Εκλογές 7ης Ιουλίου: μόνο μια απεργία… της Εστίασης φέρνει την αυτοδυναμία

25 Ιουνίου, 2019
Εκλογές 7ης Ιουλίου: μόνο μια απεργία… της Εστίασης φέρνει την αυτοδυναμία
Η 7η Ιουλίου είναι η πλέον κρίσιμη ημερομηνία της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας της Ελλάδας. Η κόντρα μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα κορυφώνεται μέρα με τη μέρα

Εκλογές 7ης Ιουλίου: μόνο μια απεργία… της Εστίασης φέρνει την αυτοδυναμία

Η 7η Ιουλίου είναι η πλέον κρίσιμη ημερομηνία της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας της Ελλάδας. Η κόντρα μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα κορυφώνεται μέρα με τη μέρα και όσο οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα 8-10 μονάδων στη ΝΔ, τόσο το διακύβευμα της αυτοδυναμίας γίνεται μεγαλύτερο.

Υπάρχει, ωστόσο, ένας σημαντικός παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει μεγάλες ανατροπές στο αποτέλεσμα των εκλογών και ο οποίος τρομάζει στην κυριολεξία τόσο τους δύο μεγάλους μονομάχους Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και τα μικρότερα κόμματα που δίνουν μάχη για να εξασφαλίσουν το πολυπόθητο 3% που είναι το εισιτήριο για τη συμμετοχή στη νέα Βουλή: η αποχή!

Τα κομματικά επιτελεία τρέμουν την επίδραση της αποχής με δεδομένο ότι οι εκλογές θα γίνουν στις 7 Ιουλίου, όταν δηλαδή ένα μέρος του κόσμου θα βρίσκεται σε διακοπές ενώ εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον τουρισμό που είναι στα νησιά είναι αμφίβολο αν θα επιστρέψουν στις εκλογικές τους περιφέρειες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Με άλλα λόγια, μόνο μια συνολική απεργία στην Εστίαση στις 7 Ιουλίου με κλειστά beach bar, εστιατόρια, ταβέρνες και μαγαζιά σε όλες τις τουριστικές περιοχές μπορεί να κρατήσει όλο τον κόσμο Κυριακάτικα στα σπίτια του, κάνοντάς τον να πεταχτεί μέχρι το κοντινότερο σχολείο και να ψηφίσει…

Κορυφώνεται η πόλωση

Την ίδια στιγμή, η επιχείρηση – πόλωση στην οποία επιδίδονται τις τελευταίες μέρες τα μεγάλα κόμματα σκοντάφτει στις υψηλές θερμοκρασίες που είναι αντιπαραγωγικές για πολιτική αντιπαράθεση.

Το μέγεθος της αποχής είναι καθοριστικό για το τελικό αποτέλεσμα αλλά και την αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Στην περίπτωση κατά την οποία η αποχή είναι μεγάλη τότε η στρέβλωση του αποτελέσματος θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Για παράδειγμα μπορεί η Νέα Δημοκρατία να πάρει λιγότερες ψήφους από ότι στις ευρωεκλογές αλλά να εκτοξεύσει τη διαφορά ποσοστών με τον ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια υπάρχει και το ενδεχόμενο η αποχή να ευνοήσει τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί παραδοσιακά οι αριστεροί ψηφοφόροι πάνε στην κάλπη.

«Μάχη» για την αυτοδυναμία

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει ως στρατηγικό στόχο την αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, την οποία θεωρεί προϋπόθεση για να προχωρήσουν ταχύτατα οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Από την άλλη, στη μάχη κατά της αποχής έχει μπει δυναμικά και ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Τσίπρα να προειδοποιεί για τις συνέπειες που θα προκαλέσει στην κοινωνία μια ενδεχόμενη νίκη της Νέας Δημοκρατίας.

Τα δύο κόμματα αναμένεται να κλιμακώσουν τον αγώνα για να πείσουν τη μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου να πάει στην κάλπη στις 7 Ιουλίου γιατί η αποχή θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας αυτής της αναμέτρησης.

Νέα δημοσκόπηση: Στις 10,7 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και αυτοδυναμία για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δείχνει δημοσκόπηση της Marc για λογαριασμό του Ant1, ενόψει των εθνικών εκλογών 2019.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε τηλεφωνικά το διάστημα 19-23 Ιουνίου, σε 1214 νοικοκυριά σε όλη την χώρα, η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου με 10,5, ενώ στην πρόθεση ψήφου επί των έγκυρων ψηφοδελτίων με 10,7.

Σύμφωνα με την εκτίμηση η ΝΔ θα καταλάβει 156 έδρες έναντι 75 του ΣΥΡΙΖΑ. Η έρευνα δείχνει επτακομματική Βουλή αφού το «Μέρα25» του Γιάνη Βαρουφάκη αλλά και η «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου περνούν το όριο του 3%. Αναλυτικότερα:

Πρόθεση ψήφου: ΝΔ 34,3%, ΣΥΡΙΖΑ 23,8%, ΚΙΝΑΛ 6,6%, ΚΚΕ 5%, ΜέΡΑ 25 3%, Χρυσή Αυγή 3,2%, Ελληνική Λύση 3,2%, Πλεύση Ελευθερίας 1,4%, Ένωση Κεντρώων 1,4%, Άλλο κόμμα 5,6%, Άκυρο – Λευκό 1,7%, «Δεν θα ψηφίσω» 0,9%, «Δεν έχω αποφασίσει ακόμη» 9,9%.

Δημοσκόπηση Pulse: Στις οκτώ μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Η Νέα Δημοκρατία προηγείται στην πρόθεση ψήφου του ΣΥΡΙΖΑ με οκτώ μονάδες σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων η ΝΔ προηγείται με 35% έναντι 27% του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθεί το ΚΙΝΑΛ στο 7%, ΚΚΕ 5,5%, Χρυσή Αυγή 4,5% Ένωση Κεντρώων 1,5%, Πλεύση Ελευθερίας 1,5%, Ελληνική Λύση 3% και ΜέΡΑ 25 με 3,5%, άλλο κόμμα 4% και ΔΞ/ΔΑ το 7%. Στις μέσες τιμές η Νέα Δημοκρατία έχει ποσοστά από 32,2 έως 37,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ από 24,4% έως 29,6%, το ΚΙΝΑΛ από 5,5% έως 8,5%, το ΚΚΕ από 4,1% έως 6,9%, η Χρυσή Αυγή από 3,2% έως 5,8%, η Ελληνική Λύση από 1,9% έως 4,1% και η ΜέΡΑ 25 με 2,4% έως 4,6%.

 

Με πληροφορίες από KONTRA NEWS

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!

 


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ