Δύο εργατικά «ατυχήματα» μέσα σε λίγες μέρες – «Καμπανάκι» κινδύνου για τις επιχειρήσεις

17 Ιουλίου, 2019
Δύο εργατικά «ατυχήματα» μέσα σε λίγες μέρες – «Καμπανάκι» κινδύνου για τις επιχειρήσεις
Δύο ακόμα εργατικά «ατυχήματα», με σοβαρούς τραυματισμούς εργατών στο κεφάλι, καταγράφηκαν το τελευταίο τριήμερο σε χώρους δουλειάς, αναδεικνύοντας τις συνθήκες εργασίας

Δύο εργατικά «ατυχήματα» μέσα σε λίγες μέρες – «Καμπανάκι» κινδύνου για τις επιχειρήσεις

Δύο ακόμα εργατικά «ατυχήματα», με σοβαρούς τραυματισμούς εργατών στο κεφάλι, καταγράφηκαν το τελευταίο τριήμερο σε χώρους δουλειάς, αναδεικνύοντας τις συνθήκες εργασίας που αντιμετωπίζουν σε πολλές περιπτώσεις οι εκάστοτε εργαζόμενοι.

Πιο συγκεκριμένα, το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, 58χρονος εργαζόμενος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά έπεσε από καρότσα φορτηγού οχήματος του ναυπηγείου, με αποτέλεσμα να χτυπήσει σοβαρά στο κεφάλι. Το εργατικό «ατύχημα» δημοσιοποιήθηκε από το υπουργείο Ναυτιλίας ένα 24ωρο μετά. Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου, ο εργαζόμενος αρχικά μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ.

Το ένα ατύχημα μετά το άλλο

Όπως, επανειλημμένα έχουμε τονίσει ως Σωματείο, ένα εργατικό «ατύχημα» όπως αυτό, προειδοποιεί ότι η σταδιακή απαξίωση των υποδομών και εργαλείων του ναυπηγείου μπορεί να αποτελέσει ακόμα και απειλή για τη ζωή των εργαζομένων. Η μεταφορά τους από το ένα σημείο του ναυπηγείου σε άλλο, καθώς πρόκειται για τεράστια εγκατάσταση, γινόταν μέχρι πρότινος με μικρά πούλμαν, τα οποία πλέον είναι διαλυμένα. Τώρα οι εργαζόμενοι στοιβάζονται σε καρότσες φορτηγών οχημάτων, κάτι που απαγορεύουν οι κανονισμοί για την τήρηση των μέτρων προστασίας της ζωής των εργαζομένων. Με αυτές τις συνθήκες είναι δεδομένο ότι ανάλογα κρούσματα θα επαναληφθούν…

Το δεύτερο εργατικό «ατύχημα» καταγράφηκε ένα 24ωρο μετά, τη νύχτα του περασμένου Σαββάτου, στο επαγγελματικό αλιευτικό πλοίο «ΘΑΣΟΣ», καθώς αυτό έπλεε στη θαλάσσια περιοχή νότια της Θάσου. Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου του υπουργείου Ναυτιλίας, 34χρονος αλλοδαπός αλιεργάτης, μέλος του πληρώματος του πλοίου, επιβιβάστηκε σε βοηθητικό σκάφος προκειμένου να βγάλει από την προπέλα του πλοίου σκοινί που είχε μαγκώσει. Το αποτέλεσμα ήταν προφανώς, λόγω του σκαμπανεβάσματος της βάρκας, να βρει το κεφάλι του πάνω στο πλοίο και να τραυματιστεί σοβαρά. Ο 34χρονος αλιεργάτης νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας.

Ατύχημα ανήλικου εργάτη από… δάγκωμα φιδιού

Σε νοσοκομείο της Αθήνας νοσηλεύεται 16χρονος εργάτης γης, τον οποίο δάγκωσε φίδι σε χωράφι στη Βοιωτία. Συγκεκριμένα, το περιστατικό σημειώθηκε σε χωράφι της Κωπαΐδας, όπου ο 16χρονος μετανάστης και 5 ακόμη ομοεθνείς του εκτελούσαν αγροτικές εργασίες.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, το φίδι, πιθανά οχιά, δάγκωσε στο χέρι τον 16χρονο εργάτη γης, ο οποίος στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Λιβαδειάς από τον ιδιοκτήτη του αγροκτήματος.

Εκεί του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, ωστόσο κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του σε νοσοκομείο της Αθήνας, καθώς το Νοσοκομείο Λιβαδειάς δεν διαθέτει αντιοφικό ορό.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι σύμφωνα με τη διοίκηση του Νοσοκομείου Λιβαδειάς, τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Βοιωτίας δεν εντάσσονται στα νοσοκομεία αναφοράς που διαθέτουν αντιοφικό ορό, λόγω της τροποποίησης από το υπουργείο Υγείας της εγκυκλίου αναφορικά με την κατάταξη του αντιοφικού ορού στα νοσοκομεία, από τον «ΚΑΤΑΛΟΓΟ 2», όπου όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας υποχρεωτικά διαθέτουν αντίδοτα, στον «ΚΑΤΑΛΟΓΟ 3» όπου αντίδοτα διαθέτουν μόνο τα νοσοκομεία αναφοράς. Για την Περιφέρεια Στερεάς, νοσοκομεία που διαθέτουν αντιοφικό ορό είναι αυτά της Λαμίας και της περιοχής Αθηνών.

Να σημειωθεί ότι τα νοσοκομεία αναφοράς ορίζονται από τις ΔΥΠΕ και το εύλογο ερώτημα που τίθεται για τη Βοιωτία είναι πώς μία κυρίως αγροτική περιοχή, με τον κάμπο της Κωπαΐδας, με τρεις ορεινούς όγκους και χιλιάδες εργάτες στην ύπαιθρο, αποκλείεται από τον κατάλογο των νοσοκομείων που διαθέτουν αντιοφικό ορό…

«Κώδων» κινδύνου για τις επιχειρήσεις

Το ΠΑΣΚΕΔΙ τονίζει με κάθε τρόπο την ανάγκη κάθε καταστήματος να εξασφαλίσει τόσο το ιδανικό περιβάλλον εργασίας από θέμα ασφάλειας, όσο και να είναι καλυμμένο με ασφάλεια Αστικής Ευθύνης απέναντι στην πρόκληση ατυχήματος. Είναι σχεδόν αδιανόητο και δείγμα κακής επαγγελματικής νοοτροπίας, να μένουν ανοικτά ανάλογα «παράθυρα», τα οποία μπορούν ανά πάσα στιγμή να στοιχίσουν ακόμα και την ίδια την επιβίωση της επιχείρησης όταν γίνει η στραβή…

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ