2310 932420 - 932473 - 932481 paskedi@paskedi.gr

Δελτία Τύπου

Ημερίδα του ΠΑΣΚΚΕΔΙ για τη στήριξη της μεταποίησης λαχανικών σε άλμη – Προβλήματα & προοπτικές στο επίκεντρο της συζήτησης

Example blog post alt

Ημερίδα του ΠΑΣΚΚΕΔΙ για τη στήριξη της μεταποίησης λαχανικών σε άλμη – Προβλήματα & προοπτικές στο επίκεντρο της συζήτησης

ERASMUS + 2016 - 2017 European Program

ICT course for small local producers

21-22 Ιουνίου 2018

Το ΠΑΣΚΚΕΔΙ είναι υπέρμαχος των μεγάλων επενδύσεων που πρόκειται να αναβαθμίσουν την χιλιοταλαιπωρημένη ελληνική οικονομία. Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο των τροφίμων, διαθέτοντας μάλιστα προοπτικές εξαγωγών στο εξωτερικό, θα έπρεπε να αποτελούν προτεραιότητα για επενδύσεις και προγράμματα στήριξης. προοπτικές εξέλιξης, που ανήκει στην παραπάνω Ένας από τους κορυφαίους κλάδους με πολύ δυνατές κατηγορία αποτελεί η μεταποίηση λαχανικών σε άλμη. Το ΠΑΣΚΚΕΔΙ, προκειμένου να στηρίξει τις επενδυτικές προτάσεις προς έναν από τους πιο δυνατούς επιχειρηματικούς κλάδους, διοργάνωσε τον Ιούνιο 2018 Ημερίδα με στόχο την ενημέρωση του κοινού τόσο για τις διαδικασίες παραγωγής, όσο και για τις συνθήκες μιας τέτοιας επένδυσης.    

Σκοπός της ημερίδας ήταν να αναδείξει τα σημαντικά οφέλη από τη διαδικασία μετατροπής/μεταποίησης των λαχανικών σε άλμη. Άλλωστε, η παρασκευή τουρσιών λαχανικών είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός κλάδος της βιομηχανίας μεταποίησης αγροτικών προϊόντων φυτικής παραγωγής με χρήση τεχνολογίας ζυμώσεων, με μεγάλες εξαγωγικές προοπτικές.

Βέβαια, όπως τονίσθηκε στη διάρκεια των ομιλιών, η δημιουργία μιας τέτοιου είδους επιχείρησης είναι υψηλού κόστους, ενώ την ίδια στιγμή, δεν υπάρχουν προγράμματα που να μπορούν να στηρίξουν τέτοιες επενδύσεις, καθώς τα ποσά που δίνονται από τα προγράμματα είναι πολύ λίγα σε σχέση με το μέγεθος της επένδυσης.

Αυτό αυξάνει τόσο πολύ το κόστος είναι κυρίως ο εξοπλισμός. Ο μηχανολογικός εξοπλισμός που απαιτείται, αποτελείται από τη γραμμή παραγωγής, κάποια πλυντήρια, μηχανές αποφύλλωσης, ταινία διαλογής κ.ά., με τη γραμμή παραγωγής μόνο να κοστίζει περίπου 100.000 ευρώ. Το μεγαλύτερο κόστος, παρ’ όλα αυτά, αφορά τις δεξαμενές υποδοχής για ωρίμανση του προϊόντος, που κυμαίνονται από 200.000 ευρώ και μπορεί να φτάσουν το 1 εκατ. ευρώ ανάλογα με τις ποσότητες που παράγονται. 

Βλέμματα στο εξωτερικό 

Παράλληλα, στη διάρκεια της Ημερίδας έγινε αναφορά στη βοήθεια του ελληνικού Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ) και της ιστοσελίδας www.startupgreece.gov.gr, οι οποίες δίνουν απαραίτητες συμβουλές για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων στο εξωτερικό, τη σωστή έρευνα των αγορών, την αποφυγή «παγίδων», τους τρόπους εξαγωγής, τη δημιουργία ανταγωνιστικών προϊόντων και την τιμολόγηση. 

Όπως υπογραμμίστηκε, ένα σωστά μελετημένο προϊόν πρέπει να καλύπτει τις παρακάτω τρεις προϋποθέσεις: 

σωστό σχεδιασμό

μελετημένη συσκευασία 

πιστοποίηση 

Γι’ αυτό τον λόγο, είναι σημαντικό να γίνει ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει έρευνα και που μπορεί να αφορά τη μελέτη και την καταγραφή των ανταγωνιστικών προϊόντων, τη συσκευασία και την παρουσίαση, τις ανταγωνιστικές τιμές και την αποδοχή προϊόντος. 

Τι πρέπει να γνωρίζει ο εξαγωγέας

Όσον αφορά τον εξαγωγέα, είναι σημαντικό να γνωρίσει το προϊόν του στους ενδεχόμενους εισαγωγείς και να συζητήσει μαζί τους για τις συνθήκες στην πώληση και στη διακίνηση παρεμφερών προϊόντων. Η τιμολόγηση των προϊόντων που εξάγονται αποτελεί ιδιαίτερης σημασίας διαδικασία, καθώς λαμβάνονται υπόψη, εκτός από παράγοντες κόστους παραγωγής, και άλλοι που αφορούν τη μεταφορά και την παράδοση των εμπορευμάτων στις ξένες αγορές. 

Τα μέσα προώθησης που έχει στη διάθεσή της η επιχείρηση είναι, σε γενικές γραμμές, τα ίδια με τις αγορές του εσωτερικού: 

διαφήμιση 

προωθητικό υλικό

μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

προσωπικές επισκέψεις

συμμετοχή σε εκθέσεις

ιστοσελίδα της επιχείρησης

Βοήθεια 

Μεγάλο βάρος από τη συζήτηση έπεσε στις διαθέσιμες μεθόδους εισαγωγής ενός προϊόντος σε μια αγορά του εξωτερικού. Κάποιες από αυτές είναι οι απευθείας εξαγωγές, οι εξαγωγές μέσω τρίτων, η σύναψη συνεργασίας με επιχειρήσεις του εσωτερικού ή του εξωτερικού. Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να απευθυνθεί, μεταξύ άλλων, και στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων (www.pse.gr). Στόχος του ΠΣΕ είναι συνολικά η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας και η υποστήριξη των εξαγωγών της χώρας. Επιπρόσθετα, όμως, εξασφαλίζει ειδικά προνόμια για τα μέλη του, καθώς αναλαμβάνει και υποστηρίζει:

Tη διεκπεραίωση και διευκόλυνση αντιμετώπισης μεμονωμένων επιχειρηματικών ζητημάτων.

Τη διοργάνωση ειδικών εκδηλώσεων προώθησης και προβολής του κλάδου και τη συμμετοχή σε επιχειρηματικές αποστολές, εκθέσεις κ.ά.

Τέτοιου είδους επενδύσεις στο παλιό ΠΑΑ εντάσσονταν στη Δράση 9.9: Μεταποίηση λαχανικών « Ίδρυση νέων, εκσυγχρονισμός – επέκταση με ή χωρίς μετεγκατάσταση υφιστάμενων μονάδων παραγωγής τουρσιών, ψητών λαχανικών και λιαστής ντομάτας». Στο ΠΑΑ 2014 – 2020 μπορούν να ενταχθούν στο Μέτρο 4.2

Ανταγωνιστές: η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της Ελλάδας στο τουρσί

Τα τουρκικά προϊόντα που διατίθενται σε χαμηλότερη τιμή γίνονται πιο «ελκυστικά» στους Ευρωπαίους καταναλωτές.

Ακολουθούν Βουλγαρία και Σκόπια. Σε όλο αυτό το σκηνικό έρχεται να προστεθούν τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερο οι Έλληνες αγρότες. Ανεξάρτητα από αυτό πάντως, σύμφωνα με μελέτη της Τράπεζας Πειραιώς (του 2015) γίνεται λόγος για αύξηση του αγροτικού εισοδήματος και βελτίωση των εξαγωγικών επιδόσεων για 21 γεωργικά προϊόντα σε βάθος δεκαετίας. Μεταξύ αυτών που διαθέτουν ισχυρό πλεονέκτημα ποιότητας (υψηλή ανταγωνιστικότητα σε υψηλές τιμές) είναι τα τουρσιά και τα διατηρημένα λαχανικά. Σήμερα, το εμπορικό ισοζύγιο των αγροτικών προϊόντων στη χώρα μας παραμένει ελλειμματικό. Ωστόσο, την ίδια ώρα, τα προϊόντα του αγροδιατροφικού τομέα αποτελούν μία από τις σημαντικότερες κατηγορίες στις εξαγωγές.

Σε όλα τα ICT προγράμματα βασιστήκαμε στην χρήση του Internet, χρησιμοποιώντας διάφορες πλατφόρμες, ως εργαλεία, που απλοποιούν και διευκολύνουν το έργο, των μικρών παραγωγών.

Πλατφόρμες επιλέξαμε από το Google Drive, Facebook και για online shopping, Prestashop. Επίσης προσπαθήσαμε να επιδείξουμε και μερικούς εύκολους τρόπους δημιουργίας απλής ιστοσελίδας στο Internet, με χρήση Joomla, και διάφορα searchengines.


;