Απόφαση του ΣτΕ για κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί: «ανησυχεί» το κράτος – «πανηγυρίζουν» οι επιχειρήσεις!

6 Σεπτεμβρίου, 2018
Απόφαση του ΣτΕ για κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί: «ανησυχεί» το κράτος – «πανηγυρίζουν» οι επιχειρήσεις!
Η δικαίωση όσων εργάζονται στον χώρο του οίνου προκάλεσε… ανησυχία στην κυβέρνηση!

Απόφαση του ΣτΕ για κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί: «ανησυχεί» το κράτος – «πανηγυρίζουν» οι επιχειρήσεις!

Η δικαίωση όσων εργάζονται στον χώρο του οίνου προκάλεσε… ανησυχία στην κυβέρνηση! Το σκεπτικό της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματική η επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί αναμένουν στο υπουργείο Οικονομικών, υπό τον φόβο ότι η συγκεκριμένη απόφαση θα μπορούσε να αποτελέσει «πάτημα» για αντίστοιχες αποφάσεις στο μέλλον. 

Η πραγματική ανησυχία του υπουργείου Οικονομικών είναι, μήπως το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, μην έχοντας πλέον να σταθμίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και τις μνημονιακές δεσμεύσεις, αρχίσει να απορρίπτει ως αντισυνταγματικούς μία σειρά από φόρους, εισφορές και περικοπές στους οποίους η κυβέρνηση έχει στηρίξει τη δημοσιονομική πολιτική της έως το 2022.

«Πρωταθλήτρια» φόρων η Ελλάδα μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ

Αν και το σκεπτικό του ΣτΕ για τον ΕΦΚ στο κρασί δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμα, έμπειροι νομικοί αναφέρουν πως το Δικαστήριο δέχθηκε τις αιτιάσεις των ενώσεων που προσέφυγαν σε αυτό και οι οποίες υποστήριζαν ότι η επιβολή ΕΦΚ παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές της φορολογικής ισότητας, της αναδρομικότητας του φορολογικού νόμου, της καθολικότητας του φόρου και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης του φορολογούμενου.

Οι απασχολούμενοι στο χώρο του οίνου είχαν υποστηρίξει συγκεκριμένα ότι ο ΕΦΚ ορίστηκε σε 20€ ανά εκατόλιτρο τελικού προϊόντος (0,20€ / λίτρο κρασιού) συν τις υπόλοιπες επιβαρύνσεις, αλλά επιβλήθηκε αναδρομικά (καταλάμβανε και την παραγωγή του 2015).

Η νομοθεσία προέβλεπε ότι ο φόρος επιβάλλεται στο «τελικό προϊόν», γι’ αυτό και φορολογήθηκε το προϊόν που πρόκυψε μετά το τέλος της αλκοολικής ζύμωσης και την πρώτη απολάσπωση. Το προϊόν αυτό αποθηκεύθηκε τον μήνα Δεκέμβριο και φορολογήθηκε, ενώ θα διατίθετο στην αγορά το επόμενο έτος. Πιο απλά με την επιβολή του ΕΦΚ, το κρασί του 2016 φορολογήθηκε αναδρομικά και το «τελικό προϊόν» που δημιουργήθηκε, το περασμένο έτος!

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έσοδα που είσπραξε το κράτος από τον ΕΦΚ στο κρασί τη διετία 2016-2017 ανήλθαν σε 51 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων η βεβαίωση μόνο από τον ΕΦΚ (και όχι από τις λοιπές φορολογίες) ανήλθε σε 24,47 εκατ. ευρώ για το έτος 2016 με αντίστοιχη είσπραξη 23,68 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2017 το ποσό βεβαίωσης ανήλθε σε 28 εκατ. ευρώ με αντίστοιχη είσπραξη 27,4 εκατ. ευρώ. Έτσι, παρότι η κυβέρνηση και ειδικά η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου είχαν από το 2016 επανειλημμένα αναφερθεί σε κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί, τελικά αυτή θα επέλθει με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και όχι με κυβερνητική απόφαση.

Πλέον αναμένεται να δούμε τις επόμενες κινήσεις του κράτους, που μέσα από κάθε «παράθυρο» τείνει να φράξει κάθε δυνατότητα που έχει ο κλάδος της εστίασης και της διασκέδασης προκειμένου να συνεχίσει να υπάρχει… Ή αν όντως μια τέτοια δικαστική απόφαση αποτελέσει λυτρωτικά τη βάση για τον περιορισμό κι άλλων αντίστοιχων φόρων που έχουν σφίξει τον κλοιό σε όλη την ελληνική επιχειρηματικότητα…

του Αντώνη Καραμπουρνιώτη

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ