Νάξος: Ελπίζουν σε αυξήσεις κρατήσεων τον Αύγουστο – Σε δύσκολη φάση ο τουρισμός και τα τοπικά προϊόντα

26 Ιουλίου, 2020
Νάξος: Ελπίζουν σε αυξήσεις κρατήσεων τον Αύγουστο - Σε δύσκολη φάση ο τουρισμός και τα τοπικά προϊόντα
Σε δύσκολη φάση τα νησιά μας αυτό το καλοκαίρι υπογραμμίζουν οι επαγγελματίες -Τι λένε για τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώνουν στην εποχή του κορωνοϊού

Μουδιασμένοι είναι οι επαγγελματίες της Νάξου καθώς λόγο της πανδημίας του covid-19 η επισκεψιμότητα στο νησί βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, ωστόσο υπάρχουν και ορισμένοι «ρομαντικοί» οι οποίοι περιμένουν ανάκαμψη έστω και μέσα στον Αύγουστο.

Το άλλοτε γεμάτο από τουρίστες νησί της Νάξου, έχει πληγεί ιδιαίτερα από τα μέτρα καταπολέμησης της πανδημίας, όπως και τα περισσότερα τουριστικά μέρη της χώρας, παρόλα αυτά όμως υπάρχουν άνθρωποι στο νησί που με αισιοδοξία ατενίζουν το μέλλον και περιμένουν τον Αύγουστο να αυξηθεί η τουριστική κίνηση με αποτέλεσμα να αυξηθεί και η κατανάλωση ώστε αλυσιδωτά να δουλέψουν όλοι.

Οι επαγγελματίες του νησιού παρόλο που κάνουν ότι μπορούν προκειμένου να επηρεάσουν θετικά την κατάσταση βλέπουν ότι ο κόσμος δεν ανταποκρίνεται και η επισκεψιμότητα σε σύγκριση με πέρσι είναι πεσμένη 70% ενώ ίδια μειώσει υπάρχει και στα τοπικά προϊόντα που αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση και τον Αύγουστο οι επαγγελματίες είπαν στο Protothema.gr πως θα είναι καταστροφή.

Έχουμε πρόβλημα με την ζήτηση του κρέατος, δεν πουλάει καθόλου

Ο Γιώργος Μαργαρίτης, κτηνοτρόφος από την Αγία Άννα της Νάξου, διατηρεί μια από τις μεγαλύτερες μονάδες βοοειδών στο νησί, μιλώντας στο Protothema.gr τόνισε μεταξύ άλλων τα προβλήματα που προστέθηκαν από το «lockdown» της πανδημίας στην οικογενειακή επιχείρηση του.

IMG_9843

IMG_9848

IMG_9852

«Το επάγγελμα αυτό το έχω ξεκινήσει από πολύ μικρός. Τώρα έχω μια μεγάλη μονάδα με αγελάδες και εργάζομαι επαγγελματικά. Το επάγγελμα μου είναι μια δουλειά σκληρή καθώς πρέπει να είσαι 365 μέρες τον χρόνο αιχμάλωτος. Δεν υπάρχουν Κυριακές, αργίες και γιορτές, δηλαδή δεν υπάρχει προσωπική ζωή. Αυτό που ζήσαμε με τα μέτρα της πανδημίας ήταν κάτι το πρωτόγνωρο για μας. Νόμιζα ότι δεν θα αγγίξει τον πρωτογενή τομέα και την κτηνοτροφία αλλά τελικά μας άγγιξε έμμεσα λόγω του τουρισμού. Αυτή την στιγμή οι πληρωμές μας έχουν πάει πολύ πίσω, δεν υπάρχει ρευστότητα. Βλέπω στην αγορά ότι το κρέας των μοσχαριών δεν τραβάει αφού έχουν παγώσει οι παραγγελίες όπως επίσης και στα προϊόντα μαναβικής. Το μοναδικό προϊόν που έχει κάπως κρατηθεί είναι το γάλα. Τα κέρδη είναι πολύ λιγοστά πλέον και θα κρατηθώ όσο μπορώ να δω πως θα πάει η κατάσταση αν δω ότι δεν διορθώνετε τότε ίσως μειώσω την παραγωγή μου. Η μονάδα μου αυτήν την στιγμή δίνει τέσσερις τόνους αγελαδινό γάλα το όποιο πηγαίνει στο τυροκομείο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου για την παρασκευή της ξακουστής γραβιέρας μας η οποία αποτελείται από 80% αγελαδινού γάλατος. Εάν σταματήσει η ΕΑΣ Νάξου την δραστηριότητα της πέθανε το 60% του πρωτογενή τομέα παραγωγής και το 90% της κτηνοτροφίας. Θέλει πολύ καλή εμπειρία η παραγωγή του τυριού και η ΕΑΣ Νάξου στο χώρο αυτό πολλά χρόνια και πλέον είναι στην κορυφή της χώρας μας. Όταν οι ξένοι δοκιμάσουν την γραβιέρα μας τρελένονται από την γεύση της» υπογράμμισε.

Μισό αιώνα έχουμε την ταβέρνα μας και πρώτη φορά αντιμετωπίζουμε τέτοια κατάσταση

Η Κούλα Καπρή, είναι ιδιοκτήτρια παραδοσιακής ταβέρνας στην περιοχή της Αγίας Άννας από το 1970 και μας εξήγησε πως στην επαγγελματική της πορεία ποτέ δεν είχε ζήσει κάτι ανάλογο όσον αφορά τα μέτρα καταπολέμησης του κορωνοϊού ενώ υπογράμμισε ότι παρόλο που άνοιξε από τον Μάιο δεν έχει ακόμα καταφέρει να ισοσκελίσει τα έσοδα με τα έξοδα της επιχείρησης της μιας και δεν υπάρχει αρκετός κόσμος που να παραθερίζει στο νησί.

IMG_9857

IMG_9860

IMG_9862

«Ο σύζυγος μου είναι ο μάγειρας και εγώ εξυπηρετώ τους πελάτες μας. Όλα τα προϊόντα μας είναι ντόπια από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών της Νάξου. Για τα φαγητά μας χρησιμοποιούμε μόνο τοπικά προϊόντα όπως τις πατάτες μας και τα τυριά μας. Τα ψάρια μας είναι όλα πελαγίσια, με το που βγει το καΐκι πάμε το πρωί και ψωνίζουμε. Εκπληρούμε όλες τις προϋποθέσεις των πρωτοκόλλων του ΕΟΔΥ και τις πολιτικής προστασίας προκειμένου να προστατευτούμε και να προστατεύσουμε τους πελάτες μας από τον covid-19. Υπάρχουν οι αποστάσεις, το προσωπικό φοράει μάσκες ενώ τα μαχαιροπίρουνα και το ψωμί μπαίνουν σε σακουλάκια… Πενήντα χρόνια που είμαστε σε λειτουργία ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα έκλεινα το μαγαζί αναγκαστικά, ανοίξαμε ξανά στις 25 Μαΐου και από τότε προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Ο Ιούνιος και ο Ιούλιος ήταν κάπως πεσμένοι. Τώρα τον Ιούλιο δουλέψαμε με Έλληνες αλλά ήταν πεσμένα όμως ο Αύγουστος δείχνει να μπαίνει δυναμικά, σύμφωνα και με τις κρατήσεις στα ξενοδοχεία και μακάρι να δουλέψουμε προκειμένου να βγάλουμε τα έξοδα μας, εμείς προσωπικά πήραμε πίσω όλο το προσωπικό μας γιατί υπάρχει μια σχέση χρόνων» είπε μεταξύ άλλων.

Η Νάξος είναι ένας από του πιο δημοφιλείς προορισμούς του καλοκαιριού

Ο Μιχάλης Σέργης είναι ξενοδόχος στον Άγιος Προκόπιο της Νάξου, έχει μια μικρή τουριστική μονάδα την με έξι δωμάτια, τόνισε πως η πληρότητα σε σχέση με πέρσι είναι πεσμένη περίπου στο 80% ενώ ο Αύγουστος θα είναι κάπως καλύτερα.

IMG_9906

«Η κατάσταση φέτος είναι δύσκολη λόγω φυσικά της πανδημίας και των μέτρων καταπολέμησης της. Έχουμε πληγεί πολύ γιατί τώρα ξεκινάμε να δουλεύουμε, προς τα τέλη του Ιουλίου, ο Αύγουστος φαίνεται να είναι καλύτερος γιατί υπάρχουν ήδη κρατήσεις αλλά και πάλι θα βγουν μερικά από τα έξοδα γιατί δεν δουλέψαμε όλη την σεζόν. Η πληρότητα σε σχέση με πέρσι είναι πεσμένη περίπου στο 80% ενώ ο Αύγουστος θα είναι κάπως καλύτερα. Χρειαζόμαστε βοήθεια και στήριξη από το κράτος γιατί τα πάγια έξοδα τρέχουν ενώ η δουλειά άνοιξε τώρα. Το νησί μας η Νάξος είναι ένας από του πιο δημοφιλής προορισμούς του καλοκαιριού όχι μόνο για τους Έλληνες αλλά και για τους ξένους. Οι επισκέπτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι είμαστε από τα ασφαλέστερα νησιά ενώ μέσω πανδημίας και τηρούμε όπλα τα πρωτόκολλα για τον covid-19» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Προσπάθησα να ασχοληθώ με την επιστήμη μου αλλά δεν τράβαγε, έτσι αποφάσισα πως η ζωή μου είναι το καΐκι

Ο Μιχάλης Μαργαρίτης είναι επαγγελματίας ψαράς στην Νάξο παρόλο που σπούδασε μαθηματικά γύρισε στο νησί του να συνεχίσει την οικογενειακή παράδοση τους στην θάλασσα,

«Με το ψάρι ασχολούμαι από 15χρονων παιδάκι και εχω φτάσει 32. Έχω σπουδάσει μαθηματικός αλλά η αγάπη μου για την θάλασσα και το νησί με έφεραν πίσω να συνεχίσω την οικογενειακή παράδοση στην αλιεία, είμαι φρέσκοπαντρεμένος και τώρα πρέπει να δουλέψουμε και λίγο παραπάνω. Σπούδασα στο μαθηματικό του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην Σάμο. Στην αρχή για λίγο και αφού είχα πάρει πτυχίο το προσπάθησα να ασχοληθώ με την επιστήμη αλλά δεν τράβαγε, έτσι αποφάσισα πως η ζωή μου είναι το καΐκι και η θάλασσα. Το καΐκι έχει περισσότερη δουλειά και κούραση αλλά μένει ένα μεροκάμματο παραπάνω. Η Νάξος μας, είναι το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων και από τα πιο όμορφα. Οι παραλίες του νησιού είναι παγκοσμίως ξακουστές όπως η παραλίες του Αγίου Προκοπίου, της Αγίας Άννας, του Μάργα και της Πλάκας οι οποίες κάθε χρόνο βραβεύονται με μπλε σημαίες. Φέτος είναι μια περίεργη χρόνια για όλους μας λόγω τον μέτρων της καταπολέμησης του covid-19. Ο κόσμος σε μεγάλο βαθμό δεν έχει έρθει στο νησί μας όπως παλαιότερα αλλά περιμένουμε τον Αύγουστο να αυξηθούν οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία και να υπάρξει κίνηση γιατί πρέπει ο επαγγελματικός κόσμος να πληρώσει τις υποχρεώσεις του. Η Νάξος διαθέτει τα πάντα, από το φρέσκο ψάρι που βλέπετε μέχρι και μακαρόνια, έχει ανεπτυγμένη κτηνοτροφία και γεωργία και παράγει την γραβιέρα μας που είναι το σήμα της Νάξου και άλλα προϊόντα» είπε.

IMG_9881

IMG_9886

IMG_9894

Ελπίζω να μπορέσουμε να επιβιώσουμε γιατί τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα

Στο Protothema.gr μίλησε και ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου Δημήτρης Καπούνης ο οποίος μεταξύ άλλων υπογράμμισε την πολύ δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στην ζήτηση των προϊόντων καθώς λόγω της μη επισκεψιμότητας οι επαγγελματίες δεν αγοράζουν προϊόντα από την Ένωση ενώ τόνισε και την ανάγκη για ελέγχους του υπουργείου καθώς κάποιοι πονηροί νοθεύουν την πατάτα Νάξου με γαλλικές και αιγυπτιακές.

IMG_9908

«Το πρώτο τρίμηνο του 2020 πηγαίναμε πολύ καλά με μια αυξητική τάση πάνω από 15% σε όλα τα προϊόντα όμως στο εξάμηνο του 2020 είμαστε κάτω περίπου στο 25%. Όμως όσον αφορά τις πωλήσεις των τυριών είναι καλές στην υπόλοιπη Ελλάδα εκτός Νάξου και νήσων. Αυτό οφείλεται αφενός γιατί δεν έχει ανοίξει εντελώς η ακτοπλοΐα ώστε να μεταφερθούν τα προϊόντα και αφετέρου γιατί δεν υπάρχει επισκεψιμότητα στα νησιά. Επίσης πεσμένη είναι και η κίνηση σε γάλα, γιαούρτι και κρέας με αποτέλεσμα η μείωση που υπάρχει σε αυτά τα μέρη ακουμπάει το 70%. Ελπίζω να μπορέσουμε να επιβιώσουμε γιατί τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Δηλαδή ο καθημερινός τζίρος της ένωσης είναι πολύ μειωμένος από πέρσι. Δεν λειτουργεί το εστιατόριο μας το «1926» στο λιμάνι, το πρατήριο μας που έχει τα παραδοσιακά Ναξιώτικα προϊόντα, τουρισμός δεν υπάρχει όποτε και εκεί είναι γύρω στο 70% κάτω. Η διανομή τοπικών προϊόντων σε Νάξο και μικρές Κυκλάδες, Αμοργό, Πάρο και Σαντορίνη είναι επίσης 70% κάτω. Τα κρέατα μας μοσχάρια και αιγοπρόβατα αφού δεν υπάρχει κόσμος να καταναλώσει στην μαζική εστίαση και αυτό πάνω από 70%. Ελπίζω ότι θα κρατηθεί ο πρωτογενής τομέας με κάποιες διορθωτικές κίνησης που θα γίνουν από την ένωση και να κλείσουμε με έναν ισολογισμό ο οποίος να μην είναι κάτω από 25% μείον από το 2019. Αυτός είναι ο στόχος της ένωσης δηλαδή να χάσουμε πέντε εκατομμύρια από πωλήσεις. Ευελπιστούμε το 2021 να είναι καλύτερο. Έχουμε στόχο να εκσυγχρονίσουμε τις εγκαταστάσεις μας με ένα καινούργιο τυροκομείο, με μειωμένα κόστη περισσότερες ποσότητες τυροκομικών έτσι ώστε να μπορέσουμε να αναπληρώσουμε το χαμένο έδαφος του 2020» είπε.


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ