ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Το ελλιπές ρεπορτάζ για τις λέσχες καπνιζόντων που κυκλοφόρησε σε πολλά ελληνικά ΜΜΕ το Σάββατο 11/1

13 Ιανουαρίου, 2020
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Το ελλιπές ρεπορτάζ για τις λέσχες καπνιζόντων που κυκλοφόρησε σε πολλά ελληνικά ΜΜΕ το Σάββατο 11/1
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Το ΠΑΣΚΕΔΙ απαιτεί να διορθωθεί άμεσα το ελλιπές ρεπορτάζ για τις λέσχες καπνιζόντων που δημοσιεύθηκε το Σάββατο 11/1.

Με μεγάλη απορία πληροφορηθήκαμε το περασμένο Σάββατο 11/1 από διάφορα online μέσα την είδηση ότι στη Λάρισα έχουν κινηθεί οι διαδικασίες από δικηγόρο της Λάρισας, σχετικά με τη δυνατότητα μετατροπής ενός τμήματος του καταστήματος σε καπνιστική λέσχη, χωρίς ΚΑΜΙΑ αναφορά στο ΠΑΣΚΕΔΙ.

Φτιάξε τη ΛΕΣΧΗ σου

Παρότι το Σωματείο μας πρωτοστατεί εδώ και χρόνια στην εξειδικευμένη καθοδήγηση για τη δημιουργία καπνιστικής λέσχης, έχοντας μάλιστα, από την πρώτη κιόλας προειδοποίηση για το καθολικό πλαίσιο εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου, καταθέσει στην κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας, ως βασική απαίτηση μέσω της προσφυγής στο ΣτΕ, την εξασφάλιση της δυνατότητας μετατροπής ενός μέρους του καταστήματος σε λέσχη κάτω από πολύ αυστηρές προδιαγραφές.

 

Εκείνο που μας προξένησε αρνητική εντύπωση στο ρεπορτάζ των μέσων που αναπαρήγαγαν την είδηση, είναι ότι παρότι επικαλούνται ως αρχική πηγή το αντίστοιχο ρεπορτάζ του larissanet, εν τούτοις παραλείπουν την εξής βασική παράμετρο:

 

H δικηγόρος κα Λακμέτα παραπέμπει κάθε ενδιαφερόμενο πρόσωπο για την ίδρυση λέσχης καπνιστών να απευθυνθεί στην ΠΑΣΚΕΔΙ (σωματείο Καταστημάτων, Καταναλωτών, Εστίασης & Διασκέδασης) για να τους κατευθύνουν οι αρμόδιοι του σωματείου επί του θέματος.

 

Όπως γίνεται κατανοητό, η απόκρυψη ότι το ΠΑΣΚΕΔΙ είναι κύριος φορέας της διαδικασίας μετατροπής του καταστήματος σε λέσχη καπνιζόντων είναι τουλάχιστον απαράδεκτη αλλά και παραπλανητική, όταν επί συνεχόμενους μήνες το ΠΑΣΚΕΔΙ αποτελεί την κύρια και μοναδική σε θέμα εξειδίκευσης πηγή καθοδήγησης, μέσα από καταρτισμένους συνεργάτες, για το εν λόγω ζήτημα.

Φτιάξε τη ΛΕΣΧΗ σου

Ως ένα βαθμό μπορούμε να κατανοήσουμε τη στάση των μέσων, τα οποία χωρίς να έχουν βαθιά γνώση του θέματος, αναπαρήγαγαν μια είδηση όπως την πήραν από την αρχική της πηγή και μη θέλοντας να κάνουν διαφήμιση στο ΠΑΣΚΕΔΙ, απέφυγαν να κρατήσουν την παραπάνω σημαντική παράμετρο.

 

ΩΣΤΟΣΟ, αυτό ακριβώς συνεπάγεται παραπλάνηση: οι ιδιοκτήτες καταστημάτων που αγωνιούν για εύρεση μιας δόκιμης λύσης υπό την απειλή της πτώσης του τζίρου τους, οφείλουν να λαμβάνουν άριστη ενημέρωση και αξιόπιστες πληροφορίες, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για νομικές διαδικασίες. Η παράλειψη της αναφοράς στο ΠΑΣΚΕΔΙ αυτομάτως αποκλείει έναν ενδιαφερόμενο από τη δυνατότητα επικοινωνίας με τον κύριο φορέα ενημέρωσης για τις Λέσχες Καπνιστών στην Ελλάδα, δηλαδή το ΠΑΣΚΕΔΙ. Τότε ποιο είναι το νόημα ενός ρεπορτάζ αν παραλείπεται μια τόσο βασική παράμετρος;

 

Όπως είναι λογικό, το ενδιαφέρον των καταστηματαρχών για εναλλακτικές λύσεις μπροστά στην απειλή που έφερε το καθολικό πλαίσιο εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου, είναι τεράστιο και αντίστοιχα ρεπορτάζ, παρότι αναμένεται να προσελκύσουν και πολλά κλικ, οφείλουν κυρίως να έχουν νόημα και αποτέλεσμα για τον ενδιαφερόμενο.

 

Για τον λόγο αυτό, απαιτούμε από τα Μέσα που αναπαρήγαγαν την είδηση να κάνουν σωστό ρεπορτάζ και διορθώσουν την τρανταχτή έλλειψη της αναφοράς στο ΠΑΣΚΕΔΙ ως βασικό εξειδικευμένο φορέα της διαδικασίας απόκτησης λέσχης καπνιζόντων. Θεωρούμε απαράδεκτο, εν μέσω τόσο δύσκολων συνθηκών για τους επαγγελματίες της Εστίασης, να κυκλοφορούν αυθαίρετες ειδήσεις, που είναι δεδομένο ότι μπερδεύουν παρά δίνουν λύση στα προβλήματα του κλάδου.


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ