Μια ελληνική εφεύρεση έρχεται να μας σώσει από ποτά «μπόμπες»!

8 Δεκεμβρίου, 2018
Μια ελληνική εφεύρεση έρχεται να μας σώσει από ποτά «μπόμπες»!
Ένα πρωτότυπο τεστ, το οποίο προς το παρόν το τεστ δοκιμάστηκε στο εργαστήριο, έρχεται να προστατέψει τους θαμώνες βραδινών μαγαζιών από ποτά «μπόμπες»

Μια ελληνική εφεύρεση έρχεται να μας σώσει από ποτά «μπόμπες»!

να πρωτότυπο τεστ, το οποίο προς το παρόν το τεστ δοκιμάστηκε στο εργαστήριο, έρχεται να προστατέψει τους θαμώνες βραδινών μαγαζιών από ποτά «μπόμπες». Σύμφωνα με το τεστ, όταν εισάγεις νοθευμένο ποτό, το μίγμα διαχωρίζεται και αλλάζει χρώμα. Στην τελική του μορφή θα έχει μέγεθος πακέτου τσιγάρων, θα πωλείται στα φαρμακεία και «θα είναι τόσο απαραίτητο όσο το προφυλακτικό»!

Η εφεύρεση πιστώνεται στον Ραφαήλ Κουρμουλάκη, έναν 27χρονο χημικό μηχανικό, ο οποίος αναζητά επενδυτή για να μπορέσει να παρασκευάσει το τεστ βιομηχανικά και να πωλείται στα φαρμακεία, θεωρώντας ότι χιλιάδες πότες θα ωφεληθούν, αποφεύγοντας τις παρενέργειες της μεθανόλης, που είναι πολύ πιο επώδυνες από ένα απλό hangover και ενίοτε μη αναστρέψιμες.

Απώτερος σκοπός του Ραφαήλ είναι η δημιουργία της πρώτης βιομηχανικής μονάδας μαζικής παραγωγής του τεστ ανίχνευσης νοθευμένων ποτών. Προς το παρόν δουλεύει πάνω στο τεστ ανίχνευσης, το οποίο λανσάρει ως cleardrink:

«Εχω καταθέσει τα σχέδια της εφεύρεσης στον ΟΒΙ, ζητώντας να με πληροφορήσουν επισήμως αν υπάρχει αντίστοιχη εφεύρεση οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Η προέρευνα του ΟΒΙ -που έχει την ίδια βαρύτητα με την έρευνα αλλά αφήνει ένα παράθυρο λίγων μηνών- έδειξε ότι μέχρι σήμερα μόνο τεστ για κρασί κατάφεραν να φτιάξουν», δηλώνει ο ίδιος.

Το μοναδικό υπάρχον τεστ

Σε αντίθεση με τα «σκληρά» ποτά, που έχουν μέχρι 0,4% μεθανόλη, το κρασί έχει μόλις 0,0008%. Έτσι με την πρώτη ανιχνεύσιμη μεθανόλη κρίνεται νοθευμένο. Γι’ αυτό ενώ έχουν κυκλοφορήσει αρκετά τεστ για κρασί, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει παρά μόνο ένα τεστ για ποτά – που κατασκευάζεται στις ΗΠΑ, και αυτό είναι αρκετά δύσχρηστο και ακριβό για να τεθεί σε μαζική παραγωγή.

Το cleardrink «διαβάζει» μόνο την παρουσία βλαβερών αλκοολών. Αυτό σημαίνει ότι δουλεύει σε απλό ποτό, κοκτέιλ, ποτό με χυμό, ποτό με αναψυκτικό κ.λπ. Συγκεκριμένα, όλα τα δείγματα αποτελούνται από νερό, αλκοόλες και οργανικό φορτίο. Στο υλικό του αντιδραστήρα η αιθανόλη μετατρέπεται σε υγρό αιθανικό οξύ, ενώ η μεθανόλη μετατρέπεται σε διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο ανιχνεύει ποιοτικά και ποσοτικά ο ανιχνευτής.

Το οργανικό φορτίο αντιδράει και αυτό στο υλικό του αντιδραστήρα προς μικρότερα οργανικά μόρια που είναι υγρά. Το περιβάλλον στον αντιδραστήρα είναι τέτοιο που δεν επιτρέπει να διασπαστούν οι βενζολικοί δακτύλιοι στο οργανικό φορτίο και δεν μπορεί να μετατραπεί σε διοξείδιο του άνθρακα».

Το μοναδικό τεστ που κυκλοφορεί στο εμπόριο για μεθανόλη είναι αρκετά δύσχρηστο, χρειάζεται ψυγείο και πωλείται μόνο στις ΗΠΑ. Μέχρι πέρυσι εισαγόταν στην Κύπρο, σε τιμή 250 ευρώ το πακέτο, για μόλις 20 χρήσεις. Το κιτ του Ελληνα εφευρέτη θα κοστίζει λιγότερο από 3 ευρώ το ένα.

Η βάση για την ιδέα

Όλα ξεκίνησαν από μια δική του επώδυνη εμπειρία. Σε ένα κλαμπ ως πρωτοετής φοιτητής δοκίμασε βότκα και μόλις στο μισό ποτήρι, αισθάνθηκε τις παρενέργειες της «μπόμπας». Η μεθανόλη είναι ύπουλη ουσία. Πίνεις, μεθάς, αλλά τα συμπτώματα δηλητηρίασης εκδηλώνονται στο κεντρικό νευρικό σύστημα ακόμα και ύστερα από 24 ώρες. Το επόμενο πρωί ξύπνησε με θολή όραση και ίλιγγο, ώσπου τελικά χρειάστηκε να διακομιστεί στο νοσοκομείο για να γλυτώσει τα χειρότερα.

Σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας που εισάγει σπάνια φάρμακα, το 2016 είχαμε εισαγάγει μόλις 4 δόσεις από το αντίδοτο, που λέγεται Antizol. Είναι μονοπώλιο και κοστίζει 60 ευρώ η δόση».

Αυτή η προσωπική εμπειρία, που όμως έχουν βιώσει δεκάδες άλλοι θαμώνες, έδωσε το έναυσμα. Έτσι μεσολάβησαν πολλές δοκιμές, με μοντέλα παραμετροποίησης στον υπολογιστή αλλά και εργαστηριακά πειράματα, ώστε να βρεθεί μια ουσία που να αντιδρά με ελάχιστες σταγόνες ποτού.

Η καινοτομία του τεστ είναι ο αντιδραστήρας, αφού ναι μεν οι αντιδράσεις είναι γνωστές, αλλά το πολλαπλώς κατεργασμένο και ενισχυμένο υλικό του επιτρέπει τη διεξαγωγή των αντιδράσεων με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Το τεστ όταν θα αποκτήσει την τελική μορφή και θα πωλείται στα φαρμακεία θα είναι σαν ένα πακέτο τσιγάρων σε μέγεθος, όπου θα εγχέεται με ένα σταγονόμετρο λίγες σταγόνες στον αντιδραστήρα και θα «διαβάζεται» αμέσως το χρώμα στον ανιχνευτή.

Ο ανιχνευτής είναι ρυθμισμένος να αποχρωματίζεται μόνον όταν η μεθανόλη ξεπερνά το νόμιμο όριο του 0,4%. Μέχρι σήμερα έχουν ληφθεί αποτελέσματα σε δείγματα που περιείχαν 1% μεθανόλη και πάνω. Τυπικές τιμές μεθανόλης σε ποτά «μπόμπες» είναι 2%,4% και 9%, οπότε το τεστ πάντα θα δίνει σε τέτοιες περιπτώσεις αποτέλεσμα θετικό σε νοθεία. Σε καθαρά ποτά όμως, με τυπική περιεκτικότητα μεθανόλης 0,2%, το αποτέλεσμα είναι πάντα αρνητικό σε νοθεία.

Όφελος όχι μόνο την υγεία των καταναλωτών αλλά και τα δημόσια ταμεία!

Από τα 350 εκατομμύρια ευρώ που κοστίζει το λαθρεμπόριο ποτών στην Ελλάδα, το κράτος θα μπορεί να εισπράξει τα 100 εκατομμύρια που αντιστοιχούν στα νοθευμένα ποτά. Με ένα αποτέλεσμα θετικό σε νοθεία, ο πολίτης θα μπορεί επιτόπου να ειδοποιεί τις αρμόδιες αρχές ώστε να κατάσχουν το δείγμα και να το στέλνουν για επιπλέον έλεγχο σε διαπιστευμένα ιδιωτικά εργαστήρια. Διεθνώς μία φιάλη ποτού «μπόμπα» πωλείται για 1,5 δολάριο ΗΠΑ, ενώ στην Ελλάδα η φιάλη καθαρού ποτού κοστίζει 19 ευρώ».

Προς το παρόν το τεστ υπάρχει σε πειραματική μορφή, σε δοκιμαστικούς σωλήνες. Η μαζική του παραγωγή απαιτεί εργοστασιακές υποδομές και συνεργασία τεχνικών και επιστημόνων διαφορετικών ειδικοτήτων.

Με πληροφορίες από efsyn.gr

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ