Αντικαπνιστικός: 4.000 λουκέτα οδηγούν σε απολύσεις 50.000 εργαζόμενους στην εστίαση

19 Ιανουαρίου, 2020
Αντικαπνιστικός: 4.000 λουκέτα οδηγούν σε απολύσεις 50.000 εργαζόμενους στην εστίαση
Αντικαπνιστικός: 4.000 λουκέτα οδηγούν σε απολύσεις 50.000 εργαζόμενους στην εστίαση.

Μπορεί να είναι σχεδόν καθολικός ο σεβασμός στον αντικαπνιστικό νόμο από επιχειρηματίες και πελάτες καταστημάτων ωστόσο υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος… Αυτή που καταδεικνύει τεράστια πτώση στον τζίρο των επιχειρήσεων (αγγίζει ακόμα και το 70%) και κατά συνέπεια απολύσεις εργαζομένων. Η ολική απαγόρευση καπνίσματος που έφερε ο αντικαπνιστικός νόμος έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από επιχειρηματίες που λειτουργούν μπαρ, καφέ και εστιατόρια.

 

«Θα πρέπει και οι καπνίζοντες να έχουν δικαιώματα. Δεν μπορούμε να πετάμε έξω από τα μαγαζιά μας τους πελάτες. Οι πελάτες μας είναι τα έσοδα μας. Εκείνοι κρατάνε «ζωντανές» τις επιχειρήσεις μας. Αν τους διώξουμε κλείνουμε», αναφέρουν οι καταστηματάρχες.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία πανελλαδικής έρευνας που διεξήχθη πριν από λίγες εβδομάδες, κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα και εξαιτίας του αντικαπνιστικού νόμου θα βάλουν λουκέτο σε ολόκληρη τη χώρα περίπου 3.000 – 4.000 επιχειρήσεις στον κλάδο της εστίασης και της διασκέδασης, ενώ θα χάσουν τη δουλειά τους περίπου 50.000 εργαζόμενοι.

 

Αρκετά από τα καταστήματα του κλάδου αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης καθώς η κρίση πλήττει πρωτίστως το συγκεκριμένο κλάδο. Δεν είναι μόνο η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, αλλά ότι την ίδια στιγμή ο ΦΠΑ και οι ασφαλιστικές εισφορές είναι πολύ υψηλές.

 

«Τα παίρνουν όλα! Μας λένε να κλείσουμε»

Σε άλλες χώρες που έχουν εφαρμοστεί αντίστοιχα μέτρα εδώ και χρόνια, όπως προκύπτει από έρευνες που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, δεν επιφέρουν τα μέτρα αυτά το επιθυμητό αποτέλεσμα καθώς αυξάνεται το ποσοστό των καπνιστών και μάλιστα σε νεαρές ηλικίες (π.χ. Ιρλανδία). Δεν μπορούν οι επιχειρηματίες να μετατραπούν σε αστυνομικά όργανα για να επιβάλλουν το νόμο και να χρηματοδοτήσουν τα δημόσια ταμεία με την επιβολή προστίμων.

 

 «Στις “προηγμένες” χώρες το κράτος “προστατεύει” τους επιχειρηματίες και δεν τους πολεμά όπως στη χώρα μας. Στην Ελλάδα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία «στα 100 ευρώ τιμολόγιο που θα κόψεις, τα έξοδά σου είναι 150 ευρώ! Ας μας κλείσουν! Δεν αντέχουμε άλλο. Στην Αμερική αφήνουν τις επιχειρήσεις να βγάζουν κέρδος 30% γιατί να φοροδιαφύγεις; Αντίθετα στην Ελλάδα έχουμε 15 με 16 υπηρεσίες που μας ελέγχουν. Στις άλλες χώρες δεν βίωσαν οικονομική κρίση, ούτε έχασαν οι καταναλωτές το 50% των εισοδημάτων τους», δηλώνουν πολλοί ιδιοκτήτες καταστημάτων, συμπληρώνοντας ότι: «Αν ο νόμος συνεχίσει να είναι τόσο αυστηρός θα απολύσουμε κόσμο και θα κλείσουμε τις επιχειρήσεις μας! Τι λες σε αυτόν που έχει επενδύσει 300 χιλιάδες μέχρι και 1 εκατ. ευρώ;! Να κλείσει; Ο συγκεκριμένος κλάδος δίνει δουλειά σε 700.000 ανθρώπους και αν προσθέσεις και τα μέλη των οικογενειών τους αγγίζει το 1.000.000. Θα υπάρξουν αναγκαστικά απολύσεις».

 

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εστιάζονται στα καφέ και τα μπαρ που καλούνται να πληρώσουν στον τζίρο τους την υψηλή κλίμακα του ΦΠΑ 24%.

 

Πηγή: newsbomb.gr


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ