Νέα δεδομένα για συναλλαγές με μετρητά, POS και εκπτώσεις φόρου από 1η Ιανουαρίου 2019

28 Νοεμβρίου, 2018
Νέα δεδομένα για συναλλαγές με μετρητά, POS και εκπτώσεις φόρου από 1η Ιανουαρίου 2019
Από 1η Ιανουαρίου 2019 έρχεται «κύμα» αλλαγών σε συναλλαγές με μετρητά και POS. Για την ακρίβεια μειώνεται το όριο συναλλαγής με μετρητά

Νέα δεδομένα για συναλλαγές με μετρητά, POS και εκπτώσεις φόρου από 1η Ιανουαρίου 2019

Από 1η Ιανουαρίου 2019 έρχεται «κύμα» αλλαγών σε συναλλαγές με μετρητά και POS. Για την ακρίβεια μειώνεται το όριο συναλλαγής με μετρητά και αυξάνεται αυτό των δαπανών με ηλεκτρονικές πληρωμές για κατοχύρωση του αφορολόγητου.

Τα νέα μέτρα αποσκοπούν στην περαιτέρω ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και στη δραστική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, όπως  προωθεί στρατηγικά το υπουργείο Οικονομικών, μέσω του πολυνομοσχεδίου που θα έρθει στη Βουλή και θα ψηφιστεί εντός του Νοεμβρίου. Οι νέες ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Συγκεκριμένα, προωθείται ρύθμιση στο πολυνομοσχέδιο, με την οποία μειώνεται το όριο μιας οικονομικής συναλλαγής με μετρητά για αγορά προϊόντων ή παροχή υπηρεσιών, από τα 500€ (σήμερα), στα 400 ή και ακόμα και τα 300€ ανά συναλλαγή. Με την τροποποίηση αυτή τα φορολογικά στοιχεία αξίας άνω του νέου ορίου που εκδίδονται για πώληση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες, θα πρέπει να εξοφλούνται αποκλειστικώς με τη χρήση κάρτας ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής.

Έκπτωση φόρου

Από κει και πέρα, μισθωτοί, συνταξιούχοι και κατ’ επάγγελμα αγρότες θα πρέπει να αυξήσουν το ύψος των ετησίων δαπανών τους με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (e-banking, κάρτες κ.α.), προκειμένου να κατοχυρώνουν την ετήσια έκπτωση φόρου, που φθάνει μέχρι τα 1.900-2.100€ και ισοδυναμεί με αφορολόγητο όριο εισοδήματος ύψους έως 8.636-9.545€. Ειδικότερα, για να διασφαλίσουν δικαίωμα έκπτωσης φόρου, θα απαιτείται για τα πρώτα 10.000€ του ετησίου εισοδήματος, το ποσοστό που θα καλύπτεται με ηλεκτρονικές πληρωμές, να αυξηθεί από 10% σε 15%. Δηλαδή, φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 9.800€ θα πρέπει πλέον να εξοφλεί με πλαστικό χρήμα ποσό ετήσιας δαπάνης για αγορές αγαθών και παροχές υπηρεσιών, συνολικού ύψους 1.470€ για να δικαιούται έκπτωσης φόρου εισοδήματος 1.900-2.100€.

Για ετήσιο εισόδημα έως 30.000€, το απαιτούμενο ποσοστό κάλυψης με ηλεκτρονικές πληρωμές θα αυξηθεί στο 20%, για το εισόδημα πάνω από τα πρώτα 10.000€, από 15% που είναι σήμερα. Έτσι, ένας φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 30.000€, θα πρέπει πλέον να εξοφλεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ποσό ετησίων δαπανών αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών συνολικού ύψους 5.500€, από 4.000€ που είναι σήμερα, για να κατοχυρώσει ετήσια την έκπτωση φόρου των 1.800-2.000€, που ισχύει γι’ αυτόν. Για ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000€, το απαιτούμενο ποσοστό κάλυψης με ηλεκτρονικές πληρωμές θα αυξηθεί στο 25%, από 20% που ανέρχεται σήμερα.

Πληρωμή με POS σε επαγγελματίες

Το υπουργείο Οικονομικών προωθεί την επέκταση της υποχρεωτικής αποδοχής πληρωμών με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες μέσω μηχανημάτων POS σε δεκάδες άλλες κατηγορίες επαγγελματικών δραστηριοτήτων. Εντός των προσεχών εβδομάδων αναμένεται να εκδοθεί νέα Υπουργική Απόφαση, με την οποία θα δίνεται συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο στις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, που ασκούν τις δραστηριότητες στις οποίες θα επεκταθεί η συγκεκριμένη υποχρέωση, προκειμένου να εγκαταστήσουν μηχανήματα POS για αποδοχή πληρωμών με κάρτες.

Με πληροφορίες από indicator.gr


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ