θάνατο
Ένα άγνωστο αλλά απόλυτα επικίνδυνο μικρόβιο με άγνωστη προέλευση έχει αρχίσει να εξαπλώνεται παγκοσμίως, με τους επιστήμονες να σηκώνουν τα χέρια ψηλά.

Ποιο πανίσχυρο μικρόβιο εξαπλώνεται «αθόρυβα» και προκαλεί θάνατο

Ένα άγνωστο αλλά απόλυτα επικίνδυνο μικρόβιο με άγνωστη προέλευση έχει αρχίσει να εξαπλώνεται παγκοσμίως, με τους επιστήμονες να σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Μάλιστα, οι πρώτες ενδείξεις μιλούν για ανθεκτικότητα των βακτηρίων του ιού ενάντια στα αντιβιοτικά, γεγονός που έχει ήδη σημάνει σήμα κινδύνου, όπως επισημαίνουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times.

Το πρώτο κρούσμα

Tο Μάιο του 2018 ένας ηλικιωμένος άνδρας εισήχθη στο Mount Sinai Hospital στο Μπρούκλιν για εγχείρηση στην κοιλιά. Οι εξετάσεις αίματός του έδειξαν πως είχε μολυνθεί με ένα νεοανακαλυφθέν μικρόβιο, το οποίο ήταν ταυτόχρονα επικίνδυνο και μυστηριώδες.Έτσι οι γιατροί τον απομόνωσαν σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Το Candida Auris «στοχεύει» κυρίως ανθρώπους με αποδυναμωμένα ανοσοποιητικά συστήματα, ενώ εξαπλώνεται «αθόρυβα» σε όλο τον πλανήτη.

Μόνο μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια έχει πλήξει μονάδα νεογνών στη Βενεζουέλα, νοσοκομείο στην Ισπανία, έχει αναγκάσει ένα βρετανικό ιατρικό κέντρο να κλείσει τη μονάδα εντατικής θεραπείας του και έχει «ριζώσει» σε Ινδία, Πακιστάν και Νότια Αφρική.

Πρόσφατα εμφανίστηκε στη Νέα Υόρκη, του Νιού Τζέρσεϊ και το Ιλινόι, κάνοντας το CDC να το εντάξει σε μια λίστα με μικρόβια που θεωρούνται «άμεσες απειλές».

Όπως αναφέρουν οι New York Times ο άνδρας πέθανε μετά από 90 ημέρες στο νοσοκομείο, ωστόσο, το μικρόβιο το Cαndida Auris επιβίωσε. Mάλιστα, τα ιατρικά δοκιμαστικά τεστ έδειξαν πως ήταν παντού στο δωμάτιο, αναγκάζοντας το προσωπικό του νοσοκομείου να πάρει ακραία μέτρα για τον καθαρισμό του.

Όπως είπε ο γιατρός και πρόεδρος του νοσοκομείου, Σκοτ Λόριν βρισκόταν κυριολεκτικά παντού. Μάλιστα, αποδείχτηκε τόσο ανθεκτικό στα αντιμυκητιακά φάρμακα που θεωρείται πως αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση μιας από τις σημαντικότερες απειλές προς τη δημόσια υγεία.

Μια σπάνια αλλά τρομακτική απειλή

Το Candida auris είναι ένα μόνο από δεκάδες επικίνδυνους οργανισμούς που έχουν αναπτύξει αυξημένες αντοχές στα φάρμακα. Η Λιν Σόζα, αναπληρώτρια επιδημιολόγος της πολιτείας του Κονέκτικατ, λέει πως θεωρεί το Candida Auris ως την «κορυφαία απειλή» μεταξύ των ανθεκτικών μολύνσεων, καθώς είναι «πρακτικά ανίκητο και δύσκολο να εντοπιστεί». Σχεδόν οι μισοί των ασθενών πεθαίνουν μέσα σε 90 ημέρες,

Το Canandia Auris φαίνεται να εξαπλώνεται γρήγορα ανά τον κόσμο, ενώ αρκετοί γιατροί εκφράζουν την ανησυχία τους, καθώς όπως αναφέρουν στα τέλη του Ιουνίου του 2016 υπήρξαν 50 κρούσματα στο Royal Brompton, το οποίο έκλεισε τη ΜΕΘ του για 11 ημέρες. Το νοσοκομείο παραδέχτηκε στη Daily Telegraph το πρόβλημα, ενώ αργότερα έγινε γνωστό πως τα κρούσματα ήταν 72, αν και κάποιοι από τους ασθενείς ήταν απλά φορείς.

Εκατοντάδες κρούσματα

Ακόμα μεγαλύτερο ξέσπασμα ήταν στη Βαλένθια της Ισπανίας, στο Hospital Universitari i Politècnic La Fe, με 372 άτομα να είναι φορείς και 85 να παρουσιάζουν μολύνσεις. Σύμφωνα με άρθρο στο Mycoses, το 41% των ασθενών που μολύνθηκαν πέθαναν εντός 30 ημερών. Σε δήλωσή του το νοσοκομείο είπε πως το Canandia Auris δεν ήταν απαραίτητα ο λόγος του θανάτου των ασθενών. Στις ΗΠΑ έχουν αναφερθεί 587 περιπτώσεις κρουσμάτων, με 309 στη Νέα Υόρκη, 104 στο Νιου Τζέρσεϊ και 144 στο Ιλινόι. Τα συμπτώματα (πυρετός, πόνοι και κούραση) είναι συνηθισμένα, ωστόσο όταν κάποιος μολύνεται, ειδικά εάν η υγεία του δεν είναι ήδη σε καλή κατάσταση, μπορούν να είναι θανατηφόρα.

Πηγή: newsbomb.gr

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ