Καταργείται ο μειωμένος ΦΠΑ σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω!

22 Οκτωβρίου, 2018
Καταργείται ο μειωμένος ΦΠΑ σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω!
Δυσάρεστη εξέλιξη φαίνεται στον ορίζοντα για τα ελληνικά νησιά, αφού προς οριστική κατάργηση πάει από την 1η Ιανουαρίου 2019 το καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ

Καταργείται ο μειωμένος ΦΠΑ σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω!

Δυσάρεστη εξέλιξη φαίνεται στον ορίζοντα για τα ελληνικά νησιά, αφού προς οριστική κατάργηση πάει από την 1η Ιανουαρίου 2019 το καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω, που δέχονται και το μεγαλύτερο βάρος των μεταναστευτικών ροών εδώ και πάνω από δύο χρόνια.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές όχι μόνο είναι αρνητικοί σε μια νέα εξάμηνη παράταση του μέτρου, αλλά επιπροσθέτως συνέστησαν στην κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε καμία ενέργεια από την πλευρά της που θα μπορούσε να ληφθεί ως μονομερής. Εξάλλου, τον περασμένο Ιούνιο, η Γερμανία μπλόκαρε την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 15 δισ. ευρώ από τον ESM μόλις ενημερώθηκε για την πρωτοβουλία της Αθήνας να διατηρήσει μειωμένους για ακόμη έξι μήνες τους συντελεστές ΦΠΑ στα προαναφερθέντα νησιά.

Αντίστοιχες ενέργειες όπως αυτή του περασμένου Ιουνίου θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την επιστροφή των πρώτων χρημάτων από τα ANFAs ύψους 600 εκατ. ευρώ, που αν δεν υπάρξει άλλο εμπόδιο κανονικά είναι να εκταμιευτούν μέσα στον Δεκέμβριο. Χωρίς το «πράσινο φως» από το Eurogroup, όπου η Γερμανία έχει τον έλεγχο των αποφάσεων, τα χρήματα αυτά δεν πρόκειται ποτέ να φτάσουν στη χώρα μας.

Στο σχέδιο που έστειλε η Αθήνα στις Βρυξέλλες στο οποίο περιγράφονται τα αντίμετρα που είναι διατεθειμένη να εφαρμόσει από το 2019 (όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους επαγγελματίες και η χορήγηση επιδόματος στέγασης) δεν περιλαμβάνεται η διατήρηση του μειωμένου κατά 30% συντελεστή ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου.

Αύξηση ΦΠΑ σε όλα τα επίπεδα

Με την κυβέρνηση να έχει επενδύσει πολιτικά στο θέμα της ακύρωσης των περικοπών στις συντάξεις δίνοντας έτσι προτεραιότητα στις συζητήσεις που διεξάγει με τους Ευρωπαίους εταίρους, το καθεστώς του ΦΠΑ στα πέντε νησιά έχει σχεδόν μπει στο περιθώριο. Και όχι μόνο αυτό, αλλά έχει ήδη ενεργοποιηθεί το μεταφορικό ισοδύναμο το οποίο λειτουργεί ως αντιστάθμισμα στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα ακριτικά νησιά. Με την κατάργηση του ευνοϊκού καθεστώτος σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω, οι συντελεστές ΦΠΑ θα αυξηθούν από τα επίπεδα του 5%, του 9% και του 17% στο 6%, στο 13% και στο 24%.

Ποιοι είναι οι νέοι συντελεστές

Πιο συγκεκριμένα, αν δεν υπάρξει την τελευταία στιγμή κάποια ανατροπή, από την 1η Ιανουαρίου 2019 στα 5 νησιά, θα αυξηθεί από 5% σε 6% ο συντελεστής ΦΠΑ για τα φάρμακα, τα βιβλία, τα περιοδικά και τις εφημερίδες. Παράλληλα, θα αυξηθεί από 9% σε 13% ο συντελεστής ΦΠΑ για τα βασικά είδη διατροφής όπως νωπά κρέατα, ψάρια, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, λαχανικά και βρώσιμα φρούτα, τα δημητριακά, τα άμυλα και τα προϊόντα αλευροποιίας, το ελαιόλαδο, το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα φυσικά νερά, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα, τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, ύδρευσης και φυσικού αερίου, τις υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα.

Και φυσικά, θα επέλθει αύξηση από 17% σε 24% του συντελεστή ΦΠΑ σε συσκευασμένα, μεταποιημένα και τυποποιημένα είδη διατροφής, ζάχαρη, λοιπές γλυκαντικές ουσίες, αλάτι, ξίδι, αναψυκτικά, χυμοί, και λοιπά μη αλκοολούχα ποτά, εκτός από τα μεταλλικά νερά, εστίαση-catering, αποχέτευση, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί, υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, όπως νεόδμητα κτίσματα (πλην πρώτης κατοικίας), αυτοκίνητα, δίκυκλα, φορτηγά, λεωφορεία και λοιπά οχήματα, καύσιμα (βενζίνη, πετρέλαιο, υγραέριο κ.λπ.), τσιγάρα και λοιπά προϊόντα καπνού, οινοπνευματώδη ποτά, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη οικιακού εξοπλισμού, όπως έπιπλα, υφάσματα κ.λπ., πάσης φύσεως μεταλλικά, πλαστικά και ξύλινα αντικείμενα, χημικά προϊόντα, κοσμήματα, ρολόγια κ.λπ., τέλη σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, όλες οι παρεχόμενες υπηρεσίες από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Μια τέτοια εξέλιξη μόνο ευχάριστη δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις νησιών, που έχουν απορροφήσει με μεγάλο κόστος τα κύματα προσφύγων και μεταναστών που εισρέουν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Ο, ούτως ή άλλως, χτυπημένος τουρισμός σε Χίο, Λέσβο, Σάμο, Λέρο και Κω, μαζί με την εστίαση καθώς και όλους τους ευρύτερους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας αυτών των νησιών παραμένει αίνιγμα το πώς θα μπορέσουν να απορροφήσουν και αυτή την αύξηση, μοιάζοντας να κρέμονται σε μια κλωστή από τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την Ευρώπη. 

του Αντώνη Καραμπουρνιώτη

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ