Εργασία στην αργία της 15ης Αυγούστου: τι ισχύει με αμοιβές/μισθούς σε εργαζόμενους

6 Αυγούστου, 2018
Εργασία στην αργία της 15ης Αυγούστου: τι ισχύει με αμοιβές/μισθούς σε εργαζόμενους
Η 15 Αυγούστου θεωρείται από τις πιο περίεργες μέρες του χρόνου για τους εργαζόμενους. Άλλοι απολαμβάνουν την άδειά τους, ενώ άλλοι περιμένουν αυτή τη μέρα για περισσότερη κατανάλωση.

Εργασία στην αργία της 15ης Αυγούστου: τι ισχύει με αμοιβές/μισθούς σε εργαζόμενους

Η 15 Αυγούστου θεωρείται από τις πιο περίεργες μέρες του χρόνου για τους εργαζόμενους. Άλλοι απολαμβάνουν την άδειά τους, ενώ άλλοι περιμένουν αυτή τη μέρα για περισσότερη κατανάλωση. Θεωρείται όμως εργάσιμη ημέρα η 15η Αυγούστου και ποια είναι η κατάσταση που ισχύει για όσους πρέπει να εργαστούν αυτή τη μέρα; 

Η 15η Αυγούστου 2018, που φέτος πέφτει μεσοβδόμαδα Τετάρτη, ανήκει στις υποχρεωτικές αργίες του έτους. Αυτό σημαίνει ότι απαγορεύεται η λειτουργία των επιχειρήσεων εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν κατά τις Κυριακές και τις αργίες, όπως είναι οι κλινικές, τα ξενοδοχεία, εστιατόρια και ευρύτερα οι κλάδοι φιλοξενίας & εστίασης.

Όσον αφορά τους μισθωτούς που δεν θα εργαστούν τη μέρα αυτή, όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο θα καταβληθεί το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους. Αντίθετα, όσοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό και δεν θα απασχοληθούν την 15η Αυγούστου, θα λάβουν κανονικά τον μηνιαίο μισθό τους.

Εργαζόμενοι στις 15 Αυγούστου: τι ισχύει 

Όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, το κανονικό τους ημερομίσθιο επιδέχεται προσαύξηση 75% που υπολογίζεται στο νόμιμο ωρομίσθιο τους. Αν πάλι κάποιος που εργάζεται στις 15 Αυγούστου λαμβάνει μηνιαίο μισθό τότε:

1) Για επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν τις Κυριακές και γενικά σε ημέρες αργίας ωστόσο, εκτάκτως, θα λειτουργήσουν την 15η Αυγούστου, οφείλεται, εκτός από την προσαύξηση 75% και το 1/25 του συνήθως καταβαλλομένου μισθού τους.

2) Για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές από τον νόμο αργίες (νοσοκομεία, φιλοξενία, εστίαση κα), οφείλεται μόνο η προσαύξηση 75%, επειδή θεωρείται ότι περιλαμβάνεται στο μηνιαίο μισθό τους η αμοιβή τους για την απασχόληση κατά την αργία της 15ης Αυγούστου.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι σε περίπτωση που ένας εργαζόμενος βρίσκεται σε κανονική άδεια κατά την 15η Αυγούστου, αυτή δεν υπολογίζεται στις εργάσιμες ημέρες της άδειας. Άρα η άδεια επιμηκύνεται κατά μία ημέρα. Κι αυτό αφορά τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις είτε δεν λειτουργούν την ημέρα αυτή, είτε ανήκουν στις εξαιρέσεις και λειτουργούν νόμιμα. Να συμπληρωθεί ακόμα ότι δεν θα πρέπει να δίδεται ως αναπληρωματική ημέρα ανάπαυσης (ρεπό).

Η 15 Αυγούστου αποτελεί ημέρα ξεκούρασης για όλη την Ελλάδα. Η γνώση των δεδομένων που ισχύει βοηθά τους καταναλωτές, που ενδεχομένως να αναζητήσουν τις παροχές μιας επιχείρησης την ημέρα αυτή, τους εργαζόμενους να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και φυσικά, την ίδια την επιχείρηση που χρειάζεται να κάνει τον προγραμματισμό της. 


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ