Κνωσσό και Λευκό Πύργο διεκδικεί το Υπερταμείο! Αντιδρά ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων

17 Ιανουαρίου, 2019
Κνωσσό και Λευκό Πύργο διεκδικεί το Υπερταμείο! Αντιδρά ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων
Ο ΣΕΑ καταγγέλλει με ανακοίνωσή του παρέμβαση του Υπερταμείου στο Συμβούλιο της Επικρατείας αναφορικά με τις προσφυγές που έγιναν για την ένταξη μνημείων στον κατάλογο με τα ακίνητα

Κνωσσό και Λευκό Πύργο διεκδικεί το Υπερταμείο! Αντιδρά ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων

Την ακύρωση της υπουργικής απόφασης για τη μεταβίβαση αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, ζήτησε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) από κοινού με τους δημάρχους Πατρέων και Σπάρτης.

Από την πλευρά του, αντιμετωπίζοντας την πιθανότητα να βρεθεί ενώπιον του κινδύνου ακύρωσης της μεταβίβασης των ακινήτων του Δημοσίου, το Υπερταμείο κατέθεσε την παρέμβαση του στο ΣτΕ.

Ο ΣΕΑ καταγγέλλει με ανακοίνωσή του παρέμβαση του Υπερταμείου στο Συμβούλιο της Επικρατείας αναφορικά με τις προσφυγές που έγιναν για την ένταξη μνημείων στον κατάλογο με τα ακίνητα προς μεταβίβαση.

Οι αρχαιολόγοι τονίζουν πως η παραπάνω κίνηση σημαίνει πως «το Υπερταμείο προτίθεται να έρθει στην ακροαματική διαδικασία για να υπερασπιστεί την Υπουργική Απόφαση Τσακαλώτου, δηλαδή την μεταβίβαση των μνημείων. Το ΔΣ της ΕΕΣΥΠ, διορισμένο από την κυβέρνηση και τους ‘θεσμούς’, με αυτή την κίνηση δηλώνει ότι θεωρεί ήδη ‘περιουσία’ του τα ακίνητα που μεταβιβάστηκαν» συμπληρώνει στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Στην ανακοίνωση ο ΣΕΑ καταγγέλλει ότι ακόμα δεν έχει δοθεί ο κατάλογος με τα 2.329 ακίνητα που, σύμφωνα με το υπ. Οικονομικών, υπάγονται στις εξαιρέσεις του άρθρου 196 του Ν. 4389/2016 ώστε να μην τεθούν υπό αξιοποίηση. Παράλληλα ο ΣΕΑ υποστηρίζει ότι: «δεν έχει προωθηθεί η θεσμική κατοχύρωση της εξαίρεσης των μνημείων με τα συναρμόδια υπουργεία, ΥΠ.ΠΟ.Α και ΥΠ.ΟΙΚ., να εκδίδουν αντικρουόμενες ανακοινώσεις σχετικά με την έκδοση ή μη Υ.Α. ρητής εξαίρεσης των ταυτισμένων ακινήτων από την μεταβίβαση, και χωρίς επίσης να διευκρινίζεται αν η εξαίρεση θα αφορά και το φλέγον θέμα της διαχείρισης των μνημείων και πολιτιστικών κτηρίων».

Οι Έλληνες αρχαιολόγοι καταλογίζουν διγλωσσία στην κυβέρνηση καθώς, όπως σημειώνεται: «Σε αυτούς τους τέσσερις μήνες η κυβέρνηση διαβεβαίωσε πολλάκις ότι το θέμα βαίνει προς «επίλυση», ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση η Κνωσός, η Σπιναλόγκα, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ο Λευκός Πύργος και τα υπόλοιπα 2.329 ακίνητα να περάσουν στο «Υπερταμείο», αφήνοντας να εννοηθεί σχεδόν ότι πρόκειται περί «λάθους».

Η προσφυγή του Υπερταμείου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που ζητά να ισχύσει η Υπουργική Απόφαση για την παραχώρηση των αρχαιολογικών χώρων, επιβεβαιώνει τις καταγγελίες που είχε κάνει ο Τομεάρχης Τουρισμού και Βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάνος Κόνσολας, που είχε καταθέσει δύο Ερωτήσεις, η μία εκ των οποίων ήταν Επίκαιρη Ερώτηση και έπρεπε να απαντηθεί στη Βουλή.

Ο κ. Κόνσολας είχε προκαλέσει την κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα τον κατάλογο των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων που παραχωρήθηκαν στο Υπερταμείο με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών. Είχε ζητήσει, επίσης, από την κυβέρνηση, αν δεν έκρυβε ή δεν φοβόταν κάτι, να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση, που να εξαιρεί τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς από την παραχώρηση 10.119 ακινήτων του δημοσίου στο Υπερταμείο, με τη συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση. Όπως καταγγέλλει σε νέα Ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Κόνσολας, η κυβέρνηση ουδέποτε απάντησε στα συγκεκριμένα ερωτήματα που έθεσε και η παρέμβαση του Υπερταμείου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που, ευθέως, διεκδικεί την εκμετάλλευση των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων που είχαν παραχωρηθεί με την απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση είναι ένοχη και έχει συνάψει ανομολόγητες συμφωνίες που συνιστούν όνειδος για τη χώρα και την ιστορία μας.

Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει ότι οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για εξαιρέσεις ακινήτων από την παραχώρηση, δεν πείθουν, από τη στιγμή που στο άρθρο 196 του Ν. 4389/2016, που έφερε και ψήφισε η ίδια, αναφέρεται ότι ακόμα και τα δημόσια ακίνητα, που περιλαμβάνονται στις εξαιρέσεις, παραμένουν στη διαχείριση της ΕΤΑΔ, δηλαδή, του Υπερταμείου, αφού η ΕΤΑΔ αποτελεί θυγατρική του. Μάλιστα τονίζει ότι το είχε επισημάνει στην Επίκαιρη Ερώτηση που είχε καταθέσει στις 5 Νοεμβρίου 2018 και στην οποία δεν προσήλθε ο Υπουργός, επειδή, προφανώς, είχε πολλά να κρύψει και δεν είχε και τίποτα να απαντήσει.

Σε δήλωσή του, ο Μάνος Κόνσολας αναφέρει: «Από τα 10.119 δημόσια ακίνητα που παραχωρήθηκαν στο Υπερταμείο τα 2.329 είναι αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία. Καμία κυβέρνηση δεν είχε τολμήσει ποτέ να παραχωρήσει αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία. Είναι σαφές, πλέον, ότι υπάρχει απαίτηση από το Υπερταμείο να εκμεταλλεύεται αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία για 99 χρόνια και κανείς δεν μπορεί να κάνει ότι δεν το βλέπει. Προφανώς, η απαίτηση αυτή στηρίζεται στις ανομολόγητες συμφωνίες που έχει κάνει η κυβέρνηση και τις κρύβει από τους πολίτες.

Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα είναι πολλαπλώς εκτεθειμένη. Ο Υπουργός Οικονομικών οφείλει να δώσει εξηγήσεις για τις συμφωνίες που έχει κάνει και απέκρυψε από τους πολίτες. Συμφωνίες που φτάνουν μέχρι την παραχώρηση αρχαιολογικών χώρων και μνημείων στο Υπερταμείο που ελέγχεται από τους δανειστές. Ένα Υπερταμείο, που έχει την υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και στο οποίο μεταβιβάστηκε όλη η ακίνητη δημόσια περιουσία για 99 χρόνια. Ένα «κατόρθωμα», ενδεικτικό της «περήφανης διαπραγμάτευσης» της κυβέρνησης».

Από money-toursim.gr

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ