Εστίαση: Κραυγή αγωνίας από εργαζόμενη σε τουριστική περιοχή του Ρεθύμνου

28 Ιουλίου, 2020
Εστίαση: Κραυγή αγωνίας από εργαζόμενη σε τουριστική περιοχή του Ρεθύμνου
Κραυγή αγωνίας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η αναφορά στην καθημερινότητα που βιώνει μέσα από την δουλειά της νεαρή εργαζόμενη, μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook.

Κραυγή αγωνίας και απελπισίας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η αναφορά στην καθημερινότητα που βιώνει μέσα από την δουλειά της νεαρή εργαζόμενη, την οποία μοιράζεται με τους φίλους της στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook. Πρόκειται για εργαζόμενη σε ταβέρνα σε τουριστική περιοχή του Ρεθύμνου η οποία περιγράφει γλαφυρά την κατάσταση που ζει στην εργασία και στην καθημερινότητά της, εκφράζοντας τους φόβους της για το αβέβαιο παρόν που βιώνει αλλά και για το ακόμα πιο αβέβαιο αύριο που έρχεται.

Ακολουθεί η ανάρτηση της της νεαρής εργαζόμενης:

«”Ανοίξτε τα μαγαζιά” μας λέγανε, “έρχεται ο τουρισμός” μας λέγανε…

Δουλεύω σε εποχιακό εστιατόριο στην τουριστική περιοχή του Ρεθύμνου που όλα τα προηγούμενα χρόνια έβραζε από κόσμο. Φέτος η εικόνα είναι πολύ δραματική .Δεν φτάνει που μας διέλυσε ο COVID19,δεν φτάνει που η τουριστική σεζόν για κάποιους άνοιξε τον Ιούλιο( κανονικά ξεκινάει τον Απρίλιο) και για κάποιους δεν θα υπάρξει γιατί οι επιχειρήσεις δεν βγαίνουν αλλά και “μπαίνουν” μέσα καθημερινά. Δεν Φτάνει που δεν ανοίξανε τα περισσότερα ξενοδοχεία και αυτά που ανοίξανε είναι όλα All inclusive. Δεν φτάνει που τα μαγαζιά που είναι τώρα ανοιχτά δεν μπορούν να βγάλουν έστω και ένα μεροκάματο και χρωστάνε και από πάνω. Δεν μπορούν να πάρουν προσωπικό γιατί πολύ απλά δεν βγαίνουν. Κάποιοι έχουν αποφασίσει να δουλεύουν λίγες ώρες γιατί δεν αξίζει καν να κάθεσαι και να περιμένεις μπας και περάσει κανένας και στρίψει το κεφάλι του έστω και απλά να κοιτάξει τον κατάλογο ή κάποια τουριστικά σουβενίρ. Η κατάσταση έχει ξεφύγει τελείως. Βλέπεις πολύ σπάνια κόσμο να περπατάει στον δρόμο. Μπορώ να πω, πως τον χειμώνα, στην καραντίνα περπατούσε πιο πολύς κόσμος από ότι τώρα. Αυτοί οι λίγοι που βγαίνουν, λοιπόν, είναι αυτά τα “βραχιόλια” που τρώνε στο ξενοδοχείο τους , πίνουν στο ξενοδοχείο τους ή βολεύονται με φρούτα και παγωτά από τα σούπερ μάρκετ ή προχωράνε με πλαστικά ποτήρια από το μπαρ του ξενοδοχείου τους. Δεν έχουν ανάγκη από τίποτα. Τα έχουν όλα μέσα στο ξενοδοχείο. Τους λες ένα καλημέρα ή καλησπέρα και σε κοιτάνε λες και θέλεις να τους πάρεις την ψυχή, στην καλύτερη περίπτωση, στην χειρότερη δεν στρίβουν ούτε το κεφάλι τους. Τους λες welcome και τρέχουνε, λες και θα τους πιάσεις απ’ το μαλλί να τους βάλεις με το ζόρι μέσα στο μαγαζί. Τα μίνι μάρκετ από την άλλη πουλάνε μόνο νερό, τσιγάρα, παγωτά και μπισκότα. Έχει πιάσει πάτο ο τουρισμός!!! Οι επιχειρηματίες για να “πιάσουν” έστω και έναν πελάτη έχουν κατεβάσει τις τιμές πιο κάτω και από ένα περίπτερο. Φανταστείτε τώρα την αγανάκτηση του κόσμου που δουλεύει. Επίσης ήθελα να πω πως όλα τα ξενοδοχεία που ανοίξανε φοβερίζουν τον κόσμο και τους λένε να μην βγαίνουν έξω γιατί θα κολλήσουν COVID και τους κρατάνε μέσα και οι υπόλοιποι πηγαίνουν εκδρομές και τους πάνε από τόπο σε τόπο. Παράπονο μεγάλο. Εμείς δηλαδή που δουλεύουμε με τους τουρίστες δεν φοβόμαστε να κολλήσουμε COVID;;; Μας έχουν αρρωστήσει να φοράμε μάσκες και γάντια με 35 βαθμούς ενώ ο τουρίστας δεν κρατάει ούτε απόσταση ούτε τηρεί τα μέτρα προστασίας. Αναγκάζουν τα μαγαζιά να κάνουν απολύμανσης που ο καθένας το πληρώνει από την τσέπη του. Να αγοράζουν μάσκες και γάντια. Δεν είναι φθηνά αυτά. Δεν παίρνεις ένα κουτάκι παίρνεις ποσότητες που κοστίζουν 500€ και πάνω. Βάλτε και τα αντισηπτικά. Μας λένε καθαρίστε τους καταλόγους και καρέκλες και γενικά ότι ακουμπάει ο καθένας στο μαγαζί μέσα. Δηλαδή, θέλεις ένα άτομο να καθαρίζει μόνο, να τρέχει πίσω από τον τουρίστα με το αντισηπτικό και να καθαρίζει. Δεν γίνεται αυτό. Εδώ δεν μπορείς να πάρεις πάνω από 1 άτομο για δουλειά, όχι να έχεις 2-3 άτομα.

Το μαγαζί που εργάζομαι ως σερβιτόρα, δουλεύει με φρέσκα κρέατα και θαλασσινά, τα οποία μπορεί να τα δει και να τα διαλέξει ο πελάτης (πάντα με μάσκα) στην κουζίνα. Όταν δεν έχει δουλειά το μαγαζί τα πετάς. Τι να τα κάνεις; Παρ’όλο που είμαστε ελληνικό εστιατόριο έχουμε ξεχάσει τι πάει να πει μουσακάς, γεμιστά, παπουτσάκια. Δεν μπορείς να φτιάχνεις ταψιά με φαγητό και να το πετάς. Μόνο από αυτό ένα μαγαζί “μπαίνει” μέσα.Θα μου πείτε να πάρουμε λιγότερη ποσότητας Δεν γίνεται. Πρώτον αν αυξηθεί απότομα η δουλειά δεν μπορείς να ανταπεξέλθεις και δεύτερον δεν μπορείς να παραγγείλεις μια τσιπούρα και ένα λαβράκι με 3 καλαμάκια και να στα φέρουν κιόλας .Πιο πολύ βενζίνη θα κάψει ο διανομέας που θα φέρει την παραγγελία από το κόστος της παραγγελίας.

Φανταστείτε ένα εστιατόριο ελληνικό που όλα τα χρόνια είχε 100 καθίσματα και φέτος έχει 50,είχε 6 άτομα προσωπικό και τώρα έχει 2,έκανε 30-40 τραπέζια την ημέρα και τώρα το πολύ 6-7.Όλη μέρα καθόμαστε και περιμένουμε τους τουρίστες και μπαίνουν 2-3 τραπέζια από τις 10 το πρωί και 3-4 από τις 20:00 μέχρι το κλείσιμο. Καίνε τα ρεύματα, το ΙΚΑ και ΟΛΑ για αυτά τα 5-6 τραπέζια την ημέρα! Βάλε ψώνια, βάλε μεροκάματο. Τι μένει; Ένα τίποτα. Με αυτό το τίποτα λοιπόν, πρέπει να πληρώσεις τις υποχρεώσεις του μαγαζιού, όπως το ενοίκιο, το ρεύμα, το νερό, το ίντερνετ και πολλά άλλα (όποιος έχει εστιατόριο θα καταλάβει).Πρέπει να βάλεις και κάτι στην άκρη για τον χειμώνα για να μπορείς να ζήσεις την οικογένεια σου. Μας λέγανε θα βοηθήσουμε τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις που πλήττονται οικονομικά. Που ακούστηκε αυτό τώρα να δίνουν σε ένα μαγαζί που έχει νοίκι 1200 ευρώ τον μήνα και να του δίνουν 800 ευρώ για 2 μήνες. Να τα κάνει τι ? Να πληρώσει τι με αυτά;;; Είστε σοβαροί; Από την άλλη, εγώ που Δουλεύω εποχιακή στο εστιατόριο και παίρνω το επίδομα ανεργίας τον χειμώνα για 3 μήνες που είναι 399€.Πες 1200 ευρώ για 5 μήνες. Με αυτά τα λεφτά πρέπει να πληρώσω ενοίκιο και ρεύμα έτσι? Και τι μένει; Μόνο το ενοίκιο μου κοστίζει 1000 ευρώ για 5 μήνες. Τι πρέπει να τρώω με 200 ευρώ; Μακαρόνια χωρίς λάδι όλο τον χειμώνα; Πήγαν και κλείσανε όλα τα μαγαζιά και έχουμε χάσει 3 μήνες. Έχουμε χάσει λεφτά! Εαν ήταν τόσο μεγάλος ο φόβος και έκλεισε η κυβέρνηση τα μαγαζιά, καλώς. Έπρεπε να δώσουν σε κάθε επιχειρηματία τα λεφτά που αντιστοιχούν έστω στο ενοίκιο του και όχι να κόβουν 40%.Που να τα βρει τα λεφτά να πληρώσει το 60 %;;; Από που;;; Να πάει να κλέψει; Κάθονται και λένε “Πάρε εκεί 800 ευρώ και εντάξει είσαι”. Τι είναι αυτά για ένα μαγαζί;;; Ψίχουλα!!! Και τώρα που και καλά άνοιξε η σεζόν τι προλαβαίνεις να μαζέψεις με τέτοια κατάσταση; Τίποτα! Θα τελειώσει η σεζόν και θα χρωστάνε όλα τα μαγαζιά ενοίκια, θα τους κόβουν ρεύματα, τηλέφωνα, ίντερνετ, νερά. Άντε να βρεις άκρη του χρόνου για να ανοίξεις το μαγαζί με χρέη. Αν βέβαια επιβιώσει η επιχείρηση. Τα περισσότερα μαγαζιά στο Ρέθυμνο έχουν κλείσει για πάντα!!Νέκρα!!!Ο άνθρωπος που έχει μαγαζί να μην βγάζει προς το ζην και να σκέφτεται πως θα βγάλει τον χειμώνα, πως θα ταΐσει τα παιδιά του,πως θα πληρώσει τα φροντιστήρια, τα ρούχα; Αλλά έτσι πως έχουμε καταντήσει το μόνο που θα σκεφτούμε είναι τι θα φάμε τον χειμώνα. Έτσι πως πάει για αναγκαία πράγματα δεν θα’ χουμε. Να σου τύχει μια στραβή και δεν θα ξέρεις από πού να φύγεις και που να απευθυνθεί .Έλεος!

Εμένα προσωπικά μέσα στον χειμώνα, που ήταν ακόμα καραντίνα, με απείλησαν να με πετάξουν έξω από το σπίτι γιατί χρωστούσα ενοίκια. Δηλαδή, μέσα στην καραντίνα που δεν υπάρχει δουλειά, όλα είναι κλειστά, δεν ξέρεις πότε θα ανοίξει η σεζόν ,το Ταμείο που πήρες έχει τελειώσει γιατί πρέπει να τρως και κάτι, που να βρεις τα λεφτάς Και να ήθελες να βγάλεις ένα μεροκάματο δεν μπορούσες. Δεν λέω. Χρωστάω. Αλλά πρέπει να είσαι και λίγο άνθρωπος. Όταν ο άλλος έχει λεφτά και δεν στα δίνει είναι άλλο, αλλά όταν δεν έχει να φάει και του λες μάζεψε τα και φύγε, μέσα στον χειμώνα, είναι λίγο απάνθρωπο θα έλεγα. Τα επιδόματα που λέγανε τα 800 ευρώ, έγιναν 534.Πόσοι τα πήρατε? Εγώ προσωπικά ακόμα το περιμένω. Εδώ και έναν μήνα. Πάω κάθε μέρα 100000000 φορές στο ATM και περιμένω… περιμένω. Παίρνεις το ΟΑΕΔ, δεν το σηκώνουν, παίρνεις την λογίστρια λέει δεν ξέρω πότε θα τα πάρεις. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι υπομονή. Πόση υπομονή πια; Μας δουλεύουν. Από την Παρασκευή στην Δευτέρα και από Δευτέρα στο τέλος του μήνα και πάει λέγοντας. Αυτό είναι κράτος; Αυτό είναι βοήθεια; Ο κόσμος πεινάει! Δεν ξέρει τι τον περιμένει αύριο. Τι δεν καταλαβαίνετε; Μας έχετε καταστρέψει! Φτάνει πια !Δώστε τα λεφτά στον κόσμο! Καταργήστε τα All inclusive! Να παίρνουν όλοι το μερίδιο τους. Να μην σκέφτεστε μόνο την πάρτι και την κοιλιά σας!!!Εσείς που κάθεστε και κοιμάστε στην Βουλή και παίζετε με τα τηλέφωνα ή βρίζετε ο ένας τον άλλον παίρνετε 5.000 ευρώ και βάλε. Δεν καταλαβαίνετε τίποτα!!!Πρέπει να σας βάλουν να ζήσετε με 800 ευρώ τους 2 μήνες που έγιναν 4 για να καταλάβετε τι πάει να πει πείνα. Και κάθε μέρα να πηγαίνετε και να βρίζετε από μέσα σας μόλις δείτε ότι το υπόλοιπο σας είναι 0.!Μας έχετε αρρωστήσει όλους! Δεν ντρέπεστε λίγο; Μόνο λόγια είστε!!Για να δίνετε εκατομμύρια στα κανάλια για να κάνουν διαφημίσεις τις μάσκες έχετε, για να δώσετε στον κόσμο δεν έχετε. Επιδόματα ντροπής! Πολλά είπα. Λυπάμαι ειλικρινά όλα τα μαγαζιά και εργαζόμενους που δεν θα βγάλουν τον χειμώνα. Μέσα είμαι και εγώ. Καλή σεζόν και καλό χειμώνα.

P.S Δεν φτάνει που δεν έχουμε δουλειά, έχουμε και τα τσογλάνια που έρχονται και σπάνε μαγαζιά την νύχτα. Το παίζουν μάγκες και γελάνε. Δεν σέβονται τίποτα. Ήρθες σε ξένη χώρα, πρέπει να σεβαστείς όλον τον κόσμο και τους νόμους. Εμείς δουλεύουμε για σας , χαμογελάμε όταν περνάτε ,σας λέμε Καλημέρα, σας βοηθάμε όταν χρειάζεστε βοήθεια, κάνουμε τα πάντα για να περάσετε καλά στις διακοπές σας και εσείς απλά δεν νοιάζεστε για τίποτα. Τα σπάτε όλα! Θα ήθελα να ξέρα τι τιμωρία θα είχατε στην χώρα σας αν πηγαίνατε και κάνατε ζημιά σε ένα μαγαζί; Ντροπή!!!

Όλα αυτά που λέω τα ζω καθημερινά. Αν θέλετε μπορείτε να με βρίσετε. Να πείτε πως δεν έχω δίκαιο. Δεν με πειράζει. Όσοι άνθρωποι υπάρχουν, τόσες απόψεις. Συγγνώμη αν πρόσβαλα κανέναν και είπα κάτι που σας πείραξε. Ελευθερία λόγου έχουμε ακόμα όλοι…Ακόμα…

Κοιτάξτε εικόνες ντροπής!!!»

Η ιστορία αναρτήθηκε στο rethemnosnews.gr

 


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ