2310 932420 - 932473 - 932481 paskedi@paskedi.gr

Επικαιρότητα

Ένα «λάθος» υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορεί να εξελιχθεί δραματικά για μια επιχείρηση εστίασης

Example blog post alt

Ένα «λάθος» υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορεί να εξελιχθεί δραματικά για μια επιχείρηση εστίασης


Απρόσμενα προβλήματα με δραματική εξέλιξη & απρόβλεπτες συνέπειες μπορεί να προκαλέσει σε κάθε επιχείρηση στον χώρο της εστίασης, η έλλειψη απόλυτης προσοχής σε υγειονομικά ζητήματα που αφορούν την κουζίνα & τους υπόλοιπους χώρους.

Μια τέτοια αμέλεια διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο για μια νεαρή μητέρα δύο παιδιών, που άφησε την τελευταία της πνοή ενώ βρισκόταν σε διακοπές στην Κέρκυρα πέρσι το καλοκαίρι. Ο σύζυγός της αποκαλύπτει όλα όσα είχαν προηγηθεί στη διάρκεια του δείπνου τους στο ξενοδοχείο. Αιτία θανάτου: το ωμό κοτόπουλο που έφαγε στο δείπνο. 

Όλα έγιναν στην Κέρκυρα το καλοκαίρι του 2017, με τον σύζυγο της άτυχης μητέρας, να φέρνει και πάλι στο προσκήνιο την τραγωδία, που ξεκίνησε με το ωμό κοτόπουλο που σέρβιρε ξενοδοχείο του νησιού. Η 37χρονη Νάταλι Ρόνσλεϊ είχε έρθει στις 13 Αυγούστου του 2017 για διακοπές στο Νησί των Φαιάκων με τον σύζυγό της Στιούαρτ και τους δυο γιους της, όταν κατέρρευσε μέσα σε μόλις 36 ώρες από την κατανάλωση ωμού κοτόπουλου, όπως αποκάλυψε ιατροδικαστής στο δικαστήριο του Γουέστμινστερ.

Η τραγωδία χτύπησε την οικογένεια ενώ διήνυαν τη δεύτερη εβδομάδα των διακοπών τους στην Κέρκυρα. Η γυναίκα, η οποία έχαιρε άκρας υγείας και μάλιστα έκανε τρίαθλο πριν έλθει στη χώρα μας, πέθανε όταν σχηματίστηκαν θρόμβοι αίματος σε όλο της τη σώμα μπλοκάροντας τα αιμοφόρα αγγεία με αποτέλεσμα να αιμορραγεί ακατάσχετα στο κρεβάτι του νοσοκομείου, όπου είχε διακομιστεί, όπως είπε ο άνδρας της.

Ακόμα και λίγη ποσότητα ήταν αρκετή…

Ο σύζυγός της περιγράφει τα όσα έγιναν εκείνη τη μοιραία μέρα για τη σύζυγό του, στην Κέρκυρα: «Το ξενοδοχείο διέθετε δύο, τρία εστιατόρια. Είχε έναν μπουφέ και τρώγαμε οι τέσσερίς μας», είπε ο Στιούαρτ Ρόνσλεϊ στο δικαστήριο. «Είχα πάρει τα αγόρια μαζί μου κι είχαμε βάλει στα πιάτα μας ζυμαρικά, ψωμί και λουκάνικα. Η Νάταλι είχε επιλέξει άλλο δείπνο με κοτόπουλο, σαλάτα, γαρίδες και λαχανικά.

Ήμασταν στο τραπέζι όταν γύρισε. Άρχισε να τρώει το φαγητό της και καθώς έκοψε το κοτόπουλο, βγήκε κόκκινο αίμα και της το επεσήμανα. Πήγε στον μπουφέ και άλλαξε το κοτόπουλο με άλλο κομμάτι, γύρισε και το έφαγε. Είχε φάει ελάχιστες μπουκιές από το πρώτο».

Η αντίστροφη μέτρηση για τη ζωή της

Το ίδιο βράδυ η γυναίκα παραπονέθηκε ότι δεν ένιωθε καλά και γύρω στις τρεις τα χαράματα άρχισε να κάνει εμετό. «Ο γιατρός ήρθε γύρω στις επτά το πρωί. Διέγνωσε γαστρεντερίτιδα και μας είπε να χωριστούμε για να μην κολλήσουμε. Πήγα τα παιδιά για πρωινό και μετά για μπάνιο. Όταν γυρίσαμε κατά τις 11 ήταν ακόμη άρρωστη και μου ζήτησε να πάω να ζητήσω βοήθεια από τους γιατρούς. Ο δεύτερος γιατρός συνέστησε τη μεταφορά της στο ιατρικό κέντρο, όπως και έγινε με ασθενοφόρο και νωρίς το απόγευμα ενημερώθηκα ότι την πήγαν στο νοσοκομείο. Νόμιζα ότι η γυναίκα μου θα γυρίσει το πρωί. Όταν με είδε, χάρηκε, αλλά ανησυχούσε έντονα. Πονούσαν τα πόδια της κι είχε κόκκινα σημάδια στο κορμί της», αφηγήθηκε συντετριμμένος ο άνδρας της.

 Η προϊσταμένη της μονάδας εντατικής θεραπείας συνέστησε την αεροκομιδή της ασθενούς σε νοσοκομείο στην ηπειρωτική Ελλάδα που διέθετε καλύτερες εγκαταστάσεις, αλλά από την ασφαλιστική εταιρεία του ζευγαριού έκριναν ότι δεν ήταν αναγκαίο. Ειδοποιήθηκαν κι έφθασαν ο αδελφός κι η ανιψιά της γυναίκας, ενώ εκείνη κείτονταν αναίσθητη στο κρεβάτι. Γύρω στη μία το βράδυ ο άνδρας της κι ο αδελφός της διεπίστωσαν ότι ο σφυγμός της 37χρονης γινόταν ολοένα και πιο αδύναμος. «Άρχισα να φωνάζω όπως κι ο αδελφός της. Έτρεξε το προσωπικό και μας έβγαλαν από το δωμάτιο. Στεκόμασταν έξω από την πόρτα και μετά από 5-10΄βγήκε η ίδια νοσοκόμα και μας ζήτησε συγνώμη γιατί δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτε κι η Νάταλι πέθανε»…

Η διαπίστωση μετά τον θάνατο της γυναίκας

Ο λοιμωξιολόγος καθηγητής Σεμπάστιαν Λούκας κατέθεσε στο δικαστήριο ότι μολονότι η γυναίκα ήταν υγιής και αθλείτο, η πιθανότητα να κολλήσει κανείς σοβαρή ασθένεια από τροφική δηλητηρίαση εξαρτάται αποκλειστικά από τα γονίδιά του. «Φαίνεται ότι η κ. Ρόνσλεϊ είχε τα λάθος γονίδια.

Υποθέτοντας ότι κόλλησε E. Coli (κολοβακτηρίδιο) από μη καλά μαγειρεμένο κοτόπουλο φαίνεται πολύ λογική θεωρία. Και το σημείο καμπής είναι όταν αρχίζει να προκαλεί διάχυτη ενδαγγειακή πήξη, οπότε είσαι καταδικασμένος. Είναι μια πολύ γρήγορη διαδικασία και η αλληλουχία των συμβάντων που εξιστόρησε ο κ. Ρόνσλεϊ συνάδει με αυτή την άποψη. Όταν οι ασθενείς λένε ότι νιώθουν πολύ άσχημα, μπορεί σε μια μέρα να πεθάνουν».

Ο ειδικός στις λοιμώξεις είπε στο δικαστήριο ότι από τη στιγμή που ένα άτομο με τέτοια γονίδια μολυνθεί από E.Coli, ελάχιστα μπορούν να γίνουν. Κι όπως κατέθεσε στο δικαστήριο, η άτυχη γυναίκα ήταν το τρίτο άτομο που ο ίδιος είδε να πεθαίνει μέχρι στιγμής φέτος υπό τέτοιες συνθήκες…

Προσοχή & ενημέρωση

Το ΠΑΣΚΚΕΔΙ εφιστά την προσοχή σε όλες τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις & τα καταστήματα στον χώρο της εστίασης που διαθέτουν κουζίνα. Σε περιόδους όπως αυτές, όπου οι τουριστικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα προσπαθούν να διατηρήσουν την παραγωγικότητά τους μέσα σε δύσκολες συνθήκες, η αμέλεια & η έλλειψη ποιότητας είναι οι χειρότεροι «σύμμαχοι» για μια επιχείρηση. 

Παρακαλούμε κάθε επιχείρηση να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών για να «προστατέψει» τον εαυτό της. Η ποιότητα είναι ο μόνος «δρόμος» για μια υγιή επιχειρηματικότητα.  


;