ΑΑΔΕ – ΦΠΑ: Τι άλλο εκτός από καφέ, αναψυκτικά και μεταφορές πάει στο 13%

11 Ιουνίου, 2020
ΑΑΔΕ – ΦΠΑ: Τι άλλο εκτός από καφέ, αναψυκτικά και μεταφορές πάει στο 13%
Ο ΦΠΑ μειώνεται επίσης σε μια σειρά ενεργειακά ή άλλα ποτά και παρασκευάσματα, καθώς επίσης όμως και στα πακέτα διακοπών που περιλαμβάνουν διατροφή.

Όχι μόνο οι σερβιριζόμενοι χυμοί ή ο καφές και το τσάι στις καφετέριες και τα εστιατόρια, αλλά ακόμα και έτοιμα ροφήματα από σούπερ-μάρκετ όπως το σοκολατούχο γάλα ή άλλα είδη με προσθήκη νερού ή ζάχαρης, πωλούνται πλέον με μειωμένο ΦΠΑ 13% αντί 24% που είχαν ως τον Μάιο.

Ο ΦΠΑ μειώνεται επίσης σε μια σειρά ενεργειακά ή άλλα ποτά και παρασκευάσματα, καθώς επίσης όμως και στα πακέτα διακοπών που περιλαμβάνουν διατροφή.

Όλες τις αλλαγές καταγράφει αναλυτικά εγκύκλιος της ΑΑΔΕ, όπως προκύπτει από την οποία, ο ΦΠΑ μειώθηκε από 1ης Ιουνίου σε 13%, στις εξής κατηγορίες:

1. ΠΡΟΪΟΝΤΑ «ΣΤΟ ΡΑΦΙ»

Mη αλκοολούχα ποτά και αεριούχα νερά. Περιλαμβάνονται τρεις ξεχωριστές κατηγορίες:

Α) Νερά, στα οποία περιλαμβάνονται και τα μεταλλικά και τα αεριούχα νερά, με προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών ή αρωματισμένα

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων:

α) Τα φυσικά ή τεχνητά μεταλλικά νερά, με προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών ή αρωματισμένα

β) Ποτά όπως λεμονάδα, πορτοκαλάδα, λεμονίτα, βυσσινάδα, ποτά τύπου κόλα, γκαζόζα, ice-tea κ.λπ. Τα προϊόντα αυτά αποτελούνται από συνηθισμένο πόσιμο νερό, με ή χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών, αρωματισμένα με χυμούς φρούτων ή αποστάγματα ή σύνθετα εκχυλίσματα, στα οποία προστίθενται μερικές φορές κιτρικό οξύ ή τρυγικό οξύ. Συχνά έχουν προσθήκη αέριου διοξειδίου του άνθρακα και γενικά παρουσιάζονται σε φιάλες ή άλλα αεροστεγή δοχεία. Τα συγκεκριμένα ποτά μπορεί να περιέχουν αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, σταθεροποιητές ή κινίνη.

Εδώ περιλαμβάνεται επίσης ο πάγος και το χιόνι.

Β) μη αλκοολούχα ποτά (αλκοόλ κάτω από 0,5% vol) που προορίζονται άμεσα, όπως παρουσιάζονται, για κατανάλωση χωρίς περαιτέρω επεξεργασία (π.χ. διάλυση με νερό). Εδώ ανήκει η μπύρα χωρίς αλκοόλη.Ωστόσο, μπύρα με αλκοολικό βαθμό μεγαλύτερο του μηδενός, έχει ΦΠΑ 24%.

Γ) Άλλα μη αλκοολούχα ποτά όπου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων:

α) Ο καφές έτοιμος προς πόση (π.χ. ελληνικός, φραπέ κ.λπ.), το τσάι έτοιμο προς πόση, άλλα αφεψήματα έτοιμα προς πόση (π.χ. χαμομήλι, μέντα, φασκόμηλο κ.λπ.), τα ποτά με βάση τη σόγια που χρησιμοποιούνται κυρίως ως υποκατάστατα του γάλακτος, άλλα υποκατάστατα του γάλακτος (π.χ. «γάλα» αμυγδάλου, ρυζιού, καρύδας, βρώμης, κάσιους κ.λπ.), οι φρουτοχυμοί και το νέκταρ χυμών (με προσθήκη νερού) κ.λπ.

β) άλλα ποτά έτοιμα για κατανάλωση, όπως αυτά με βάση το γάλα και το κακάο (π.χ. σοκολατούχο γάλα).

γ) τονωτικά παρασκευάσματα που μπορούν να καταναλωθούν απευθείας ως ποτά, έστω και αν λαμβάνονται σε μικρές ποσότητες (κυρίως με κουταλιές). Τα εν λόγω μη αλκοολούχα ποτά, που συχνά αναφέρονται ως συμπληρώματα διατροφής, είναι δυνατόν να παρασκευάζονται με βάση εκχυλίσματα φυτών (περιλαμβανομένων των βοτάνων) και να περιέχουν πρόσθετες βιταμίνες ή/και μέταλλα. Κατά κανόνα, τα εν λόγω παρασκευάσματα συμβάλλουν στη διατήρηση της καλής κατάστασης του οργανισμού και της υγείας. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα ισοτονικά πόσιμα παρασκευάσματα και τα ενεργειακά ποτά (π.χ. για τους αθλητές).

Τα μη αλκοολούχα τονωτικά παρασκευάσματα που πρέπει να διαλυθούν προτού να καταναλωθούν ως ποτά δεν περιλαμβάνονται στο παρόν κεφάλαιο και υπάγονται γενικά στην κλάση 2106 του Δασμολογίου.

δ) Το υγρό προϊόν που ονομάζεται στο εμπόριο «filled milk», εφόσον πρόκειται για ποτό έτοιμο για κατανάλωση. Βάση για την παρασκευή του εν λόγω προϊόντος (filled milk) είναι το αποκορυφωμένο γάλα ή η σκόνη αποκορυφωμένου γάλακτος στα οποία προστίθενται εξευγενισμένα φυτικά λίπη ή έλαια σε ποσότητα σχεδόν ίση προς την ποσότητα του φυσικού λίπους που έχει αφαιρεθεί από το αρχικό πλήρες γάλα.

ε) Πόσιμοι ηλεκτρολύτες, π.χ. υδατικό διάλυμα ηλεκτρολύτη, που διατίθεται για τη λιανική πώληση και περιέχει δεξτρόζη, φρουκτόζη, γεύσεις φρούτων, κιτρικό κάλιο, χλωριούχο νάτριο, χρωστική ουσία και νερό. Προορίζεται να χρησιμοποιηθεί σε δόσεις, χωρίς περαιτέρω προετοιμασία ή αραίωση, για τα μωρά και τα παιδιά, με σκοπό την αποκατάσταση υγρών και μετάλλων που χάθηκαν κατά τη διάρροια ή τον εμετό.

στ) Ασπράδι αυγών που διατίθεται σε συσκευασίες λιανικής πώλησης, άμεσο προς πόση ως έχει.

2. ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΣΙΝΕΜΑ

Περιλαμβάνονται πλέον τα εισιτήρια των κινηματογράφων και υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (1 3%), ενώ τα εισιτήρια των θεατρικών παραστάσεων και των συναυλιών παραμένουν στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (6%).

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Περιλαμβάνει μεταφορές προσώπων κάθε είδους, χερσαίες, θαλάσσιες ή εναέριες, οι οποίες πραγματοποιούνται είτε με εισιτήριο για κάθε επιβάτη, είτε ως ομαδική μεταφορά προσώπων, όπως τουριστών για λογαριασμό πρακτορείου ταξιδίων ή του προσωπικού μιας επιχείρησης. Επίσης, καταλαμβάνει τις μεταφορές προσώπων που παρέχουν οι εκμεταλλευτές Ε.Δ.Χ.

ΤΑΞΙ

Για τους σκοπούς της εν λόγω διάταξης, ως αποσκευές θεωρούνται οι βαλίτσες και άλλες τσάντες ταξιδιού με τα προσωπικά είδη των επιβατών, καθώς και κινητά πράγματα, που μεταφέρονται ως χειραποσκευές και συνοδεύονται από τους επιβάτες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Δεν περιλαμβάνονται άλλα αγαθά του ταξιδιώτη που δεν αποτελούν αποσκευή, όπως τα αυτοκίνητα. Η μεταφορά των αγαθών αυτών υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (24%).

ΕΣΤΙΑΣΗ

Διευρύνεται η εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ (13%) στις επιτόπιες καταναλώσεις μη αλκοολούχων ποτών γενικά, χυμών και ροφημάτων. Παραμένει, ωστόσο, στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ η εκμετάλλευση κέντρων διασκέδασης, καθώς και η διάθεση ποτών που περιέχουν οινόπνευμα σε οποιαδήποτε αναλογία.

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Σε σχέση με την ανωτέρω αλλαγή του εφαρμοστέου συντελεστή ΦΠΑ στις υπηρεσίες εστίασης από 01.06.2020 έως 31-10-2020, γίνεται δεκτό η διάκριση ως προς την εφαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ από ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες διαμονής και εστίασης ή και άλλες υπηρεσίες έναντι ενιαίας τιμής της οποίας ο διαχωρισμός στους επί μέρους συντελεστές δεν είναι εφικτός, να γίνεται ως εξής:

i. Διαμονή με πρωινό: η ενιαία τιμή υπάγεται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ.

ii. Διαμονή με ημιδιατροφή (πρωινό και γεύμα): η ενιαία τιμή υπάγεται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ καθώς θεωρείται ότι η κατανάλωση κατά το γεύμα ποτών τα οποία περιέχουν οινόπνευμα σε οποιαδήποτε αναλογία, αποτελεί παροχή παρεπόμενη και αμελητέα.

iii. Διαμονή με πλήρη διατροφή (full board – πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό γεύμα): 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τη διάθεση ποτών τα οποία περιέχουν οινόπνευμα σε οποιαδήποτε αναλογία.

iv. Διαμονή με το σύστημα all inclusive: 10% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ ως σύνθετη παροχή υπηρεσιών η οποία δεν μπορεί να προσδιορισθεί με σαφή τρόπο

Διευκρινίζεται ότι τα ανωτέρω ποσοστά δεν είναι δεσμευτικά για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στην περίπτωση που μπορούν να διαχωρίσουν την αξία των επιμέρους παροχών τους, οπότε και να εφαρμόσουν τον συντελεστή ΦΠΑ που αναλογεί σε κάθε παροχή. Εξυπακούεται ότι, αν στην ενιαία τιμή δεν περιλαμβάνεται η διάθεση ποτών τα οποία περιέχουν οινόπνευμα σε οποιαδήποτε αναλογία, εφαρμόζεται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στο σύνολο της αντιπαροχής.


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ