Προσφέρουμε ελπίδα σε αυτούς που δίνουν τη ζωή τους για την πατρίδα μας – Εθελοντική Αιμοδοσία της Εστίασης για τους υπερασπιστές του Έβρου

11 Μαρτίου, 2020
Προσφέρουμε ελπίδα σε αυτούς που δίνουν τη ζωή τους για την πατρίδα μας – Εθελοντική Αιμοδοσία της Εστίασης για τους υπερασπιστές του Έβρου
Προσφέρουμε ελπίδα σε αυτούς που δίνουν τη ζωή τους για την πατρίδα μας – Εθελοντική Αιμοδοσία της Εστίασης για τους υπερασπιστές του Έβρου.

Τα απίστευτα φαινόμενα που λαμβάνουν χώρα στα Ελληνικά σύνορα στον Έβρο, θυμίζουν σε όλους τους Έλληνες ότι, παρά τις καθημερινές διαφορές μας, ο αγώνας για την προστασία της πατρίδας είναι κοινός. Το πολιτικό «παιχνίδι» σε βάρος της Ελλάδας από τον Ταγίπ Ερντογάν, σε συνδυασμό με την παθητική στάση που κρατά η Ευρώπη απέναντι στις καθημερινές απειλές που εξαπολύει ο Τούρκος πρόεδρος, αποδεικνύουν, ωστόσο, στον κάθε Έλληνα ότι μόνο αν ενώσουμε τις δυνάμεις, θα είμαστε σε θέση κρατήσουμε ακέραιη την ελευθερία μας.

Μάχη μέχρις εσχάτων στον Έβρο

Η διαμορφωθείσα κατάσταση στον Έβρο είναι κυριολεκτικά δραματική. Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, υπό τις απειλές των Τούρκων στρατιωτικών και αστυνομικών, επιχειρούν κατά χιλιάδες να περάσουν τα Ελληνικά σύνορα σε καθημερινή βάση. Αυτό και μόνο καθιστά τον αγώνα από την πλευρά των Ελληνικών αρχών να μοιάζει με ένα καθημερινό αδιέξοδο, μια αποστολή πέρα από κάθε όριο…

Γι’ αυτό τον λόγο, σύσσωμη τοπική κοινωνία, αλλά και φορείς από όλη την Ελλάδα, έσπευσαν για να προσφέρουν τρόφιμα, νερά, ή υλικά στους ανθρώπους που υπερασπίζονται την χώρα μας κάτω από αυτές τις απάνθρωπες συνθήκες.

Ενστερνιζόμενος αυτό τον ιερό αγώνα, ο κλάδος της Εστίασης αποφασίζει να αποδείξει έμπρακτα τη συμπαράστασή του στους Έλληνες που δίνουν ολονύχτιες μάχες στα σύνορα στον Έβρο, προχωρώντας σε μια ιδιαίτερη όσο και χρήσιμη προσφορά αγάπης και ζωής… Μια προσφορά που την ύστατη στιγμή μπορεί να κάνει τη διαφορά για έναν άνθρωπο…

Αιμοδοσία: όσο προσφέρεις, τόσο πιο «πλούσιος» γίνεσαι

Ως μια ένδειξη ευγνωμοσύνης στους προστάτες των συνόρων μας, ο κλάδος μας «δωρίζει το αίμα του», μέσα από την πανελλήνια διεξαγωγή εθελοντικής αιμοδοσίας, που διοργανώνει το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης.

Καλούμε σύσσωμο τον κλάδο της Εστίασης, ιδιοκτήτες, εργαζόμενους και φυσικά, όλους τους ανθρώπους που καθημερινά επισκέπτονται τα καταστήματά μας για να περάσουν μερικές ευχάριστες στιγμές, να αφιερώσουν μόλις δέκα λεπτά από τον χρόνο τους και να προσφέρουν ελπίδα στους ανθρώπους που αφιερώνουν καθημερινά τη ζωή τους για την πατρίδα μας.

Πληροφορίες συμμετοχής

ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΗΤΡΩΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΠΑΣΚΕΔΙ 15364

Ο λογαριασμός σας (όνομα χρήστη: PASKEDI) στο Κεντρικό Πληροφοριακό Σύστημα του Εθνικού Μητρώου Αιμοδοτών έχει πιστοποιηθεί.

Ο αριθμός μητρώου του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ είναι 15364

Εθελοντής Αιμοδότης σημαίνει… μοιράζομαι τη ζωή

Δεν χρειάζεται να συντρέχει ένας εθνικός λόγος για να γίνει κανείς εθελοντής αιμοδότης. Η αξία της πράξης είναι από μόνη της μεγαλειώδης. Στην Ευρώπη το 100% του αίματος προέρχεται από εθελοντές αιμοδότες. Στην Ελλάδα η αντίστοιχη αναλογία είναι 60%. Προκειμένου, να υπάρχει αυτάρκεια αίματος χρειαζόμαστε 200.000 τακτικούς εθελοντές αιμοδότες ετησίως, δηλαδή το 2% του πληθυσμού. Ενάμιση μήνας είναι το ανώτατο χρονικό όριο που διατηρείται το αίμα. Από μία μονάδα αίματος παρασκευάζονται μία μονάδα συμπυκνωμένων ερυθρών, μία μονάδα πλάσματος και μία μονάδα αιμοπεταλίων και μεταγγίζονται 3 ασθενείς. Κάθε 2 δευτερόλεπτα κάποιος χρειάζεται αίμα.

Θέλω αλλά μπορώ να γίνω αιμοδότης;

Αν είσαι 18-65 χρονών, πάνω από 50 κιλά, χωρίς σοβαρά προβλήματα υγείας μπορείς να δίνεις αίμα κάθε 3 μήνες. Φρόντισε την ημέρα που θα αιμοδοτήσεις, να είσαι ξεκούραστος και να έχεις φάει ένα ελαφρύ γεύμα (π.χ. τοστ, κουλούρι κτλ).

Τι πρέπει να προσέξω;

Θυμήσου να έχεις μαζί σου ένα επίσημο έγγραφο προκειμένου να μπορέσεις να ταυτοποιηθείς (π.χ. ταυτότητα, δίπλωμα οδήγησης) και τον ΑΜΚΑ σου, προκειμένου να μπορέσεις να καταχωρηθείς στο Εθνικό Μητρώο Αιμοδοτών (ΕΜΑ) και να έχεις την δυνατότητα να βγάλεις την νέα ηλεκτρονική ταυτότητα, μόνος σου ή με την βοήθεια κάποιας αιμοδοσίας.

Τι να περιμένω την ημέρα της αιμοδοσίας;

Θα συμπληρώσεις ένα σύντομο ιστορικό, θα ελεγχθεί η αιμοσφαιρίνη κι η πίεση σου και θα συζητήσεις με τον γιατρό της αιμοδοσίας όποια αμφιβολία ή απορία έχεις σχετικά με την κατάσταση της υγείας σου και θεωρείς ότι μπορεί να επηρεάσει την αιμοδότησή σου. Η διαδικασία της αιμοληψίας διαρκεί περίπου 10 λεπτά κι είναι ανώδυνη κι ασφαλής. Μετά την αιμοδοσία θα σου προσφερθεί ένα σνακ και θα παραμείνεις στον χώρο για 10 λεπτά. Τις επόμενες ώρες καλό θα ήταν να φροντίσεις να πιεις πολλά υγρά, να μην καπνίσεις για 1-2 ώρες, να μην σηκώσεις βάρος από το χέρι που αιμοδότησες και να αποφύγεις την έντονη άσκηση. Σε περίπτωση που αισθανθείς κάποια αδιαθεσία ή ενόχληση επικοινώνησε αμέσως με την αιμοδοσία.

Διοργανώστε αιμοδοσίες στα καταστήματά σας – Ποιες είναι οι προδιαγραφές

Πρακτικά ζητήματα για την οργάνωση ομαδικών αιμοληψιών από καταστήματα:

  • Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εκδήλωση ενδιαφέροντος, από έναν ελάχιστο αριθμό 40- 50 υποψηφίων αιμοδοτών (στην επαρχία αυτό θα κρίνεται ανά περίπτωση). Σε διαφορετική περίπτωση, προτείνεται στους αιμοδότες να προσέλθουν στην κοντινότερη υπηρεσία αιμοδοσίας, ύστερα πάντα από συνεννόηση με το Ε.ΚΕ.Α (στην ευθύνη του ΠΑΣΚΕΔΙ) και την επιθυμητή υπηρεσία αιμοδοσίας
  • Ο χώρος στον οποίο θα πραγματοποιηθεί η αιμοδοσία, θα πρέπει: να επιτρέπει την ασφαλή και άνετη διεξαγωγή των αιμοληψιών, να εξασφαλίζει την εμπιστευτική συνέντευξη του αιμοδότη, να διαθέτει παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, επαρκή φωτισμό, θέρμανση – ψύξη και καλό αερισμό, να έχει τραπέζια, καρέκλες κι ασανσέρ (εάν δεν βρίσκεται σε ισόγειο) και τέλος να έχει πρόσβαση σε τουαλέτες
  • Στις περιπτώσεις περιορισμένου αριθμού αιμοδοτών, μπορεί να επιχειρείται η συνεργασία με άλλες όμορες ομάδες ή συλλόγους εθελοντών αιμοδοτών, έπειτα πάντα από συνεννόηση όλων των εμπλεκομένων πλευρών
  • Αιμοδοσία μπορεί να πραγματοποιείται δύο με τρεις φορές ετησίως, κι έπειτα από συνεννόηση με το Ε.ΚΕ.Α

Το ΠΑΣΚΕΔΙ καλεί όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου να συμμετέχουν, προσφέροντας τον χώρο τους για τη διεξαγωγή ομαδικής εθελοντικής αιμοδοσίας. Κάθε συμμετοχή θα ανακοινώνεται μέσα από το επίσημο site του ΠΑΣΚΕΔΙ, καθώς και στα social media του Σωματείου μας, ενώ θα προηγείται σχετική ανάρτηση-ειδοποίηση προς ενημέρωση του κοινού!

 


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ