Κορωνοϊός: Η αύξηση των κρουσμάτων φέρνει μέτρα και υποχρεωτική χρήση μάσκας – Σε ποιους χώρους

28 Ιουλίου, 2020
Κορωνοϊός: Η αύξηση των κρουσμάτων φέρνει μέτρα και υποχρεωτική χρήση μάσκας - Σε ποιους χώρους
Η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα έχει σημάνει καμπανάκι στην κυβέρνηση, η οποία αναμένεται να επεκτείνει και σε άλλους χώρους την υποχρεωτική χρήση της μάσκας.

Τα τελευταία από τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι η απαγόρευση των πανηγυριών, ενώ έχει γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ για εργαζόμενους και καταναλωτές. Ωστόσο, η ανησυχία των λοιμωξιολόγων είναι έντονη και πλέον οι περισσότεροι ζητούν από την κυβέρνηση να γίνει υποχρεωτική η μάσκα σε όλους τους κλειστούς χώρους, ενώ συνιστούν και το κλείσιμο χώρων στους οποίους γίνεται συνωστισμός, όπως τα beach bars.

Πέτσας: Υποχρεωτική, αν χρειαστεί, η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους όπως οι εκκλησίες

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, είπε στην εισαγωγική του τοποθέτηση: «Τις επόμενες ημέρες, αν χρειαστεί, ακολουθώντας τις εισηγήσεις των ειδικών, η χρήση μάσκας θα καταστεί υποχρεωτική και σε περισσότερους κλειστούς χώρους». Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ανέφερε την πιθανότητα να αποφασιστεί η υποχρεωτική χρήσης μάσκας στις εκκλησίες.

Ενδεικτική της ανησυχίας που επικρατεί είναι η ανάρτηση του πρωθυπουργού στο Facebook, στην οποία αναφέρει: «Όλοι μαζί αντιμετωπίσαμε με επιτυχία το πρώτο κύμα του Covid-19, αλλά ο κίνδυνος δεν έφυγε και δεν πρέπει να ξεχαστούμε τώρα που είναι καλοκαίρι. Όπως ακούσαμε τους ειδικούς όλο αυτό το διάστημα, τηρούμε τα μέτρα ασφαλείας και τώρα που ανοίγουμε σταδιακά την Ελλάδα σε επισκέπτες».

Παπαθανάσης: Μπορεί να αποφασιστεί η χρήση μάσκας σε φούρνους και κρεοπωλεία

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς βρισκόμαστε σε μια εξελισσόμενη κατάσταση αναφορικά με τον κορωνοϊό, σημείωσε ο Νίκος Παπαθανάσης.

Μιλώντας στο Open, o υφυπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι «ανά πάσα στιγμή μπορεί να αποφασιστεί ότι θα φοράμε μάσκα και στα υπόλοιπα καταστήματα υγειονομικού χαρακτήρα, δηλαδή π.χ. σε φούρνους, σε κρεοπωλεία ή μπορεί να φοράμε μάσκα σε κλειστούς χώρους. Είναι κάτι το οποίο είναι συνεχώς στο τραπέζι».

Παράλληλα, ο κ. Παπαθανάσης τόνισε ότι κανείς δεν είπε ότι ο κορωνοϊός έχει φύγει και υπογράμμισε ότι βρισκόμαστε εν μέσω κρίσης, καλώντας όλους να το αντιληφθούν και να μην παραμελούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. «Απλά έχουμε πάει πολύ καλά και είναι λες και πέρασε από πάνω μας ο κορωνοϊός και τον έχουμε ξεχάσει. Δεν ισχύει όμως αυτό. Βλέπουμε ότι χώρες όπως η Σερβία πολύ γρήγορα ξανακύλησαν. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Γι’ αυτό και είπαμε ότι αυτά τα μέτρα τα οποία μπορούμε να λάβουμε είναι στο τραπέζι πάντα, καθότι είναι μια εξελισσόμενη κατάσταση. Και αν αποφασιστεί από τους ειδικούς ότι πρέπει να φοράμε μάσκα και σε άλλα καταστήματα, θα το κάνουμε», σημείωσε ο κ. Παπαθανάσης.

Γώγος: Η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους είναι απαραίτητη

Τη Δευτέρα, ο λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος υποστήριξε σε δηλώσεις του πως πλέον η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους είναι απαραίτητη. Σήμερα, σε δηλώσεις του στον Θέμα 104,6 εκτίμησε πως «αυτή τη στιγμή υπάρχει μια διαρροή κρουσμάτων στην κοινότητα, αλλά είναι τέτοια που επιβάλλει την αναβάθμιση της ενημέρωσης του κόσμου για τις αποστάσεις και την μάσκα».

Κληθείς να υποδείξει τα επόμενα βήματα, «το πρώτο πράγμα είναι η ενημέρωση» τόνισε ο Καθηγητής, ενώ «πρέπει να αναβαθμιστεί η ενημέρωση και παράλληλα να αναβαθμιστεί και ο έλεγχος», πρόσθεσε. Ο ίδιος χαρακτήρισε βασικότερη όλων την ενημέρωση και ξεκαθάρισε πως «αυτές οι εκδηλώσεις, που κακώς γίνονται, είναι αρνητικό παράδειγμα. Αυτά πρέπει να απαγορευθούν και να ελεγχθούν, ούτε πανηγύρια, ούτε αθλητικοί αγώνες, ούτε beach party στην παραλία. Πρέπει να βρεθεί άλλος τρόπος πιο αποτελεσματικός στη δημόσια υγεία» υποστήριξε ο κ. Γώγος και υπεραμύνθηκε του να «καταλάβει ο κόσμος ότι έχει ευθύνη και ιδιαίτερα οι νέοι».

Σύμφωνα με τον κ. Γώγο, «ο στόχος μας είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί να πεισθούν, γιατί και οι ασυμπτωματικοί διασπείρουν τον ιό στην κοινότητα». Επιπλέον, «γιατί να μην φοράνε όλοι μάσκες στο μαγαζί;» διερωτήθηκε ο και συνέχισε, λέγοντας «είναι απλό το μέτρο, ανώδυνο και φθηνό». «Δεν υπάρχει κανείς κίνδυνος από τις μάσκες. Αυτό έλειπε», σχολίασε ο κ. Γώγος και συνέστησε για τους χώρους διασκέδασης «να ζητηθεί η λειτουργία τους με συγκεκριμένους όρους», δηλαδή καθιστοί και όχι όρθιοι στην πίστα και στο μπαρ. Οι εικόνες με εκατοντάδες άτομα να συνωστίζονται στον ίδιο χώρο είναι απαράδεκτες, κατέληξε ο κ. Γώγος.

Όπως φαίνεται, η πρόταση για την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους αναμένεται να κατατεθεί από την αρμόδια επιτροπή στην κυβέρνηση, όπως προανήγγειλε ουσιαστικά ο Στέλιος Πέτσας.

Κορωνοϊός, καθηγητής Φαρμακολογίας: Να κλείσουν τα beach bars

Μετά τον λοιμωξιολόγο Δρόσο Καραγεωργόπουλο που έκρουσε το καμπανάκι κινδύνου λέγοντας ότι είναι αυξημένες οι εισαγωγές νέων με κορωνοϊό στα νοσοκομεία και ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν τα beach bars, και ο καθηγητής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αχιλλέας Γραβάνης με ανάρτησή του στο Facebook τάσσεται υπέρ του κλεισίματός τους για λόγους ασφαλείας.

«Μάσκες φορούν ελάχιστοι και πολλοί τις φορούν λάθος η φορούν λάθος τύπο. Σωστές μάσκες όλοι μέσα κι έξω σε πολυσύχναστα μέρη. Οι αποστάσεις έχουν καταργηθεί. Αλήθεια γιατί δεν κλείνουν για ένα καλοκαίρι τα beach bars που είναι Τρυβλία επώασης και υπερμετάδοσης του ιού; Τόσο σημαντικά συνεισφέρουν στην εθνική οικονομία; Όπως πάμε, σε 3-4 βδομάδες θα καταγράφουμε εκατοντάδες κρούσματα καθημερινά, φέρνοντας το 2ο κύμα τον Αύγουστο, όπως το φοβόμασταν πριν ένα μήνα. Ο κίνδυνος να διαγράψουμε την επιτυχή αντιμετώπιση του 1ου κύματος ορατός πλέον!»

Πού είναι τώρα υποχρεωτική η μάσκα

Η προστατευτική μάσκα για τον κορωνοϊό είναι υποχρεωτική:

  • στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
  • στα ταξί
  • στα νοσοκομεία
  • στα ιατρεία
  • στα διαγνωστικά κέντρα
  • στα κέντρα αισθητικής
  • στα σούπερ μάρκετ
  • στα πλοία
  • στα αεροπλάνα

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα στις 13:00 θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορωνοϊό από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος ενδεχομένως, χωρίς όμως να υπάρχει κάποια επιβεβαίωση, να ανακοινώσει νέα μέτρα.

 


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ